Вести

Нећемо на улицу ако ухапсе Младића

Сматрате се проевропском странком. Какав је ваш однос према Хашком трибуналу, који је у процесу интеграције незаобилазан?
- Ми сматрамо да Хашки трибунал није добро радио свој посао, да је у више наврата показао потпуно различите аршине. Ту пре свега мислим на пресуде Насеру Орићу и Фатмиру Љимају, али и свим Србима, које те двоструке аршине јасно показују. Иако то нема везе с тим да ли ви желите у Европу или не, ми нисмо слепи и нисмо кретени да бисмо могли да хвалимо нешто што није на најбољи начин обавило свој посао.
Шта с испоручивањем преосталих хашких оптуженика? Један од предуслова за укључење у ЕУ је пуна сарадња с Хагом, која подразумева хапшење Ратка  Младића и Горана Хаџића.
- То су обећали неки из власти и тиме уопште нећемо да се бавимо. То су они  обећали и то је њихов посао. Људи из власти су то обећали и урадиће све што је у њиховој моћи да то направе. Ја се не бих бавио том темом у овом тренутку. Уосталом, имате још само један случај, Младића. Ко још помиње Хаџића, кога он још интересује. Србија ће се суочавати с проблемима много озбиљнијим од  Трибунала у Хагу, али не желим још о томе да говорим.
Тврдите да сте најјача странка тренутно у Србији и да постоји реална  могућност да дођете на власт. Обавезе према Хашком трибуналу је преузела
држава, тако да бисте ту обавезу и ви наследили. Шта бисте, као власт, учинили на хапшењу преосталих бегунаца?

- Власт Демократске странке неће ићи на изборе док не уради апсолутно све да ухапси генерала Младића. Дакле, или ће то да ураде или ће да се деси не знам шта... Ако га не нађу, а буду изашли на изборе, то значи да нико жив не зна где је он и да не може да га пронађе. То је њихова главна ствар и једина ствар коју јуре.
Уколико дође до хапшења, да ли ће СНС организовати протесте или митинге подршке, по „угледу“ на догађаје после хапшења Радована Караџића?
- Не знам шта би значили било какви протести и шта бисмо могли да организујемо. Када је ухапшен Радован Караџић протестовали смо због начина на који је ухапшен и због свега другог... Сада да ухапсе некога из било ког разлога, мислим да би било немогуће да ми будемо организатори тог скупа. Свакако не мислим да је Хаг кључно питање за Србију.
Које је кључно питање за Србију?
- Кључно питање је када ће Србија да крене напред, пре свега у економији, а политичке услове политичари треба да уподобе на најпаметнији могући начин. У томе бих и сажео политику СНС. Наша политика гласи: „И од Европске уније и од свих у свету добити што је могуће више, а изгубити што је могуће мање.“ Да ли ћемо увек моћи да радимо само оно што нам се свиђа? Не, нећемо. Да ли је то могуће? Не, није. Да ли ћемо морати да радимо све да нам брод иде напред? У то сам сасвим сигуран. И у таквим условима ћемо проналазити најбоља решења и објашњавати грађанима шта се дешава и уверен сам да ће грађани наћи најбољи пут.