Вести

Недимовић: Прерада воћа и извоз спас за пољопривреднике

У Ариљу је данас положен камен темељац за фабрику за прераду воћа "Х&С" фруитс, која је заједничка инвестиција Србије и Мађарске, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да су прерада воћа и извоз у иностранство спас за пољопривреднике у Србији. У првој фази у ариљској фабрици производиће се каше и воћни концентрати, док ће се у Мађарској радити дорада, док је план да у каснијим фазама у Ариљу буде комплетна производња.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је иницијатива за изградњу фабрике потекла 2016. године, када је одржана заједничка седница влада Србије и Мађарске, а да је током протекле године влада тражила партнере, компаније са мађарске и српске стране, које имају добре резултате и снагу да изнесу пројекат.

"Резултат ће бити извоз концентрата који настаје као продукт прераде индустријске малине и другог воћа", рекао је Недимовић.

Министар је подсетио да је влада у јануару одлучила да за развој прехрамбене индустрије издваја посебан новац. Каже да је захвалан мађарским колегама који су препознали Србију као доброг политичког партнера, те додао да је та земља издвојила 32 милиона евра за инвестиције на Западном Балкану.

"Следеће локације које заједно нападамо су Мерошина, Бојник, Коцељева. Видећемо где ћемо завршити. Даћу све од себе да средства из Мађарске усмеримо према Србији, нека се не љуте наши суседи", рекао је Недимовић. Он је рекао да је прерада воћа и извоз у иностранство спас за пољопривреднике у Србији.

"Прерада је спас јер генерише кооперанте, да имате сигуран пласман и да се унапред знају ствари. Кад нема прераде, ви продајете сировину онолико колико може да прими неко тржиште, што је неизвесно, а кад имате прерађивачке капацитете, онда су ти уговори много сигурнији", рекао је Недимовић.

Он каже да доста хладњача унапред нуди кооперантима одговарајуће услове, али да увек има 30 до 40 одсто произвођача малине на тржишту "који нису нигде".

"Ја се надам да ће овакве ствари бити спас, не само овде, него и у другим просторима Србије", рекао је Недимовић и додао да сматра да је његов посао да се бави приносима на њивама, али и продајом онога што је произведено. 

 

 

 

извор: Танјуг