Вести

Недимовић: Влада Србије 2014. године донела je програм одбране од поплава

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић обишао је данас насип којим је заштићено изливање реке Бјелице и црпну станицу у Лучанима које, како је истакао, представљају један од симбола одбране од поплава у Србији.

Недимовић је подсетио да је Влада Србије 2014. године донела програм одбране од поплава и да је после поплава 2016. године издат налог од председника Србије Александра Вучића да се све то мора решити.

"Сада имамо такав степен заштите да чак и да се понови 1965. година, када је била велика вода, ми смо 80 центиметара више“, казао је Недимовић.

Каже да је у тој црпној станици једна пумпа већ намонитарана, као и да су још три у припреми.

"Можемо да одбранимо Лучане од свега онога што данас наука познаје. Ово није крај, идемо корак даље, да покушамо да више никада не доживимо оно што смо доживели 1965., 2014. или 2016. године", навео је Недимовић.

 

О извозу јунетине и са Египтом

Квота јунећег меса које ће се извозити у Турску је повећана, а Министарство пољопривреде добило је позив и од египатског министра пољопривреде да разговарају о извозу јунећег меса у ту земљу, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Недимовић је рекао да није довољно само тржиште Турске, већ да ће се то проширити.

"Знам да ће сада неки душебрижници рећи колика ће цена бити. Не брините, постоје алати како се то решава у унутрашњем тржишту. Не могу да верујем да када год успете да нешто постигнете нађу се ови "са Теразија" који нешто критикују", казао је Недимовић.

Упитан за безбедност хране, Недимовић је рекао да је та тема 20 година, због различитих интереса, лобија, гурана у запећак, те да нису постојале државне лабораторије и било је све приватно.

"У 2019. години ћемо причати само о томе, имамо лабораторију за контролу квалитета млека, лабораторију за контролу хране, па ћемо излазити и на ливаду да видимо ко шта ради како би и поверење у државу и институције порасло, јер ако немате ове алате џаба вам сва правила која донесете, навео је министар.

Упитан да ли ће се проверавати квалитет свињског меса, с обзиром да је почела сезона свињокоља, Недимовић је казао да постоји системски мониторинг над свим болестима и класичном свињском кугом.

Каже да се никада не може бити 100 одсто сигурно да се нешто неће десити, али да се институције труде да то доведу до тога да се не дешава и да нема већих проблема.

"Што се тиче изласка на тржиште - ту је нулта толеранција", изричит је Недимовић.

Говорећи о субвенцијама за пољопривредне произвођаче у локалним самоуправама, министар пољопривреде наводи да се прави модеран софтверски систем да се свака пријава прими у локалној самоуправи.

Повећан буџет за субвенције, када је у питању сточарство, највише ће се односити на товно говедарство, каже Недимовић и додаје да је ту идеја да се направи озбиљан искорак.

"Имамо велику тражњу, а после ћемо крајем следеће године да се преоријентишемо на млеко, да плаћамо млеко по квалитету", каже Недимовић.

 

 

Извор: Танјуг