Вести

Недимовић: Санкције за сваког ко угрози споразум са Русијом

Сваки покушај угрожавања споразума о слободној трговини са Русијом биће озбиљно санкционисан, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић и додао да је руско тржиште невероватно важно за српске пољопривреднике.

Недимовић је, коментаришући хапшење 36 особа због нелегалног извоза воћа из ЕУ у Русију, навео да је то највеће хапшење у области пољопривреде у последњих 10 година. Како каже, акција истраживања нелегалног извоза воћа трајала је између два и три месеца, а поред министарства пољопривреде у њој су учествовали и припадници полиције и Пореске управе.

Примећено је да неке фирме имају нагле скокове у извозу, па је ситуација у тајности истражена, док је руска страна обавештена о свему 10-15 дана пре акције хапшења, објашњава министар. Наводи да Србија сада има капацитете да сама истражује и открива покушаје малверзација.

"Прошле године смо усвојили посебна правила за извоз у Русију и због тога су нас критиковали, али купац је главни и ако желите неко тржиште, а нама је руско тржиште невероватно важно, онда све мора да се испоштује и буде по правилима", рекао је он.

Министар је подсетио да су у последњих седам дана решена три случаја превара у прехрамбеној индустрији што, како је додао, значи да у области безбедности хране постоји воља за обрачунавањем са свима који су пре покушавали да "муљају" и којих ће увек бити.

"Било је разних злоупотреба са тим споразумом пре 10 година, то се Русији дешава и у другим земљама. Нама је важно то тржиште, јер годишње извеземо 200 милиона долара ка Русији", нагласио је он.

Упитан за куповину ПКБ-а од стране компаније "Ал Дахра", Недимовић каже да стоји иза тога да је споразум са том компанијом најбоље решење. Како каже, у условима тендера наведено је да куповину може извршити неко ко је "озбиљан играч", са дугогодишњим знањем и искуством у тој области и оствареним великим профитима. Он оцењује да нема простора за критике, те да се ради о озбиљном инвеститору и да не постоји ризик да "Ал Дахра" након три године одустане од сточарске производње. Истиче, да ће научници који су запослени у ПКБ-у бити задржани и да ће моћи да раде и сарађују са другим просторима.

"Ако ова компанија ваља САД, Аустралији, ЕУ, које се баве пољопривредом на невероватно озбиљан начин, ја ту не видим проблеме које би могли да имамо у Србији", навео је Недимовић.

 

 

 

извор: Танјуг