Вести

Недимовић: Прилика за даљи раст трговинске размене

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је  да очекује сутра и прекосутра добре разговоре руских и српских компанија и нове прилике за повећање трговинске размене у области пољопривреде.

"После потписивања споразума о трговинској размени са Руском федерацијом, трговинска размена у сектору аграра је са 100 милиона долара порасла на 480 милиона долара", рекао је Недимовић на отварању Агроиндустријског форума Русије у Београду.

Недимовић је додао да су многе иностране фирме, пре свега из Европске уније, које нису имале приступ руском тржишту покушале да злоупотребе споразум, али да је то успешно спречено.

"Похапсићемо све који покушавају да злоупотребе споразум, јер овакви споразуми који обезбеђују бесцарински третман за 99 одсто роба морамо да чувамо по сваку цену. То је од националног интереса", нагласио је Недимовић.

Додао је да су на Форуму присутна два од четири највећа трговинска ланца у Русији, Мираторг и X5 како би се уверила у квалитет српске робе.

"Покушаћемо да уђемо у њихове продавнице са још више робе и да покушамо да повећамо наш извоз који је у овом тренутку изузетно висок, негде преко 360 милиона долара", рекао је Недимовић.

Навео је да ће почетак примене споразума са Евроазијском економском унијом у јулу даје прилику да пласирамо још више робе на том тржишту.

"Важно је да се наше компаније добро представе и да обезбеде довољне количине, јер ће то утицати на повећање извоза", изјавио је Недимовић.

Недимовић је најавио државне подстицаје за органску производњу, зато што руско тржиште две више тражи такве производе, и додао како српске компаније већ сада могу да повећају много већу испоруку свежен и прерађеног воћа, месних прерађевина, житарица и брашна.

"Са почетком реализације трговинског споразума са Евроазијском унијом отвара се могућност за извоз овчијег и козијег сира и воћне ракије", најавио је Недимовић.

Недимовић је открио да ће главне теме разговора са руским колегом Димитријем Патрушевим који сутра долази у Београд добијање дозвола за још неке српске извознике и да нам Русија дозволи извоз свињског меса из делова наше земље који нису захваћени афричком кугом свиња.

 

 

Извор: Танјуг