Вести

Недимовић: Већи буџет за пољопривреду

Министарство пољопривреде упутило је Скупштини предлог Измене закона о безбедности хране, а једна од измена биће како спречити бацање хране, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

"Имате много ритејлова који бацају воће и поврће због једне тачкице, а због своје репутације то морају да склоне. Међутим, ми можемо ту храну искористити за неке друге сврхе, као што су народне кухиње", рекао је Недимовић.

Министар наглашава да се то не односи на робу животињског порекла која је лако кварљива, већ на друге производе који се могу употребити.

Говорећи о извозу говеђег меса, Недимовић каже да је Србија квоту од 5.000 тона говеђег меса за турско тржиште већ испунила, као и да ће та квота бити повећана на 7.000 тона.

"Нама је тренд подизања фарми говеда јако добар. Због тога су и субвенције на тов јунади следеће године повећане са 10.000 на 15.000 динара, јер је и буџет за пољопривреду већи него ове године", подвукао је Недимовић.

Поручује да ће Србија говеђе месо осим у Турску извозити и у Египат, те нагласио да је недавно имао састанак са председником Уније послодаваца из Египта са којим је договорио да 10. јануара дођу у Србију и преговарају о извозу говеђег меса за египатску војску.

"Договарамо и са Либаном, крајем јануара потписујемо споразум са њима, са УАЕ смо све завршили, са Израелом завршавамо преговоре, а такође једна израелска компанија планира изградњу кланице на простору Србије", рекао је Недимовић.

Подсећа да држава даје субвенције пољопривредницима за куповину опреме, механизације, складишне капацитете, али и да улаже у системе за наводњавање и противградну заштиту.

Недимовић каже да је Србија ове године урадила 14 пројеката која се тичу изградње система за наводњавање чиме је 50.000 хектара земље обухваћено наводњавањем, и најавио да је у плану следеће године урадити још 28 таквих пројеката чиме ће око 100.000 хектара бити наводњавано.

 

Национална лабораторија за млеко добија акредитацију

Национална лабораторија за контролу млека добиће у петак или у понедељак акредитацију, а са изменама Закона о безбедности хране и статус референтне лабораторије у држави, најавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Објаснио је да ће то омогућити држави да има право и монопол да контролише све што се налази на њеном тржишту.

"То се неће многима свидети. Неће више бити "кадија те тужи, кадија ти суди", рекао је Недимовић и навео да је план да држава, осим млека чији квалитет контролише већ годину дана, до априла наредне године успостави нациналну референтну лабораторију за више од 95 одсто роба које се користе у исхрани становништва.

Навео је да се успостављају националне референтне лабораторије говори већ 15 година и објаснио шта ће она значити за становништво.

"Када се нека роба увезе, ако постоји потреба да се раде лабораторијске анализе, она може да се уради у приватној лабораторији која има акредитацију, али суперанализа ће се радити код нас", рекао је Недимовић.

Каже и да национална референтна лабораторија раније није постојала како би после 2000. године монополи могли да раде шта хоће, те истакао да се више неће дешавати да лабораторија увозника која се такође налази у његовом власништву или у власништву "његове ујне" буде контролор робе.

"Те лабораторије су акредитоване, али ми можемо сада да радимо суперанализу свега, а не да шаљемо по белом свету на анализе", навео је Недимовић.

Упитан ко ће сносити трошкове анализа у националној референтној лабораторији, министар је рекао да ће од резултата анализа зависити ко ће сносити трошкове.

"Ако се покаже да је све у реду, онда је то наш посао, а ако некога ухватимо у нечистим играма онда ће не једноструко, него многоструко да плати штету коју покушава да направи на тржишту", рекао је Недимовић.

 

Безбедност хране биће главна тема у 2019.

Безбедност хране биће главна тема Министарства пољопривреде у 2019. години, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовицх и најавио помоћ индустрији за прераду воћа, поврћа, говеђег и овчијег меса и житарица, као и много више новца за органску производњу.

Недимовић је рекао да је извоз пољопривредних производа из Србије у 2017. износио 3,9 милијарди евра, а увоз 2,2 милијарде евра.

Очекује да ће извоз "експлодирати" у 2019 због вишка хране, те да постоји могућност извоза у вредности од пет милијарди евра.

Развој прехрамбене индустрије види у новим технологијама и пласману пољопривредних производа на нова тржишта, посебно она добро платежно способна на Блиском Истоку и на северу Африке.

"У Русију је теже извести робу него у ЕУ, да не причам о тржишту Уједињених Арапских Емирата које сада савладавамо и потпуно ћемо овладати до краја године. Не може ниједна земља да се развија само на пољопривреди, него на прерађивачкој индустрији", поручио је министар.

За извоз је битно прилагодити се стандардима који важе на разним тржиштима, каже Недимовић.

Наводи да постоји изузетно лоша перцепција када се говори о безбедности хране у Србији вероватно заснована на бројним монополима који су постојали од 90-тих година 20. века и непостојања референтних акредитованих лабораторија које на државном нивоу контролишу шта се дешава у Србији.

Та пракса ће, истиче, бити прекинути успостављањем националне референтне лабораторије која ће имати статус супервизора у контроли хране и подсећа да је донет и Правилник о декларисању хране како би свако знао тачно шта једе.

На тај начин ће, додаје, бити заокружена контрола целог система хране, од млека, преко виршли и салама, до пестицида и микротоксина.

"Откуд спекулације о квалитету наше хране пре свега у контексту ГМО? То су те вечне теме. У Србији постоји нулта толеранција и за производњу и за трговину ГМО. И то је тако и то је светиња. Постоје земље у окружењу које су дозволиле и трговину, а неки и производњу ГМО хране. Запитајте се логички ко то онда једе здравију храну, ми или они", рекао је министар.

Како је навео, Национална референтна лабораторија иза које стоји држава, а не приватни капитал даће тачан одговор шта се налази у производу, а такву лабораторију нема нико у кругу од 1.000 километара.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк