Вести

Недимовић: Опозицији ни спуштање цензуса није помогло да уђу у Скупштину

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић рекао је у интервјуу да се за субвенцију у пољопривреди издваја више новца него икада. Истиче и да, кад је реч о квалитету и контроли хране, грађани Србије могу да буду мирни јер наше граничне ветеринарске и фитосанитарне службе раде свој посао и стоје раме уз раме с најбољим европским службама. Говорећи о критикама које на његов рачун стижу из опозиције, Недимовић наводи да су у време бивше власти мере подршке у пољопривреди биле дилетантске, а да су им данас идеје такве да не успевају да на изборима добаце до цензуса.

* Случајеви попут недавног повлачења неисправног сладоледа и млека с тржишта, откривања небезбедног ослића на улазу у Србију, увек с разлогом забрину грађане и у јавности намећу питања о безбедности хране. Дакле, какву храну једемо и ко је одговоран за ове конкретне случајеве о којима се причало последњих дана?

- Такве ствари се дешавају свуда у свету, па тако и до наших граница долазе. Међутим, за мене то није ништа ново нити толико битно, колико чињеница и управо доказ последњих дана да наш систем безбедности хране функционише одлично. Координишемо се са свим земљама кроз јединствен информациони систем за брзо упозоравање и узбуњивање на територији целе Европе. Управо је српска ветеринарска служба била једна од тих који су први открили неке неусаглашености у производу на граници и тако упозорили кроз тај систем све друге земље. Увек ће се у производњи хране појавити серије пошиљака које не одговарају стандардима квалитета, то се у сваком послу дешава, али је зато важно да постоје системи који то надзиру, а земље брзо реагују по њиховом откривању. Иако овде није било речи о храни од које се могла десити велика штета по здравље људи, већ је реч о незнатним одступањима од прописаних стандарда, ми смо зауставили сваки спорни лот и тиме потврдили да грађани Србије могу да буду мирни, да наше граничне ветеринарске и фитосанитарне службе раде свој посао и стоје раме уз раме с најбољим европским службама.

* Отприлике смо у тренутку кад на видело долазе и проблеми у вашем сектору - због сезоне пољопривредних радова, замерки на откупне цене и обухват субвенција, временских непогода... Како сте прошли овог пута?

- Мислим да је пољопривреда целе године на виделу, јер ако није сетва, онда је жетва, ако није непогода, онда су цене, и тако укруг 365 дана. Ова година је засигурно врло специфична. Цене како житарица, тако и воћа су одличне... Негде рекордне, какве никад раније нису забележене, попут малина, купина, пшенице, кукуруза. С друге стране, скупе житарице поскупљују производњу, меса и млека на пример. Кад сточари продају скупо робу, њима одговара, али се онда потрошачи жале да је скупо месо у радњи. Тешко је то помирити и незахвално ценити стране... У сваком случају, мој посао као министра пољопривреде је да помогнем произвођачима. Управо за субвенције које помињете издвајамо више него икад, око 400 милиона евра, плус ИПАРД, само ове године један конкурс је био 60 милиона евра и још субвенције које дајемо у сарадњи са Светском банком, а које су посебне по томе што унапред добијете пола новца од инвестиције, 40 одсто кредит банке и свега 10 одсто вашег учешћа. Трудимо се да на сваком кораку нађемо нове изворе финансирања. Да ли ће неко мислити да треба више, сигурно хоће, али лично верујем да раст буџета за скоро дупло у само неколико година није мала ствар.

* Како ће се суша и временске непогоде одразити на принос, али и цене које ћемо као грађани плаћати на пијацама и у продавницама?

- Свакако ће се одразити на поједине културе у погледу приноса. Род кукуруза ће бити нешто мањи, код соје ће принос такође бити мањи. Код осталих житарица не очекујем веће проблеме. Цене меса у малопродаји су у порасту, али треба знати да су то све пролазне фазе, те да увек врло брзо дође и до стабилизације. У сваком случају, тржиште је то које одређује њихову цену, лично не очекујем никакве драматичне сценарије у наредним месецима.

* Има ли држава решења за проблеме с којима се сусрећу произвођачи млека, односно да ли могу да рачунају на већу откупну цену?

- Ми увек држимо врата за разговор широм отворена за све секторе у аграру. Прича о млеку је ове године специфична јер су инпути, о којима смо причали, у производњи порасли, док млекаре са друге стране не желе да повећају откупне цене млека. Ми ћемо свакако изаћи с неким решењем и на томе интензивно радимо с произвођачима. Није лако, али држава ће, као и увек, наћи излаз и из ове ситуације.

* Опозиција налази повод за критике у сваком незадовољству грађана. Тако сте и ви били на тапету, пре свега Драгана Ђиласа и његове странке. Зашто су вас толико изнервирали да сте им поручили да ништа не знају о аграру и да им је образ као ђон?

- Зато што је то чињеница. Не може неко за чије је власти у пољопривреди чињена махом штета - од лоше испреговараног ССП, тиме и укидањем увозних царина за многе производе који сада праве штету српском произвођачу и којим смо отворили врата свима, а нама самима скоро затворили у нашој Србији - да лаже народ како ће му сада бити боље ако гласа за те исте. Не може неко ко није хтео ни да независну државну лабораторију за контролу квалитета млека опреми и пусти у рад, како би се знало ко и шта ради у том истом сточарству, сада да прича како брине за краве и ПКБ. По њиховој причи је ПКБ био у најмању руку "бентли" српског аграра, а ми га, ето, покварисмо. То је таква неистина и демагогија да ће свако ко буде ушао у тај исти ПКБ моћи већ с врата да закључи само обрнуто, јер горе од њиховог управљања аграром је немогуће постићи.

* Тај део опозиције упорно тврди да се ради на уништењу пољопривреде, да су субвенције мање итд. Шта на то кажете?

- Ако ми докажу да је 400 милиона евра националних субвенција, плус 225 милиона евра ИПАРД новца, мање од њихових издвајања која су имали, ја ћу дати оставку истог тренутка. Колико су им мере подршке биле дилетантске, говори то што су обећали људима по 40.000 динара, једва успели да исплате 20.000, а остатак, наравно, ми и дан-данас плаћамо, кроз тужбе тих истих људи за неисплаћен новац, уз, наравно, судске трошкове. Ето тако они виде бављење пољопривредом. Свака част на идејама, али зато и не добацују цензус, па морамо стално да спуштамо границу, верујући да ће бар тако ући у Скупштину. Засад ни то није помогло.

* Случај министра одбране Небојше Стефановића и даље интригира јавност. Из ваше странке стижу захтеви да се он повуче са свих страначких и државних функција. Одступио је са страначких позиција, али је остао на министарској. Видите ли оправдање за то и шта бисте урадили да сте на његовом месту?

- Он најбоље зна како доноси своје одлуке. Није на мени да то ценим, нити имам времена да се бавим тиме. Свакако, без обзира на наше личне ставове, ако буде потребе, председник и странка, који имају пун легитимитет да о томе одлучују, изнеће став и препоруку о судбини његове државне функције.

* Шта очекујете од предстојећег конгреса Српске напредне странке? Хоће ли бити неких крупних промена у врху странке?

- Свакако да ће се теме од суштинске важности за будућност странке начети на конгресу. Није толико битно да сваки буде обележен великим променама, иако ће их сасвим сигурно бити, већ је много важније да се још једном потврди спремност свих за још веће реформе, да историјске успехе наставимо да нижемо, да историјски раст БДП од седам одсто не буде новина, већ превазиђени рекорд, а све зарад боље будућности деце у Србији.

* Спадате у оне напредњаке који би могли да утичу на Вучића да се поново кандидује за председника Србије. С каквим аргументима ћете покушати да га убедите?

- Ако ви тако кажете, онда океј. Један позив и завршена ствар. Шалу на страну, али засигурно је на десетине аргумената који су крајње озбиљни у том смислу. Човек који је успео да поведе своју земљу са ивице банкрота до неслућених висина на којима нам свет скида капу, било да је реч о брзини економског напретка, расту БДП, с којим смо у Европи током најгоре кризе прошле године били међу најбољима, а ове смо можда и најбољи, стотинама километара изграђених ауто-путева и путева, на невероватно успешној набавци вакцина, и то док су се светске силе бориле да дођу до њих, затим успешном повезивању са суседима кроз пружање руке свима Отвореним Балканом. Заиста не знам да ли има потребе наводити даље. За све то је потребна вансеријска енергија и искуство, које, уз дужно поштовање свима, у овом тренутку он једини извесно има.

* Да ли ћете имати времена за одмор? Идете на море или ћете негде по Србији?

- Остајем привржен српским селима, која с великим задовољством обилазим. Истини за вољу, углавном због посла, али ми то пружа ништа мање задовољства. Напротив. За сваку препоруку свима.

 

 

 

Извор: Курир