Вести

Неопходна посебна седница парламента о Косову и Метохији

СНС констатује да се власт служи свакодневним лажима и измишљотинама када говори о економском напретку, када говоре о томе да је Србија на добром путу, да ће се све стабилизовати и да ће све бити много боље 2012. године. Ми желимо да вас обавестимо да су се скоро све, 96%, локалних самоуправа у Србији у току последње две године драматично задужиле, највише наравно град Београд, а да о томе нигде нико не говори. Држава Србија се задужила за милијарду и 500 милиона евра само у овој години додатног новца па се питамо одакле и на који начин ће тај новац бити враћан, дакле како и на који начин ћемо да враћамо оно, а немамо нигде фабрике које стварају профит, које стварају вишак вредности из којих ћемо моћи само камате да плаћамо, а где је главница о којој у овом тренутку не могу ни да говорим како ћемо да враћамо.

Оно због чега смо ми поносни, а поносни смо на чињеницу да смо представили програм мера против корупције којима бисмо успели и нашим Законом о јавним набавкама да бар ову милијарду евра годишње која оде на црне токове из јавних набавки због лошег закона, то вам је на пример једна електрана од 700 мегавата коју никако већ десет година да изградимо, ниједно озбиљније улагање немамо, ниједан озбиљан инфраструктурни објекат у рецимо ЕПС немамо већ 15 година, а могли смо да направимо 5 електрана за последњих 5 година од 700 мегавата само да није било корупције, само да није било овакве врсте пљачке, као што је имамо данас. Ми од тога нисмо изградили ништа, у земљи једино чиме се баве је да гледају како и на који начин да нападају СНС, опозицију, како да ћуте о ономе што ми радимо или ако већ нешто морају да кажу да то буде, најблаже говорећи, на некоректан начин и ама баш ништа друго.

Посебно је смешно, и морам то са жаљењем да истакнем коментар Танјуга који нас је напао прекључе у 17 и 12, како смо се мимо протокола и супротно свим међународним мерама срели са словеначким министром спољних послова, ево ја вам понављам – да, срели смо се господин Николић и ја са господином Самуелом Жбогаром, састанак је био изванредан, на жалост и Бранке Ђукић и њене шефице Јасмине Стојанов, извињавамо им се због тога, ми ћемо те контакте наставити и убудуће. Ако је било нешто забрањено, ми очекујемо да Јасмина Стојанов и Бранка Ђукић нареде хапшење Томислава Николића и моје пошто рачунам направили смо неки велики прекршај кад је Танјуг морао својим коментаром добијеним из кабинета председника Србије да се обрачуна са СНС која се видела са господином,  а само два дана пре тога су објавили коментар како ћемо да будемо изоловани, јер је председник Србије рекао да ћемо бити изоловани уколико СНС победи. Па само да питам шефицу Стојанов и њеног шефа Бориса Тадића и ове њене потчињене сад да ли се ми мимо протокола састајемо са онима са којима не треба да се састајемо или ћемо земљу да изолујемо.

Ми ћемо у наредном периоду платформу претворити у програм, даке ми смо нашли одређене ствари које ћемо исправити и веома смо задовољни, одређене ствари ћемо допунити, не бих волео сад да улазим у детаље, али они који су видели тај програм видели сте делове око пасивног бирачког права рецимо не можемо да ограничавамо ни због Устава Србије и још неколико ставари о којима смо разговарали са експертима из иностранства уврстићемо, допунити дакле нашу платформу и представити као целокупан програм. Очекујте у наредном периоду да представимо програме из више других области друштвеног живота, економије, енергетике, спорта и могих других области, и међународни односи ће направити свој програм комплетан и тако ћемо ићи програм по програм и представљати народу да видите колико, како то јуче неко рече, озбиљно и одговорно се припремамо за преузимање власти у Србији. То што власт мисли да ће лажним оптимистичним изјавама некога уверити у своју способност грдно су се преварили.

Оно што је на крају, а требало је да буде на почетку, извињавам се због тога, СНС најоштрије протестује због најаве представника Владе да ће спречавати сваку врсту облика протеста и штрајка радника у Србији и да ће то бити везано само за просторије у којима радници раде, па се поставља питање да ли ће икада ико у Србији имати право да протестује због било чега. Како је могуће да кад је то њима потребно онда су то употребљавали и злоупотребљавали и могли бисмо да разумемо да неко каже не можете баш сад те најважније саобраћајнице, па постоје одређени услови под којима можете то да урадите, али да ви кажете не можете нигде да изађете сем из фабричког круга да штрајкујете и из својих просторија, па то је скандал па то је закон који нигде не постоји на свету.

То власт показује колико се плаши радника, колико се плаши незадовољства, колико се плаши истине. Ја ћу вас подсетити да су прошле године француски сељаци довели овце, краве, коње, свиње у најелитнију улицу у свету, не у Европи, који има дневно стотину хиљада туриста, а Београд је забрањен град за наше пољопривреднике, не смеју да дођу да протествују, а сад ће да буду забрањени сви градови за наше раднике и за наше сељаке. Е то властима не може да буде дозвољено зато што би то значило коначно завођење аутократије и довођење земље до стања близу дикатауре.

Захвални смо свима вама који сте на веома коректан начин извештавали са нашег јучерашњег скупа и тиме показали, ако ништа друго, одговорност према теми којом смо се бавили, али и поштавање према нашем огромном уложеном труду да тако нешто направимо и организујемо у Београду. Изволите!

Новинар: На јучерашњем антикорупцијском скупу речено је да у Србији никад није отпочела борба против корупције, јер сви сарађују међусобно. Ко су ти који сарађују међусобно?
Александар Вучић: Томислав Николић је то у свом говору објаснио, а господин Ђурић у свом рекао бих излагању, у представљању наше платформе је јасно саопштио. Дакле, код нас постоји нека врста клептократског система која значи следеће - сврха власти и најнижих нивоа власти кроз све могуће видове сарадње протеже се корупција, то значи да ви данас да добијете неку дозволу озбиљнију, дозволу за изградњу неког објекта морате да посетите заменика министра и државног секретара, морате да посетите шефове кабинета, секретаре и службенике у  граду и по општинама, морате да одете на крају и до министра, а ако имате још неког у партији која контролише сва та министарства и све те градове и општине такође треба да подмирите, а у  свему томе имате и друге државне органе који нису најдирекније везани са партијама, а где постоје већ те приватне везе годинама направљене и то је један зачарани круг из којег нема излаза.

Једноставно нема спаса ако је не сасечете сасвим, кључна реченица за нас је политичка воља у борби против корупције, друга је нулта толеранција корупције, али не може да буде лекар са 300 евра главна вест у Дневнику, а да не буде главна вест онај који је нађен са торбом од 100.000 евра. Е то је наш проблем. Дакле ухвати оног са 100.000 евра, верујте ми онај са 300 неће ни помислити да узме то за операцију неког детета. Е, то је смисао, дакле, риба с главе смрди! И то морамо да урадимо у првих 6 месеци,  годину дана, да не дозволимо да се тај зачарани круг по преузимању власти поново склопи. Систем морамо да направимо којим ћемо то да победимо. Зато се мучимо и ноћима не спавамо размишљајући како то да спречимо и шта ту да урадимо.

Новинар: Да ли партије на власти  једне друге покривају?
Александар Вучић: Па наравно да покривају, ајде погледајте сад како је могуће да се, мислим да се Б-92 тиме бави, како је могуће да похапсите све живе а не ухапсите баш двојицу најпознатијих из свих тих путних афера који су дирекно везани за једну од партија на власти? Како је то могуће, хајде ми ту математику објасните, како је могуће да истовремено приметите да буде коначна правоснажна пресуда ослобађајућа за аферу Кофер и истовремено два три дана или 7 дана после тога ослобађајућа пресуда Коласар Јањушевић, правоснажна, прво један партнер па онда други партнер, па ћу онда да заштитим и трећег партнера. То је суштина ствари. Не сме партијска припадност да буде питање да ли је неко одговоран за одређени криминал или није.

Ви у овој земљи знате, чули сте сви Мишковић и Беко тајкуни, они су мала деца за људе из ДС, ови више кеша имају него они и то нико не сме да каже. Данас сам видео неке новине су узеле то и објавиле и то сви у граду знају, мислим на чаршију политичку, на то мислим. И сви се праве блесави и гледају у небо, као не смеш о томе, него ово су лакше мете, туци по овим бизнисменима и тајкунима, а по политичарима који имају више пара него тајкуни о њима нећемо да причамо. Ако то каже онај кретен Вучић знате он никада ништа није радио па није зарадио ништа, а ми плаћамо огромне плате итд, то сам већ слушао једно 5 милиона пута. Изволите!

Новинар: Шта је СНС навело на сарадњу са Слободарском партијом Аустрије и приступању том слободарском европском покрету?
Александар Вучић: Ми ћемо ући у Европске народњачке партије, ви нисте видели наш споразум са њима, тицао се европских вредности, унапређења економије, како бих рекао поштовања породице и традиције и друго, не знам да ли знате да највећи број Срба се налази на листама управо ове партије. Дакле, ми смо се споразумели око тачака које смо потписали, то су три тачке које можемо увек да потпишемо и верујем да ћемо до краја године ући у Европске народњачке партије, у тај покрет.

Новинар: А да ли ви улазите у тај најављени Слободарски европски покрет ?
Александар Вучић: Рекао сам вам у шта улазимо, улазимо и очекујемо да до краја године уђемо у Европске народњачке партије

Новинар: Мислите ли да је то прави сарадник СНС?
Александар Вучић: Не знам шта да делимо или не делимо рекао сам вам шта су разлози и не знам шта још желите да вам кажем.

Новинар: То су странке које се оцењују као рецимо у најмању руку евроскептици, и чак екстремна десница?
Александар Вучић: Иде се да су то евроскептици, али је Томислав Николић то рекао у лице господину Штрахеу.

Новинар: Шта му је рекао?
Александар Вучић: Па рекао му је и за мерцедес, навео је тај пример и свим амбасадорима земаља ЕУ пошто смо и са њима имали ручак, очекујем да нас нападне Танјуг и за то. Дакле, господин Николић му је рекао - па знам ја да ви имате замерке на ЕУ, то је као кад уђете у мерцедес па вам не ради једна лампица, друга или не знам шта, али пустите и нас да уђемо у тај мерцедес па ћемо онда моћи да и ми налазимо замерке, али свакако ми знамо да је опстанак Србије зависи од уласка у ЕУ и то смо јасно видели. Ништа ту није било спорно, о томе је Тома Николић говорио и на конференцији у Бечу, а то што је Јасмина Стојанов проследила циркулар пре три дана свим медијима, па видим неки су се тиме бавили пре дан, неки пре два неки ће данас, ја немам ништа против само морам да их обавестим, вас не морам, уверен сам да сте добронамерни, да само погледате текст споразума да вам га дам на увид да бисте и ви тај споразум потписали. Било је ту идеја да буде још нешто, али тога нема.

Новинар: Значи овим се завршава та сарадња?
Александар Вучић: Па не знам шта значи завршава, ја мислим да сам ја вама веома јасно рекао наше жеље и очекујем да до краја уђемо и ту.

Новинар: Рекли сте да постоје три тачке у споразуму, које су?
Александар Вучић: Тако је, једна је позивање на европске вредности да, у складу са тим, да поштујемо економски напредак земаља, социјални напредак земаља, породичне и традиционалне вредности, достојанство народа итд, како бих рекао, нешто што свако може да потпише, а ми ћемо то управо ставити на наш сајт.

Новинар: Ако је могуће једно прецизирање овога што сте говорили на почетку,  око пута у ЕУ и Косова и Метохије, на шта сте мислили?
Александар Вучић: Пре свега да разговарамо о Косову и Метохији пошто парламент није разговарао о Косову и Метохији, не знају од када, сви парламенти света разговарају о Косову и Метохији, само српски  не разговара о томе. Просто, како бих рекао, то је страшно.

Ми мислимо да је то важно за нашу земљу, ако може да се постигне, ако не може онда шта да радимо, свака партија нека обавести јавност о својим ставовима и судовима, али је потребно покушати. Чини ми се да у другим земљама покушавају да пронађу заједнички став о Косову и Метохији, једино код нас тако нешто не постоји.

Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију!