Вести

Недимовић: Наш посао је да штитимо потрошаче

Потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је са рафова и из магацина у Србији почело повлачење спорних сладоледа са повећаним нивоом етил оксида.

Недимовић је рекао да је у питању повлачење сладоледа "Bounty", "Snickers" и "Twix", који су увезени из ЕУ земаља, и додао да за сада немају информацију да су њихове чоколаде спорне.

Министар је објаснио да је етил оксид супстанца која у повећаном конзумирању може да изазове проблеме и додао да би се то могло догодити уколико се поједе око 20 килограма сладоледа дневно.

Навео је да су информацију о спорним сладоледима добили од шпанских колега, преко РАСФФ-а система, чије су чланице европске земље.

"Ко и где открије било коју неправилност, то одмах улази у систем, тако алармира све у ланцу да поступе на одговарајући начин", рекао је Недимовић.

Додао је да поједине земље, као на пример Белгија, неће да повлаче те сладоледе са тог тржишта, јер, како објашњава, толерише "плус или минус" процената неких суспстанци у храни.

"Ми то нећемо толерисати, јер имамо јасно дефинисане границе. Наш посао је да штитимо потрошаче, а то ћемо радити и у сваком будућем тренутку", рекао је Недимовић.

Нагласио је да се ти сладоледи неће наћи на тржишту, док се не отклоне недостаци.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва