Вести

Недимовић: Влада Србије подстиче улагања у модернизацију технологије

Прерађивачка индустрија један је од најважнијих фактора за развој пољопривреде у Србији, јер су бенефити вишеструко већи ако на инострано тржиште извезете готов производ, а не сировину, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Добар пример да готов производ боље пролази на иностраном тржишту јесу кнедле са шљивама компаније "Мока" из Чачка коју је Недимовић обишао и рекао да су они успели да споје српску традицију и иновативност.

Недимовић је рекао да је неопходно да наши произвођачи буду конкурентни на страном тржишту, стога, истиче, Влада Србије подстиче улагања у модернизацију технологије, куповину и набавку савремене опреме.

Недимовић додаје да Србија не би требало да буде земља која само извози кукуруз и воће у сировом стању, већ да прерадом и синергијом неколико компонената произвођачи направе финални производ.

"Тај производ је онда конкурентан како на европском, тако и на светском тржишту, а зарада је и до три пута већа", рекао је Недимовић.

Наиме, чачанска компанија "Мока" је најбољи пример колико је важно улагати у опрему, јер је након набавке нових машина дуплирала производњу.

Од 10.000 тона, сада се очекује повећање капацитета на 20.000 тона.

На месечном нивоу производи чак 500 тона кнедли и утроши око 2.000 тона воћа годишње.

 

 

 

Извор: Танјуг