Вести

Недимовић: Органска пољопривреда идеална за мале неразвијене средине

Органска пољопривредна производња пружа могућности за развој малим заједницама попут Бојника, Блаца, Житорађе и сличних простора на западу, југу и истоку Србије, рекао је потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић током посете Бојнику.

Недимовић је у том месту разговарао са челницима предузећа Фортис које је организатор органске производње воћа, откупљивач и извозник ових производа у том делу Србије, као и са кооперантима те фирме.

"Сви знају да је органско воће и поврће бар 30 до 40 одсто скупље него конвенционална роба. Из тог разлога Министарство стимулише овакав вид производње са много већим давањима и по хектару и по грлу, а са друге стране, сам процес сертификације, дакле преласка из класичне пољопривреде у органску", рекао је Недимовић.

Додао је да је Министарство омогућило такозвану групну сертификацију, где једно предузеће преузима на себе да буде носилац сертификације за све своје кооперанте.

Такав случај је и са предузећем Фортис које има 250 коопераната са тенденцијом да већ ове године увећа тај број за још 350 произвођача.

"Ова компанија је већ корисник ИПАРД-а, али то само показује да у малим местима попут Бојника постоји капацитет за најсавременије захтеве тржишта. Одавде роба иде у Канаду, Америку и Аустралију. Малина одавде је већ стигла у Кину", навео је Недимовић.

Површине на којим се гаје органске пољопривредне културе имају тренд раста, рекао је Недимовић и прецизирао да су за неколико година са 14.000 хектара повећане на 22.000, те да је од извоза органске хране пре 10 година Србија зарадила три милиона долара, а прошле чак 37 милиона.

"Зато ћемо сву своју енергију устремити на запад, југ и исток Србије, да погурамо овај простор попут Зајечара и Пирота", нагласио је министар пољопривреде.

Недимовић је похвалио Фортис који планира да у наредних годину дана број коопераната са 250 повећа на око 600.

"Мислим да нисмо свесни колико далеко можемо да одемо са овим, зато што овде су мале парцеле, уситњене, и можемо лако да дођемо до органског сертификата, јер без тога то не може да се ради", рекао је Недимовић.

Додао је да Министарство настоји да сачува и у сточарству домаће врсте попут мангулице, аутохтоних раса говеда и оваца.

Недимовић је рекао како је са челницима локалне самоуправе у Бојнику и предузећа Фортис разговарао о оживљавању постојећих заливних система који су значајни за пољопривредну производњу.

 

 

Извор: Танјуг