Вести

Недимовић: Бојкоташи не знају да направе ни кућицу за псе

Сваки резултат листе "Александар Вучић - за нашу децу" који је бољи од прошлих избора, за нас би био апсолутна победа која нам омогућава да формирамо владу и спроведемо програм "Србија 2020-25". Ако желите прецизно, то је 50 одсто плус један освојен глас и ја сам убеђен да је то реално.

То је у интервјуу рекао актуелни министар пољопривреде, шумарства и водопривреде и први на листи "Александар Вучић - за нашу децу", који свој оптимизам за изборну победу темељи на економским резултатима постигнутим у прошлости, али и програму који нуди за будућност. Тај програм о бољем стандарду је наше главно предизборно обећање.

* О којим се то обећањима ради која ви нудите а други не?

- Не знам која сте ви обећања чули од других странака јер их ја не знам. Грађани Србије знају да ако гласају за нашу листу, онда је извесно да ће им просечна плата за четири године бити 900 евра, односно пензија 440 евра. Знају и да ћемо 14 милијарди евра убризгати у српску привреду, инфраструктуру и да ћемо изградити моравски и фрушкогорски коридор, ауто-путеве "Карађорђе" и према Шапцу и Лозници. Ту су улагања у ИТ индустрију, пољопривреду. Све што смо обећали, испунићемо, као што је било и у претходном периоду.

* Могу ли та ваша обећања да остану мртво слово на папиру ако излазност због бојкота буде слаба, што може да угрози легитимитет нове власти?

- Бојкота нема јер готово сви који су се на њега заклињали иду на изборе, изузев два-три политичка субјекта.

Убеђен сам да ће грађани великом излазношћу дати легитимитет будућој власти и да ће листа "Александар Вучић - за нашу децу" остварити апсолутну победу јер има добар програм. Они који позивају на бојкот су у другом плану јер немају чак идеју ни како да направе кућицу за пса.

* Да ли сте и ви у другом плану иако сте први на листи јер вас нема у кампањи и да ли је тачно да за место премијера веће шансе имају Ана Брнабић, Синиша Мали и Милош Вучевић?

- Нисте ме видели јер ја сам био задужен да обиђем унутрашњост Србије и људима пренесем политику коју смо дефинисали програмом "Србија 2020-25". Говорите само о првом месту, а не помињете да наша листа, међу првих 20 кандидата за посланике, има три четвртине младих. То ће бити једна нова енергија, а ко ће бити премијер, у овом тренутку није важно. Прво да уловимо зеца па тек онда да правимо ражањ, а не да правимо ражањ док је зец још у шуми. Када освојимо 50 одсто плус један глас, онда ћемо саставити владу и бирати премијера.

* Да нисте ви послужили као мамац за тог зеца, односно гласаче јер немате афере иза себе, а да ће у премијерску фотељу сести неко други ко има неке репове у јавности?

- Нисам ја мамац јер о премијерској функцији одлучује парламентарна већина после избора. Трудио сам се да радим најбоље, некада сам и грешио, али греши свако ко ради.

* Да ли сте можда погрешили што сте јавно рекли да сте мали миш који није још за премијерску функцију па вам је Вућић поверовао да нисте још зрели за ту функцију?

- Мени је само важно да се Србија помери неколико корака унапред, а неважан ми је појединачан интерес, мене или неког другог. Ако тим даје резултате, небитно је ко ће бити премијер јер ја знам бар 10 људи који би тај посао боље обављали од мене.

Имамо најбољи тим и то је једино важно.

* Можете ли да се сетите неког експерта кога бисте волели да видите у влади да сте премијер?

- Струка је важна у секторима финансија, здравства. Али целу ту причу мора да води неко за кога су људи гласали и који мора да буде добар селектор. Важно је да се тај политички и стручни део добро укомпонују и ја увек гласам за мешавину те две ствари.

* Рекли сте да има бар 10 изванредних кандидата за премијера, али ваша кампања је персонализована Александром Вучићем. Да ли то значи да их јавност не препознаје и да са њима победа СНС не би била извесна?

- Лидерство је најважнија ствар која краси Вучића, па је нормално да он који је створио снажан и успешан СНС носи кампању. Са њим бележимо увек добре резултате, па што би неко мењао селектора човека који је много радио и направио изванредне резултате и зато је кампања персонализована.

* Није ваљда само он радио?

- Радили су и други, али неко мора да буде кормилар на броду. У фудбалској екипи имате центарфора који даје голове и оне који трче и додају лопте, тако и у партији.

* Да ли вам због центарфора и ових што додају лопте опозиција замера да водите функционерску кампању и злоупотребљавате државне функције за презентацију СНС која је очигледна последњих дана приликом масовног отварања фабрика?

- Чини ми се да ви алудирате да неко треба да престане да ради свој посао. Има закон и ако је реч о функционерској кампањи, онда тај који га је прекршио ће одговарати. Али помучиће се да то нађу.

* Не алудирам, већ преносим оно што вам се замера.

- Да је супротно, питали би зашто министри и председник у кампањи не раде свој посао.

По вама, "Будимку" није требали да отворимо иако је од ње, од симбола пропадања, председник помогао да дође до симбола победе.

* Значи отварање пред изборе је случајност?

- Нормално да се отварају ауто-путеви и фабрике ако су завршени. Да ли треба да престане све да постоји да би неко био задовољан. Опозиција, на коју се ви позивате, нема шта да понуди јер су свој програм свели само на критику Вучића.

* Да није то вређање противника?

- Ми представљамо само своју политику и не блатимо никога. Али већи део опозиције своју политику су свели на вређање Вучића и његове породице. Немојте заборавити ни њихову агресивност испред Скупштине, нападе на посланике, председништво.

* Да ли ће вам СПС бити опет партнер у власти, јер вас последњих дана не штеде, или имате и резервне играче у опозицији?

- Ми смо према СПС-у одувек били искрени и предвидиви као коалициони партнери. Без обзира на то што нисмо морали да им дамо нити једно место у Влади, ипак смо, као што сви знају, поступили другачије и дали више него ико икоме што је дао. Поштен и отворен однос ће увек бити политика СНС-а према свима, а други како хоће, али понављам да знају, не и докле хоће.

* Како ћете реаговати на решавање питања Косова које ће наредних месеци бити доминантно и за које ће бити потребан консезус власти и опозиције?

- Сигурно ће месеци испред нас бити усмерени највећим делом на Косово и зато је потребна јака скупштинска већина и јака влада која може да изнесе тај терет. Удара ће бити са свих страна, пре свега мислим на стране факторе, али и на домаће играче. Добро би било када бисмо постигли најшири консензус, што смо ми као странка покушавали последње две године, како са свим партијама, тако и институцијама у Приштини. Нисмо имали партнере за то ни од српске опозиције, ни од Приштине, која је стварала кратере преко којих није могло да се пређе као што су таксе.

* Може ли влада да падне ако велике силе буду тражиле да Србија да све а не добије ништа?

- Немам никакву дилему да каква год да буде скупштинска већина, ко год буде премијер, биће на великим мукама заједно са председником Вучићем јер велике силе желе ову ствар брзо да реше. То да Србија не добије ништа и њени интереси буду погажени, не долази у обзир.

* Како решити проблем са Црном Гором?

- Наша политика према Црној Гори је поштовање територијалног интегритета и независности, али и заштита Срба у тој држави. СПЦ као симбол српског народа мора да буде заштићена. Видим да они ових дана језичким акробацијама покушавају да анулирају проблем, али односи према СПЦ су отишли предалеко и ако мисле да је могуће њено парчање, то им је лош план који води ка новим поделама на овом простору.

* Да ли се отишло предалеко и са нападима на сина председника Вучића и да ли су БИА и МУП подбациле што нису упозорили да је он у друштву људи сумњиве биографије?

- Тај дечак седео је само у кафићу и не значи да се он са неким дружи. Није ово изашло само од себе. Немојте заборавити да је Ђилас упутио претњу Вучићу да ће га запамтити. Ви стварно мислите да то није плод неке оркестриране кампање? Није важно шта ја мислим, већ да МУП каже шта се десило јер у супротном се даје могућност за нагађање.

* Да не нагађамо и ми и питамо има ли ту прстију и неке стране службе?

- Сигурно има и тога јер њима не треба јак српски председник, јер тада амбасаде не могу да састављају марионетску владу која би признала за трен Косово, које је суштина ове приче. Тачније, ово је покушај дискредитације председника и ја се бојим да ће на удару бити и други који ће о томе одлучивати.

Мете су већ биле породице премијерке, министра Малог али и брата председника.

* Зашто ви нисте били?

- Сви који су важни за косовско питање нису били, нити ће бити поштеђени јер је план да се на психолошком плану уздрмају. Ударе вас где вас боли да би се тиме бавили, а за то време велике теме пролазе поред вас.

* Да ли је тачно да пољопривредници нису добили довољно помоћи због штета изазваних короном и шта вас као министра пољопривреде чини поносним што сте урадили?

- За време короне није било ниједног проблема за пољопривреднике. Сетва је спроведена јер је све функционисало без ограничења, а то ће се видети кроз резултате жетве.

Угроженим секторима, попут раног повртарства и малих млекара, финансијски се помогло. Најпоноснији сам што је пољопривреда опет "in". Поносан сам и што је држава 2,5 пута повећала буџет, због ИПАРД фондова, 50.000 хектара под системом наводњавања. О пољопривреди и српској храни се прича, а последњих месеци то је топ бренд Србије и зато сви крећу да је производе. Најважније је да освајамо нова тржишта да би се та храна пласирала.

* Значи, ако не будете премијер, остајете на месту министра пољопривреде?

- О томе не размишљам, и да не будем ништа у влади, ја ћу бити ту за посао за који ме одреде председник и премијерка.

 

 

 

Извор: Блиц