Вести

Недимовић: Из ИПАРД-а доступно око 225 милиона евра

Ове године у плану су још веће субвенције када су у питању ИПАРД програми, најавио је потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић и навео да ће пољопривредницима бити доступно око 225 милиона евра и биће подржано више од 150 пројеката на територији Србије.

Министар је данас обишао новоизграђену хладњачу "Terra Optima" у Тополи и истакао да је ова компанија прави симбол победе кад су у питању ИПАРД програми субвенционисања.

"Ако продајете сировину зарада је минимална, али ако уложите средства у изградњу објекта попут хладњаче коју је изградила породица Јокић, могућност за профит је много већа", поручио је министар.

Навео је да је ово један од пет оваквих пројеката који ће бити реализовани, а да је повраћај средстава био око 50 одсто.

"Није лако, али је могуће успети и то нарочито у месту које је богом дано за бављење воћарством, као што је Топола где имате преко 3.000 хектара под различитим сортама", рекао је Недимовић.

Недимовић је нагласио да је ово доказ и подстицај за све пољопривреднике да конкуришу и покушају.

Министар је рекао да се на територији Тополе ради на систему за наводњавање, регулисана је противградна заштита аутоматизацијом центра на Букуљи, дају се субвенције и навео да су то најбољи услови које су пољопривредници икада добили на овом простору.

"На њима је само да засучу рукаве, да се потруде и раде и да воле свој посао, улажу у њега и успех неће изостати, ми смо ту да им обезбедимо све услове", изјавио је Недимовић.

У савремену хладњачу у породичној фирми из Тополе уложено је више од 200 милиона динара, а представља шансу за још већи извоз јабука на светско тржиште.

Савремена хладњача коју је породица Јокић саградила захваљујући добијеним средствима у селу Kрћевац код Тополе простире се на 4.000 метара квадратних и има капацитет од 2.500 тона, а у хладњачи се складиште јабуке високог квалитета.

 

  

 Извор: Танјуг