Вести

Нећу у Тадићеву владу

* Зашто, онда, зарад тог вишег циља не вратите мандате СРС?
- Зато што бих тиме срушио свој принцип да мандат припада посланику. То пише и у Уставу. Не могу да им вратим мандат, јер им никада нисам дао оставку.

* Значи, са СРС је вероватно прича готова. Шта је следећи корак?
- У понедељак ћу вероватно да се видим са Коштуницом. Ако СРС одбије сарадњу са нама, онда морамо да причамо са ДСС о томе да ли постоји могућност да правимо комбинације без радикала. Од тога све зависи. Постоје странке које су се изјасниле да би хтеле са нама у савез и то нас радује.


* "Циљате" на ЈС и ПУПС?
- Ми јесмо прихватљив партнер ЈС и ПУПС. Али, само ако се ДСС сложи са тим и ако нас претходно одбију радикали. Не би ми сметало ни да идемо са СПС. Они се нису оглашавали, мада бисмо могли и са њима да разговарамо.


* Јесте ли преговарали са Палмом и Кркобабићем?
- Нисам преговарао ни са једним од њих. Палму сам срео пре десетак дана у скупштинском холу. Шалили смо се. Рекли смо један другоме да се не мрзимо, мада сам му казао да ме баш и не воли.


* Може ли управо Палма да одвуче Дачића у пакт са вама и ДСС?
- Он је човек који није вечито веран коалицији. Испуњава све договоре до избора, а онда реши да промени табор. Њега у Земуну не везује ништа. Може са нама, ако хоће.
И неће то да одбије, баш као и ПУПС. Шта имају да нам замере?
*

Је ли препрека за такав сценарио трвд став ДСС да иде у коалицију само са опозиционим странкама?
- Постоје ставови који се мењају. Рекли су и да неће са ДС, па су у око 50 општина са њима у власти. Било би трагично за идеју окупљања опозиције да ДСС одбије сарадњу са нама, правдајући се: "Ето, нема радикала, па нећемо ни ми".
То би значило да ове две партије праве другу линију опозиције. Не смемо да идемо у више ешелона.


*
Ако вам обе опције пропадну хоћете ли да седнете за сто са ДС? Спекулише се да сте се са њима већ договорили и да је све ово представа за јавност...
- Од оснивања странке правдам се за нешто што не постоји. Био сам Тадићева штака, разбијач опозиције, сведок против Шешеља, потписник признања независног Косова... Сада кажу да сам се у Земуну договорио са Тадићем. Чиме сам то показао па да се прича како радикале фиктивно зовем у коалицију? Не могу они који ме одбијају да кажу: "Ма, он ће са Тадићем". Зашто не прихвате сарадњу, па да виде хоћу ли да одем са ДС?


* Ако уђете у коалицију са ДС у две београдске општине значи ли то и крај опозиције у Србији?
- Не. Никада нисмо везивали локални ниво за републички. Ми смо у коалицији са ДС у Књажевцу и Пријепољу, а са ДСС у још 50 општина. ЛДП подржава власт у Београду. Не може то да се гледа упрошћено. Локална самоуправа је нешто друго.


* Ако на крају, ипак, формирате власт са ДС у две београдске општине - Динкић излази из владе. Ускачете ли ви уместо њега?
- Треба ли и да се закунем пред моштима светог Василија Острошког да никада нећу ући у Владу без избора? Никада између нас и ДС, на било ком нивоу, није разговарано да будемо део власти, па чак и по цену срећне вести за Србију да Динкић нестане са политичке сцене.


* Али, предлагали сте концентрациону владу без Г17 плус? Јесте ли одустали од те идеје?
- Та идеја није прихваћена, а била је идеална. До сада бисмо већ били при крају изборне кампање.


* Да ли би савез ДС и СНС на локалу заправо био увод у неку будућу владу те две странке?
- Нећемо у владу са њима. Или ће СНС, или ДС, формирати владу уз помоћ једног мањег партнера. Разлика између нас и њих сада је само један одсто. Грађани знају да само СНС може да победи ДС. Зашто бих то урушавао? Хоћу да поразим Тадића и Динкића.

КОШТУНИЦА КАО СУДБИНА


* Тиња ли константно ривалство између вас и Коштунице чија је позадина - лидерство над опозиционим блоком?
- Ми смо ривали. Са њим нисам никада био у влади, па како да не будем ривал? Имам ривалство са сваком партијом у скупштини. Али, са Коштуницом ме сада спаја судбина. Иначе, своју снагу смо потврдили на локалним изборима. Идемо и на републички ниво, и ту да се измеримо. Народ на изборима каже своје, не извлачимо карте да видимо ко је јачи. Не прихватам да неко одбије сарадњу само зато што није најјачи.

ЂИЛАС НИЈЕ ДОВОЉАН


*
Мислите ли да је Ђилас "закуцао" став ДС да неће са СНС у коалицију?

- Увек има простора за договор. Када би Тадић рекао да они неће у власт са нама, то би ми био јак сигнал да заиста неће.
Када то каже Ђилас, мени то није довољно.