Вести

Недимовић: ДФЦ већ помаже пољопривредницима у Србији

Министарство пољопривреде још од јануара сарађује са Америчком агенцијом за међународну финансијску помоћ (ДФЦ), а та гаранцијска шема помоћи пољопривредницима вреди 60 милиона долара, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић је појаснио да је 20 милиона већ отишло кроз кредитну подршку, преко три банке.

"Суштина је да за обезбеђење инвестиције пољопривредног произвођача, рецимо куповине земље, ДФЦ и држава дају 60 одсто, а пољопривредник осталих 40 одсто, што је посебно важно јер се пољопривредници управо зато што не желе да нешто своје дају као средство обезбеђења кредита, ређе и одлучују на инвестиције", појаснио је Недимовић.

Недимовић је навео да су ДФЦ-у понуђене три ствари из области пољопривреде од којих је прва у вези са стартаповима за младе који први пут улазе у пољопривредну производњу, друга је женско предузетништво, а трећа је прехрамбена индустрија, односно велики произвођачи који нису обухваћени ИПАРД-ом и државним програмима помоћи.

Недимовић је појаснио да се прва линија односи на пољопривреднике до око 40 година којима би се кроз грантове помогао одлазак на село и улазак у пољопривредну производњу.

Када је реч о другој линији у којој је женско предузетништво, њоме би се помагала производња карактеристична за сеоска домаћинства где су жене носиоци производње, дакле претежно производња ајвара, сира, џема и слично.

Трећим програмом би се помогло наше воћарство, повртарство, прерада кукуруза и пшенице, као сектори који нама сада недостају.

Додао је да прве гаранцијске шеме треба очекивати у наредних месец, два.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк