Вести

Недимовић: Инспекцијске службе учинити достојне државног апарата

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је данас да је циљ да се у наредне две године ојачају инспекцијске службе у области пољопривреде и да инспектори имају одговарајуће алате и услове за рад како би надзор био ефикаснији.

"Улога наших инспекцијских служби била је јако запостављена после 2000. године, сада имамо нови Закон о инспекцијском надзору и то је добар алат, као и нове тековине које ће се користити за процене ризика где ћемо приступати другачије", рекао је Недимовић на скупу "Дани пољопривредне инспекције" у Привредној комори Србије (ПКС).

Циљ је, како каже, да се током 2019. и 2020. године "инспекција учини достојном државног апарата", односно омогући да инспектори имају ваљане алате за рад и техничка средства и све оно што је неопходно да би надзор био ефикасан.

"У буџету за 2019. предвидели смо ове алате, не само за пољопривредну већ и за ветеринарску и фитосанитарну инспекцију, јер је циљ да се ојача цео систем који представља државу без обзира да ли је реч о пољопривредним газдинствима, правним лицима или увозницима", рекао је Недимовић.

Он је истакао да је улога инспекције важна, јер спречава негативне ефекте који се могу појавити, и има превентиву улогу.

Сада се, каже, могу користити савремена техничка помагала, која значајно олакшавају посао и сам надзор.

Недимовић је истакао да се морају користити сва знања која су стручњаци стекли, нарочито у сектору хране.

У тој области се ствари јако брзо мењају и највише прописа има баш та област, рекао је министар пољопривреде.

"Није џабе поглавље 12 (у преговорима о приступању ЕУ) најзахтевније и најпроблематичније, а неке ствари о којима смо сањали пре две три године, сада су реалност", рекао је Недимовић и истакао да се о ИПАРД-у доста говорило раније, а да је сада то реалност, као и Лабораторија за контролу квалитета млека која је добила акредитацију.

Он је рекао да је план државе да до априла наредне године у Националној референтној лабораторији успостави контролу за више од 95 одсто производа који се користе у исхрани становништва.

 

 

Извор: Танјуг