Вести

Наставља се политика варања грађана Србије

Пошто је НИС и прича о хиљаду евра бесплатних акција, НИС продат како је продат а хиљаду евра постало 400 динара, јуче смо од господина Цветковића чули да је први и основни разлог зашто продајемо Телеком у ствари тај што треба 20% акција поделити грађанима. Значи, варали смо их у претходном изборном циклусу, добили једне изборе,  а сада ћемо најпрофитабилнију, највреднију компанију продати да би ту лаж и ту превару макар донекле претворили у реалност и ако можемо да поткупимо грађане за следећи изборни циклус. Зато је СНС  поднела кривичну пријаву против одговорних лица, пре свега премијера Цветковића чије искуство из Агенције за приватизацију није смело да дозволи да се поступак продаје Телекома обавља мимо закона и мимо Агенције за приватизацију, и против читаве радне групе чији је шеф неспорно господин Никезић, иако је касније за шефа проглашен Вук Ђоковић из ненадлежног Министарства финансија. Поднели смо кривичну пријаву, коју неко може назвати преурањеном зато што још није настала штета, али СНС као и многи грађани већ виде могуће штетне последице од овог чина и зато на време упозоравамо, желе да продају Телеком испод цене, јер је Сити банка закључком одабрани финансијски саветник проценио да Телеком у зависности од методе којом је процењивана вреди између 3,5 и 4 милијарде евра. Али та вредност није приказана ни Влади Републике Србије, мада Влада за њу зна, ни самом Телекому. Свесно и намерно је потцењена вредност Телекома и дат је оглас у којем су изостављени многи битни елементи и Телеком понуђен на продају за цену испод 1,4 милиона.

Све време се није знало да ли се продаје капитал или имовина и грешке у поступку које ће суд морати да цени јесу оне да ово није стечајни поступак да се продаје имовина већ је реч о нечем што они називају проналажењем стратешког партнера, а у ствари је реч о продаји у бесцење зарад опстанка на власти. Најспорније за све грађане Србије је оно што се чуло јуче у Скупштини Србије у скупштинској расправи је како је могуће да се за тако ниску цену појави ипак само један купац, а много више њих је откупило тендерску документацију. На то питање ће морати Влада Србије и господин Цветковић, као њен представник да нам одговори. Да не постоји случајно нека информација, не само о томе да је фаворизован Телеком Аустрија него да постоје и сви спорови око власништва над структуром капитала Телекома Србије. Једном направљена грешка, да је продата инфраструктура а да није издвојена у јавно  предузеће мрежа не сме да се понови опет, и не сме да се појави опет да се продаје туђе. О остатку одговора на ово питање нека одговарају надлежни, а ја постављам још једно питање - ако се Телеком Аустрија, који је у значајном власништву државе Аустрије, појављује као купац зашто држава Србија продаје најпрофитабилније предузеће које је остварило 176 милиона евра добити нето или 17 милијарди динара и држава Србија не уме да управља својом имовином или не уме да реши проблеме које има у партократском кажу вођењу јавних предузећа, већ продаје другој држави своје предузеће? Која се то држава одриче значајног прихода и сигурног прихода, а то је годишња уплата добити 80% власнику држави Србији? То не може да оправда ни стручна јавност, никаква теорија и ниједан добронамеран човек, сем Владе која то и не може да оправда другачије него неразумним одлагањем избора у којима онда када се буду десили, треба искористити приходе од једне овакве компаније и отежати ономе ко ће сутра доћи на власт вођење државе. Можда ће после ове кривичне пријаве да уследи измена кривичне пријаве као захтев да се над државом примени привремена  мера и забрани јој се продаја Телекома, јер то није ни  у корист грађана о чему говоре искуства земаља из окружења где је претплата повећана, где нам уништавање банкарског система није донело ниже камате, ни олакшан приступ кредитима ни привреде ни грађана. Па зашто онда продајемо Телеком? Питала сам господина Цветковића јуче - а где то води председниче? Је ли толико лоше стање у буџету? Одговорио је – не, није драма у буџету. Рекла сам, вашим речником речено господине Цветковићу, у републичком буџету није драма него трагедија, јер је мисијом хартија од вредности од јавних финансија Србије направљен швајцарски сир. То ова Влада ради свесно желећи да свима онима који у доброј намери желе да нешто промене у овој Србији остави најгору могућу ситуацију, желећи да покаже да нико сем  њих не може да управља овом државом.
СНС има и програм има и идеју како из овакве ситуације изаћи, међутим властодршци осећају да ће изгубити власт и спремни су да сваку добру идеју сада у тренутку када им је остало још мало времена на власти, изопаче и саботирају, како би што више отежали живот грађанима Србије и свима онима који треба да дођу и воде ову државу. Они су то спремни да учине, али увек по цену туђег као што желе да продају и Телеком, а понашају се са њим као са туђом имовином, а не имовином грађана Србије коју су добили на реверс, да је врате макар у оној вредности како су је примили, ако не и увећану. Зато ћемо ми конкретне идеје, односно програм изнети пред грађане оног тренутка када буде прекасно да те и такве добре идеје буду заустављене.

Желим да нагласим и следеће, обавеза је сваког човека да се бори за бољитак сваког грађанина Србије. Место, начин и време бирају људи, сходно својим људским и моралним квалитетима. Неки се боре за наводне апстрактне интересе, а у ствари се боре за личне и очекују да им грађани у то поверују. Неки други у ову борбу улажу све. СНС у борбу за бољитак грађана Србије је подигла улог штрајком глађу и жеђу господина Томислава Николића са једним циљем који је и постигла. Истерала је све на чистину. Омогућила свима да покажу своје право лице и своје праве намере. Око тога колико су спремни да се боре за реформе које су неопходне на европском путу, колико су спремни да у тим реформама које су неопходне не трпе грађани Србије са оволиком незапосленошћу и оваквом неправдом и колико су спремни сви да се скривају иза ЕУ као изговора да до тих неопходних промена дође што пре, а те неопходне промене могу да се изведу само изборима.  И хвала свима онима који нам саветују да се за те промене боримо протестима па неки чак наговештавају и насиљем, ми се поносимо што смо заједно са грађанима успели да се изборимо за поверење у људе и поверење у реч човека који говори у име грађана. Зато их је толико било са нама на трговима и зато су тако послушно се разишли у оном тренутку када се то од њих тражило. Али је СНС жртвом Томислава Николића добила заиста много, сви су показали колико им је стало да ли Србија треба да губи време на путу до европских интеграција, на који начин се треба борити за бољи живот грађана, али изборили смо се и за то да српска јавност упамти да ли ће, када, из којих разлога и после којих догађаја избори бити расписани и да ли су разлози за одлагање, за бесомучно одлагање избора заиста кандидатура или голо опстајање на власти. Ми смо спремни да нам рачунају минусе или да нас не разумеју или да нам замерају. Ми се политиком не бавимо да би добијали висок рејтинг него да би добили поверење грађана. У придобијању тог поверења искрено износимо ставове и стручно се боримо за оно што свима треба да донесе боље сутра, правду, посао и просперитет. Не тражимо да нам нико верује на реч, нека верују у дела. Кривична пријава јуче је један детаљ, Закон о јавним набавкама је један од доказа како ми то верујемо у борбу против корупције, а они који једно причају а својим делима сведоче управо супротно могу да одлажу изборе и до средине идуће године, ми само очекујемо да ће грађани знати то да процене. Захваљујем се на пажњи, ако имате питања изволите.

Новинар: Нема везе са економијом, има везе са господином Николићем, не појављује се ових дана у јавности, да ли можете да нам кажете да ли сте у контакту са њим, каквог је он стања?
Јоргованка Табаковић: Господин Николић се опоравља физички, у свакодневном смо контакту, јер договарамо и наступ у скуштини и сваки потез који СНС треба да предузме. Он је потписник јучерашње кривичне пријаве, у његово име је она предата, са њим је договорен наступ са јучерашњу скупштину, данашњу, контакте које имамо са међународним званичницима и све остало. Хвала на питању, добро је и оно што је најважније, морате да знате, како год други процењивали, ми смо свесни да је штрајк господина Николића постигао свој циљ, маске су пале. И нама није важно да само ми будемо у праву, циљ нам је да грађани процене ко прича и да ли између оног што људи раде и говоре постоји раскорак. То је за њих ризик, а за СНС је то велика предност. Ја сам уверена да ћемо је ми искористити.

Новинар: Да ли сам добро разумела, постоји могућност да уследи измена кривичне пријаве?
Јоргованка Табаковић: То су формални разлози. Ми смо поднели кривичну пријаву и могло је да се поднесе Републичком и Вишем тужилаштву, то су сада формални разлози и сада неко може да каже преурањена је јер још није извршена приватизација па да ви тражите кривичну пријаву за насталу штету. Значи, у правном смислу могуће је да тражимо и привремену меру забране продаје уколико правни систем буде реаговао на такав начин да нашу кривичну пријаву процени као преурањену, што је правно могуће. Значи,  нисмо поднели из рекламерских разлога ову пријаву, јер ми заиста желимо да у овој држави делујемо конкретним потезима, спречавањем лоших догађаја, а не да слушамо изговоре власти која се увек правда да је нешто морала да уради, нити да санирамо последице већ лоших догађаја. Значи, гледамо да благовремено реагујемо на догађаје.

Новинар: А каква су вам очекивања?
Јоргованка Табаковић: Па с обзиром на то да је учињено много незаконитости у самом поступку ми очекујемо да реформа правосуђа онако траљаво изведена са много  примедби које су биле скриване ипак покаже да реформа правосуђа значи да се цене околности које смо изнели у тој кривичној пријави, а не да се цени ко је предмет кривичне пријаве и да снага назива функција, а не снага ауторитета људи које врше функције заустави те процесе или  избори себи оправдање, иако кривица и злочин постоје. Захваљујем се, пријатан дан.