Вести

Недимовић: Србија мора да изабере добре инвеститоре

Министар Недимовић је причао о пољопривреди, као и постојећим и будућим пројектима Републике Србије. Он је нагласио да, што се тиче пољопривредног раста, треба да будемо задовољни у односу на предходне године.

Како је рекао структура пољопривреде се мења како се пољопривредно земљиште обрађује, и да су временске прилике ове године биле јако добре за пољопривредну производњу а и да се порадило на новој техници коју је наш народ почео да примењује.

- Мислим да имамо реалне шансе да развијемо воћарство и повртарство. То је посебна индустрија која тражи посебну технологију, суштина је заправо у безбедности хране и технологији. 78% укупно наше производње потиче од биљне производње, а 22% од сточарства, говеђе месо се извози у Кину после дужег времена. Многе земље у својој исхрани користе ГМО храну, код нас постоји толеранција на производњу и коришћења ГМО. Што се сточарства тиче, наша комплетна исхрана је била пројектована за 20.000 000 становника, затим је све то пало на 8.000 000. Ако поставимо нашу пољопривреду као земље попут Емирата, Израела, имамо шансе да напредујемо, ако се постави као што су наши преци створили, то није добро - рекао је Недимовић.

Доста пољопривредних фабрика које су добро пословале је затворено у Србији. Министар је рекао да се воде преговори са страним инвеститорима који би желели да улажу у нашу пољпривреду. ПКБ је некада био симбол пољопривреде старе Југославије и управо ова фабрика има пуно конкурената поготово из арапског света како би поново била оно што је некада.

- Имамо неке договоре са неколико инвеститора. Имамо планове да неке пекарске индустрије наставе да раде, а што се тиче поврћа и воћа морамо да имамо нове технологије. Требају нам високе технологије за прераду како би се то користило у Србији, а и да продате то преко. На пример, код шљиве, килограм суве шљиве и шљиве се разликује у заради. Ви имате неке стандарде које морате да испуните у квалитету хране, можете да се убијете од рада, а да не испуните те стандарде, јер немате технологију. Данас имам састанак са Израелцима. Они имају све испуњене стандарде у пољопривреди поготово у производњи говеђег меса, где имате посебне ритуале. Јако је битно што они добро плаћају, поготово Израел, Арапски Емирати, Блиски исток и морамо да имамо циљане земље које добро плаћају да би успели на тржишту. ПКБ су биле неопходне инвестиције, тамо се радило по старој технологији, све мора да буде квалитетније, требају нови системи за наводњавање и оно што је најважније, за ПКБ, да га узме инвеститор који има добре резултате у пољопривреди, млечним производима. Инвеститор ће имати обавезу да барем 1000 радника који ту раде задржи. Нико до сада није примењивао све техничке мере, да је неко пре десет година рекао да ће принос бити овакав, било би другачије, али има планова за механизацију, чим то дође на тржиште све ће се променити - рекао је министар.

Што се тиче сточарства доста се говори о мангулици као будућности сточарске производње у Србији, јер је најздравија свиња, да кажемо органска.

- Ту се пре свега односи на органски производ. Доста је велика тражња поготово у свету, очигледно је да је органска производња све више заступљена на тржишту. Ако имате господина купца за све што поставите на тржиште, ви имате шансу да успете. Ускоро ћемо отворити и нова тржишта за уље - рекао је Бранислав Недимовић.

Министар Недимовић се осврнуо и на значај система за наводњавање, колико је то важно за земљу и нагласио да смо на неки начин почели на време да размишљамо о томе.

- Ја сам пре неколико година док још нисам ни био у овој причи министра размишљао о систему за наводњавање. Зато сада и преговарам са Израелом, јер они имају такође и добар систем за наводњавање, од сваке земље су, па и оне поред поред пута, од система за наводњавање направили земљишту све што му је неопходно и имају невероватне приносе. Они су урадили и аутопут за воду и вуку све за пречишћавање, колико потрошиш воде толико платиш јер имаш од тога већи принос и приход. Системи за наводњавање Дунав-Тиса- Дунав, који су кренули да се раде, су имали један такав идеал. Још нам је остало да урадимо делове цевовода колубарског округа да се снабдевамо земљом, да што већу додату вредност правимо кроз прехрамбену индустрију, кроз 10-15 фабрика које су у воћарству - закључио је Недимовић.

 

 

 

 

извор: Хепи тв