Вести

Недимовић: Предложили смо ДФЦ три важна пројекта за Србију

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је америчкој Међународној развојној финансијској корпорацији ДФЦ предложило три пројекта која су за Србију важна, а која се односе на младе пољопривреднике и њихово започињање посла, женско предузетништво у пољопривреди и прехрамбену индустрију, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Пројекат чија је реализација са ДФЦ већ у току је гарантна шема за кредитну подршку српским пољопривредницима, којим се обезбеђују колатерали, прецизирао је Недимовић.

"Где ми са ДФЦ, гарантујемо 60 одсто колатерала уколико неко хоће да купи машину, земљу, започне неки бизнис у пољопривреди, прехрамбеној индустрији. Ако нешто кошта стотину "нечега", ми 60 одсто гарантујемо да ће бити тако", рекао је Недимовић, појашњавајући да овај пројекат раде преко три пословне банке које су прошле на конкурсу.

Бесповратне позајмице за младе пољопривреднике од око 15.000 евра министарство је, такође, кандидовало.

"Ми тај пројекат већ радимо из националног буџета, али бисмо волели да то радимо са ДФЦ. То су грантови од 15.000 евра, бесповратни, за започињање бизниса у пољопривреди за млађе од 40 година", истакао је министар Недимовић.

Ти грантови се нарочито односе, додао је Недимовић, на сточарство, воћарство и повртарство, "као три тешке гране пољопривреде, које везују људе за село".

Очекивана су улагања ДФЦ и у агротуризам, а Министарство пољопривреде већ има неке линије које су "покривене" из националног буџета, из ИПАРДа.

"Џаба вам све, ако ви произведете храну, а немате коме да је продате", рекао је Недимовић.

Упитан када би планирани пројекти са ДФЦ могли да почну да се реализују, Недимовић одговара да "то морамо да питамо команданта ДФЦ у Србији".

"Што се нас тиче, ми можемо сутра, ми смо спремни", рекао је Недимовић.

 

 

Извор: Танјуг