Вести

Недимовић: Доста смо улагали у нове технологије и привреду

Важност партнерства Србије и Европске уније у области пољопривреде огледа се у томе што се извоз српских пољопривредних производа на европско тржиште у последњих 10 година удвостручио, а да је у 2020. године позитиван биланс износио 1,9 милијарди долара, навели су шеф делегације Европске уније у Београду Емануеле Жиофре и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић и Жиофре састали су се у Новом Саду на Међународном пољопривредном сајму и промовисали резултате које је Србија постигла у сарадњи са Европском унијом на пољу пољопривреде и руралног развоја.

Према речима Недимовића, предвиђа се да би извоз пољопривредних и прехрамбених производа до краја ове године могао да буде чак пет милијарди долара.

Све смо то постигли јер смо улагали у нове технологије у пољопривреди, мењали законску регулативу, а нарочито смо пажњу посветили безбедности хране.

"Подсетићу да смо захваљујући донацијама Европске уније отворили и лабораторију за испитивање безбедности хране у Батајници, која се показала кључном и на почетку пандемије Ковида19 када смо у њој вршили анализе тестова и за људе", рекао је Недимовић.

Амбасадор Жиофре најавио је и да ће ЕУ лабораторији у Батајници донирати додатних 1,5 милион евра за обезбеђивање нових метода анализе.

За сузбијање болести, вакцинацију животиња, опрему и јачање капацитета ЕУ је више од 20 милиона евра донирала Србији.

Недимовић и амбасадор Жиофре сагласили су се да Влада Србије и Европска унија треба да посвете додатни напор како би новац из ИПАРД програма брже стизао до пољопривредника, али и у строжију контролу хране и јачање лабораторија како бисмо лакше достигли стандарде Европске уније.

 

 

Извор: Танјуг