Вести

Настављамо борбу против политичких привилегија

Ми да толеришемо државно отимање новца од грађана нећемо, а после агенција предложићемо измене Закона о јавним набавкама и то ћемо веома, веома оштру контролу да уведемо у јавне набавке зато што 4 милијарде, колико се утроши на јавне набавке, на годишњем нивоу готово милијарду евра, оде што у приватне, што у страначке касе и то је нешто што СНС неће да толерише, разуме се, због грађана Србије. Али пре свега грађани Србије не могу то да поднесу и зашто би то чинили. Људи раде у овој земљи да би од државе имали сервис, а не да би држава узимала десет пута више него што је потребно, да би држава пљачкала њих и да би отимала.

СНС је веома задовољна због чињенице што значајан део политичких партија из политичког спектра Србије нема паметнија посла у овој земљи већ напада СНС, задовољни смо због чињенице што се показује колико су уплашени због укидања политичких привелегија, политичких бенефиција. Ми ћемо са тим наставити, а они ако наставе да се баве са СНС уверен сам да ће успети да убеде грађане Србије да смо ми ти који смо најодговорнији за ово тешко стање, а не власт и да ваљда ми смо најлошији и да не ваљамо. По интервјуу госпође Триван данас у „Дневнику“ можете да видите како сви они координисано и јасно раде заједно у борби против СНС. Али, како да вам кажем, рок трајања је истекао и полако могу да пакују кофере, а не оне које су паковали до скора, него ове са стварима кофере и да се купе из својих министарстава и места где су владали.
Изволите ако имате неко питања, на ваша питања сам спреман да одговарам.

Новинар: Реците ми да ли је био састанак лидера СНС и ДСС-а, пошто је најављено да ће бити данас и, ако није био, кад ће бити и да ли очекујете да, јер су се појавиле најаве да ДСС не гледа благонаклоно на ону вашу иницијативу о промени Устава, да ли очекујете, да ли сте можда и добили од њих неку препоруку, захтев, молбу да одустанете од тога и каква би ваша реакција била?
Александар Вучић: СНС није удружење љубитеља значака, или било кога па да добија молбе, препоруке, или не знам шта. Ми, знате, имамо своју политику коју установљава Скупштина странке, Главни одбор и Председништво странке. Пошто ми имамо своју политику – да, СНС је за улазак у ЕУ, да, СНС је поднела иницијативу за промену Устава и за борбу против политичке привилегије и бенефиције и на то не може да утиче нико други. Што се тиче састанка, он је у току, а већ сам вам рекао да политика СНС, без обзира на било који састанак, се неће мењати.

Новинар: А да ли њихов неки захтев може да доведе у питање вашу сарадњу?
Александар Вучић: Ми смо људи који смо отворени за промене. Желимо промене, желимо смањење политичких привилегија, политичких бенефиција, желимо борбу против политичке класе. Они који хоће да учествују у томе су добродошли, они који неће све најбоље им желимо. Ми ћемо ово да урадимо и победићемо их свакако, тако да то није питање за нас, то је питање за неке друге да ли ће да буду у победничком возу или не. Ово је заиста тако и ја мислим да ви знате да је то тако, тако да нисте приметили да смо се ми нешто много једили и узбуђивали и узнемиравали због свих политичких напада ових дана, а некад ме госпођа Триван забавља својим изјавама.

Новинар: Како коментаришете ову, да кажемо, сад пометњу која настаје због повећања акцизе, зато што нису повећане акцизе равномерно?
Александар Вучић: Поштована Јелена, јуче је на конференцији за новинаре Зорана Михајловић-Милановић управо о томе говорила и Зорана Михајловић-Милановић је рекла да смо на то упозоравали Владу, да смо о томе говорили чак и у Народној скупштини Републике Србије, али нас уопште нису слушали и да је отприлике било - па шта они то причају, па је један од њих рекао како је ишао на личне увреде против Зоране Михајловић-Милановић и сад се испоставило да све што је жена рекла је била у праву. И сад ће морати све да врате и опет су обмањивали јавност, као и око правосудне реформе, и џабе је Бајатовићу што ће да закључи да смо сви ми шпијуни и не знам ни ја који и какви, али ће он морати да мења законе, а не ми. Ако поштујете тржиште и ако поштујете споразуме онда сви морају да имају једнаке услове, али некима очигледно тешко то у главу долази. У таквој земљи живимо у којој изгледа власт све мисли да може нешто на превару да направи, али више не иде и не може. Свуда су очи око њих и све их више очију гледа и све боље виде како и колико лоше раде.

Новинар: Ако сам вас добро разумео, да ли је управо у току састанак господина Николића и Коштунице?
Александар Вучић: Да, неформалан.

Новинар: Да ли можете да кажете две реченице, шта је тема састанка?
Александар Вучић: Претпостављам, политичка ситуација у Србији, не знам о чему би друго. Рекао сам све у шта сам сигуран. Знате, постоје политичари који све знају, ја не знам. Ја занам да ће СНС да настави да се бори против политичких привилегија и бенефиција, да наша Уставна иницијатива остаје, ја знам да ћемо бити привржени жељи да Србија иде напред и да грађани Србије живе боље, да уђемо у ЕУ, а шта ће да буде на том састанку не знам, то није ни тема данашње конференције. Они су председници странака, имају право да разговарају и да доносе одређене одлуке, али оно што знам то је да претпостављам нико од њих неће ићи од својих програма.

Новинар: А је ли можемо да очекујемо неку изјаву од њих после тога, или је то неко техничко питање?
Александар Вучић: Стварно не знам, не бавим се техничким питањима.

Новинар: А ја сам мислила да се ви бавите свим питањима.
Александар Вучић: Не бавим се техничким питањима, али ћу радо учинити  и тај напор да вам после негде два сата наши људи дају неку врсту информације, макар да ли је одржан састанак, пошто је требало да буде у ово време, а да ли јесте или није заиста не знам.

Новинар: Да ли ће бити саопштења?
Александар Вучић: Зависи од тога какав је њихов  договор да ли ће да иду са тим или неће, али не бих очекивао ништа спектакуларно нити епохално. Јесте ли читали интервју Јелене Триван? Прочитајте, бољи интервју нисте скоро прочитали од жене која има највећи рејтинг у Србији, приближава се Динкићу, Тодоровићу и Јовановићу, на дну лествице.
Све најбоље вам желим и срећна Нова година за оне који су славили.