Вести

Недимовић: Проветравање у Српској напредној странци биће лековито

Чињеница да је неко из апарата, који треба да штити грађане, прислушкивао човека кога су ти исти грађани рекордном подршком изабрали, а неке од осумњичених је, на крају, и "измислио" лично председник Вучић, нажалост, трагедија је српског друштва која се понавља по ко зна који пут.

Нема сумње да је дошло до бујања личних амбиција многих појединаца, без обзира на то јесу ли министри или нижи функционери. Човек се лако погуби и од комплекса величине, који вам хране разноразни интересни кругови због својих лоших намера, крећу да се стварају лажне слике о себи, које на крају пређу у девијацију и замисао да би свако од њих могао да води земљу или да буде нови лидер. То се, нажалост, никада неће остварити, јер народ бира, а не стране службе и лажни цареви попут Шћепана Малог.

Овим речима потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић коментарише наводе појединих напредњака да у Српској напредној странци има оних који мисле да су јачи од лидера Српске напредне странке, Александра Вучића, те да су у завери против председника Србије и неки министри из Српске напредне странке.

* Најављено је да ће се у Српској напредној странци десити значајне промене на скупштини странке. Да ли је потребно проветравање у редовима Српске напредне странке?

- То је, како народ каже, лековито. Сваком систему је потребно освежавање. И телефон морате на сваких неколико месеци да апдејтујете, нови софтвер да инсталирате, а не да промените људе који су далеко мање отпорни на "кварове".

* У поједине афере које су откривене последњих месеци - међу којима је свакако највећа прислушкивање председника - уплетени су и виђенији функционери Српске напредне странке, попут Дијане Хркаловић и Славише Кокезе. Како се на то гледа унутар странке?

- Нису ту битна имена. Сама чињеница да је неко из апарата, који треба да штити грађане, прислушкивао - из ко зна каквих црних намера - човека кога су ти исти грађани рекордном подршком изабрали, а неке од осумњичених је на крају и "измислио" лично председник Вучић, нажалост, трагедија је српског друштва која се понавља по ко зна који пут. Не треба много у прошлост да се враћамо да бисмо се сетили сличних примера. Странка ће своје свакако рећи, али ту, пре свега, надлежне институције треба до краја и без преседана да одраде свој посао, како би тачно знали ко и какву одговорност има у свему.

* Председник Вучић је неколико пута износио критике на рачун Владе. На пример, рекао је да током викенда тек неколико министара ради и иде на терен. Како сте ви то доживели? Је ли председник у праву?

- Нормалан човек се увек преиспитује... Тако и ја реагујем на критике које Влади упути председник. Све што не ваља, мењам. Логично је да када неко, уз енормне напоре, обезбеђује огромне инвестиције и успева да убеди компаније светског ранга да - од свих земаља света - уложе новац баш у Србију, да онда људи који раде за ту исту земљу бар потроше новац, кад већ не морају да брину како да га створе.

* Како сектор пољопривреде пролази у пандемији коронавируса? Колика је штета досад? Могу ли пољопривредници да рачунају на помоћ државе?

- Пандемија нам је свима загорчала живот. Ипак, пољопривреда је прошле године била "златни дечко" српске привреде и добар адут за очување укупног бруто домаћег производа државе у кризи какву свет не памти. Извоз је порастао 50 одсто за само две године и износио невероватне 4,2 милијарде долара. Цене житарице и воћа су на озбиљно високом нивоу. Наравно, постоји и неколико врста произвођача који нису прошли добро, јер су туризам и угоститељство као њихова главна платформа за продају доживели тотални колапс. Због тога смо прошле године исплатили више милијарди динара помоћи директно на рачуне пољопривредника. Ове године, на пример, произвођачима кромпира помажемо повезивањем с великим трговинским ланцима. Откуп иде добро и свакако ће се наставити, како би и они ову ковид кризу поднели лакше.

* Били сте у званичној посети Абу Дабију с председником Србије Александром Вучићем, имали сте више разговора у вези с пољопривредом... Шта је од тога најзначајније за Србију?

- Заборавили сте Бахреин. Комплетан Голфски залив за Србију и њену пољопривреду може да значи одскочну даску за, како ја то често кажем, нови ниво игрице. Свакоме је јасно да говоримо о тржишту које има најпотентнију куповну моћ. Таква места су рај за сваког доброг произвођача хране, јер се за њу плаћа "сувим златом". Две су кључне вести из тих посета. Прва је најава озбиљних инвестиција у сектор прераде хране у Србији, што је најбоља могућа врста инвестирања у аграру, јер значи прелазак са обичних ауто-трка на такмичење у Формули 1. Друга је, као шлаг на торти, да Уједињени Арапски Емирати желе да буду платформа за извоз српске хране - како на Блиском истоку, тако и на Далеком истоку.

* Шта ми можемо од пољопривредних производа да понудимо Емиратима? Шта они највише воле из Србије?

- То је, свакако, месо и воће. Било да је реч о јунећем и јагњећем месу или о јабукама, малинама и боровницама. Србија производи врхунски квалитет и за њега ће сигурно бити озбиљне потражње. Тако је био случај и с јабукама, које су пре само неколико месеци почеле да се извозе у Индију. Само ћу рећи да су све расположиве количине јабука, сорти које они траже, продате и извезене већ у прва три месеца ове године. То је још један доказ да је отварање нових тржишта на коме инсистирам откако сам преузео ресор, сада већ давне 2016. године, заправо услов без кога се не може.

 

О афери "Маурицијус"

Сада нека надлежни одраде свој посао

* Ових дана је актуелна афера "Маурицијус", у којој је откривено да лидер ССП Драган Ђилас има више од 5,7 милиона евра на једном банковном рачуну на Маурицијусу. То наводно није све, сумња се да има још неколико рачуна широм света. Како коментаришете та сазнања?

- Важно је, понављам, да сада надлежне институције одраде свој посао. Дакле, провера порекла тог новца, да ли је извлачен из Србије без плаћених пореза и колика је штета тиме нанета држави. На крају, у складу са законом, предузети све мере и санкције према починиоцима.

 

О Закону о пореклу имовине

Нека од мене првог крену

* На снагу је ступио Закон о утврђивању порекла имовине. Пре доношења, бројни политичари су тврдили да немају ништа против да се њихова имовина испита. И ви сте то рекли. Да ли и даље стојите при томе? Колико ће овај закон бити сврсисходан?

- Не да немам ништа против и да стојим иза те изјаве и даље, него позивам да од мене првог крену. Свом снагом шаљем подршку да се коначно крене у посао који ниједна влада од 2000. није имала воље да спроведе. Његова сврсисходност се огледа у томе да више ниједан политичар са лошим намерама неће моћи да стекне 620 милиона евра и да тврди да је успешан бизнисмен, који је, ето, сасвим случајно те исте паре стекао док је био на власти. Колико је то нереално, верујем да би се и "Мајкрософт" похвалио толиком зарадом у тако кратком року.

 

 

 

Извор: Курир