Вести

Неопходан договор о ванредним парламентарним изборима

Никада није било ни горе ни теже и никада перспектива није била неизвеснија. Србија је данас таоц лоше власти и политичке елите која је приграбила све што може, а данас би да задржи све што је приграбила. Многи у тој политичкој елити свесни су тога да промена власти значи демократизацију друштва пошто је то потпуно повезано, представља за неке од њих изазов да морају да доказују на који начин су дошли до таквог утицаја, до такве моћи, послова који су их претворили у људе најбогатије у овом делу Европе. Многи би да жртвују Србију да би сачували своје позиције и своје привилегије. Ви данас имате отворено показивање незадовољства скоро у свим градовима Србије, скоро у свим старосним структурама и моји сарадници и ја непрекидно смо у прилици да одговарамо на телефонске позиве људи који предводе неке незадовољне људе и који питају - а шта ви чекате, јел ви чекате да наша деца остану потпуно гладна, жедна, гола и боса па да се ви у све то умешате и у чијем интересу ви данас покушавате да нам кажете како није време за незадовољство,  како није време да то отворено покажемо?!

Сведоци сте нам да смо упозоравали Владу Републике Србије и председника Србије да ситуација измиче контроли и да желимо да преузмемо одговорност као странка из опозиције коју би неко питао шта даље треба да се чини. Сведоци сте да смо пре годину дана са идентификованих милион грађана затражили ванредне парламентарне изборе и добили два бесмислена одговора од председника Владе. Један је - а сад сте дошли кад је прошла криза, а други је – шта, само милион грађана тражи ванредне парламентарне изборе!
Свесни сте сами како изгледа медијска сцена у Србији, свесни сте како је изгледала борба против криминала, како је изгледала реформа правосуђа. СНС више не може да остане имуна на позиве грађана Србије да се стање у Србији промени и на потпуну незаинтересованост Владе Републике Србије и њене политичке елите да стање буде промењено.

 
Ми данас позивамо Владу Републике Србије, председника Србије који је заменио многе диктаторе у свету да се не оглуше на наше потпуно нормалне и на демократски начин изнете захтеве, ја ћу вам их укратко препричати, а можете да добијете текст онога што ће добити сви званичници у Србији, на наше захтеве да одмах седнемо представници власти и опозиције да разговарамо о ванредним парламентарним изборима, да у међувремену зауставе продају „Телекома“ пошто су све досадашње продаје отишле у потрошњу, ништа у инвестиције. Ми нисмо против продаје и приватизације свега онога чега држава може да се одрекне да би  стекла новац за инвестиције, а не новац за потрошњу. Ми тражимо од Владе Републике Србије да одмах отворимо разговоре о медијима, посебно о медијима које финансирају грађани Србије. И даље прихватам став да приватни медији могу да раде у односу на политичаре у складу са жељом власника и то се види у свим вашим медијима каква је жеља власника. Добро, такав је и његов однос према власти и према опозицији и такав је њихов однос према СНС. Ми смо жртве схватања да нико не сме да разговара нормално са опозицијом, да ниједан опозициони представник не сме да буде нормално представљен у медијима, ми тако живимо годинама, наставићемо тако да живимо и даље, али РТС и Студио Б су претерали и то више не може да се издржи. По многим показатељима ми смо безмало на последњем месту у свету. То не може да сакрије више ни РТС ни Студио Б, то не могу измишљене медијске лажи, манипулације, нити пребацивање кривице на СНС и на друге делове опозиције, то не могу више да сакрију. Погледајте, у независности правосуђа Србија на 110 смо месту, јуче сам био сведок када је комесар за проширење ЕУ директно рекао представницима власти да одмах морају да промене законе по којима су биране судије и да су имали договор са ЕУ како да изгледају ти закони и да су погазили договор. А сад ми причају о томе ко искрено жели да Србија буде у ЕУ, а ко не жели! Отворено је рекао да не постоје независна регулаторна тела, да су сва под контролом власти. Како да идемо у ЕУ кад имате само две примедбе које нас апсолутно дисквалификују са пута ка ЕУ. По ефикасности државне управе смо на 121. месту, по економским слободама 130. месту, по квалитету пореског система 138. месту, ажурности добијања грађевинских дозвола, ви знате да је то услов за инвеститоре да дођу у једну земљу, 176. месту, мислим да је само Сомалија иза нас, а тамо мислим и да нема грађевинских дозвола, тамо се пиштољем добијају дозволе. О борби против организованог криминала на 111. месту, по стопи инфлације на 100. месту, највиша је на Балкану, имате мање плате него запослени у Македонији и Албанији. По макроекономској стабилности 110, по слободи медија 85. месту. Да ли хоћемо да живимо у таквој држави? Ми то не желимо и ми желимо да помогнемо грађанима Србије да се изборе и за демократију и за бољи живот и ми више нећемо да спречавамо грађане, а придружићемо се свакоме ко отворено исказује своје незадовољство.

Ми смо поставили услов да буду решена два криминална случаја која никада неће бити решена док је ова власт. Један је убиство Ранка Панића зато што то симболизује како ће држава да се понаша према било коме ко отворено изрази своје незадовољство. Тиме што не решава случај и што виновнике не изведе пред лице правде држава показује да је спремна да убије свакога ко се отворено на демократски начин, на дозвољени начин уз пријаву скупа бори против актуелне власти и жели Србији нешто боље. Други случај је је изборна крађа у Бору, нама је то симбол да на следеће изборе не смемо да идемо све док је ова власт и док се не реши овај случај изборне крађе. Ако су у Бору фалсификовали са мојим потписом, моју молбу грађанима Бора да дају прилоге за СНС како бисмо се борили и за власт, шта нас очекује на републичком нивоу?! Које лажи и које измишљотине! Па све је стало, ту изборну крађу више нико не помиње. Сад кад смо довољно организовани да на бирачком месту не дозволимо крађу од 8-20, нити по пребројавању гласова, сад ће на овај начин да покушају да лажирају изборе.

Ово је заиста став СНС од кога више нећемо да одустанемо. Ступићемо у разговоре са представницима других опозиционих странака, са људима који нису у странкама. Мислим да бисте могли крајем јануара да очекујете једно организовано,  отворено, демократско мирно изражавање нашег незадовољства уколико се до тада ситуација у Србији не промени и уколико власт не покаже да више неће мањина да спроводи терор над већином.
Изволите ако имате неко питање!

Новинар: Имам питање, нисмо чули ваш став у вези са оном оптужницом Светлане Цеце Ражнатовић!
Томислав НиколиЋ: Извините ја бих вас замолио, можемо и касније да о томе разговарамо, заиста нам је тематска конференција и волео бих да не  искористите одговоре на нека друга питања па да ово уопште не поменете. Изволите!

Новинар: Интересује ме хоћете ли предати ове захтеве премијеру или председнику и колико сте дуго спремни да чекате на одговор?
Томислав Николић: Ево видите и сами, ми ћемо припреме да вршимо од данас, а свакако да можемо да их увек обуставимо. Треба нам времена, скуп у „Арени“ на коме смо проверили расположење грађана у затвореном простору припремали смо више од месец дана, значи да један отворени скуп морамо да припремимо људски, али то не значи да не могу оба процеса да теку истовремено, и наша  жеља да разговарамо са представницима власти, и наше припреме за организовање скупа.

Новинар: Па кад говорите о тим разговорима са представницима власти и опозиције, шта то конкретно значи, нека врста округлог стола, шта конкретно?
Томислав Николић: Наравно да морамо да разговарамо пред камерама, ми смо спремни и на то да овај предлог како треба да изгледа уређивачка политика РТС-а и Студија Б да о том предлогу разговарамо пред камерама.
Ја могу само да вам кажем један податак, а добићете и то. У времену од 1.11-21.11. 2010. у Дневнику РТС-а, СНС укупно за 20 дана је била заступљена 8 минута и 55 секунди, власт, мислим на ДС, 85 минута, 35 секунди. То је један према десет, на Студију Б 1 према 100, тамо нас заиста нема ни у траговима. Овде не помињем мале вести у којима нас нема уопште, ово је само Дневник РТС-а. Значи, ево прихватам да их има и на министарским функцијама и да буде 1 према 5, па и некако, али 1 према 10 је много. Да ли сте икада имали прилику да у Дневнику РТС чујете став министра и некога из опозиције који би можда имао и другачији став, а да грађани могу да се определе? Да ли је то икад било на РТС? Наравно да тражимо одмах смену генералног директора и главног и одговорног уредника у обе медијске куће и ви знате због чега.

Новинар: Хрватска телевизија. Како коментаришете сусрет господина Тадића и господина Јосиповића и питање повратка србијанских избеглица у Хрватску, да ли верујете да ће се међународном конвенцијом која је најављена да ли ће се то решити?
Томислав Николић: Да вас не одбијем, кратко ћу да вам одговорим. Увек је добро да људи разговарају, СНС  би ту имала великих задршки зато што Хрватска не показује спремност да реши питање Срба које је протерала и Хрватска не показује спремност да поступи као Србија и да упути извињење за Бљесак и Олују, а док не постоји притисак ЕУ на Хрватску не очекујем да српске избеглице имају било какав статуса као што немају ни Срби у Хрватској и врло добро знате како се мењају и имена српске деце да не би била малтретирана, али и о томе ће СНС у среду на тематској конференцији за штампу да говори. Хвала вам најлепше.