Вести

Неопходно јединство у решавању проблема на Косову

Крстимир Пантић: Даме и господо, политичко - безбедносна ситуација у Косовској Митровици и уопште, на северу покрајине је веома тешка и напета. Срби и остали неалбанци налазе се у веома тешким условима живота. Забрањен је промет роба и услуга између централне Србије и северног дела покрајине. КФОР спречава допремање основних животних намирница на север покрајине и може да се јави хуманитарна криза због неразумних одлука команданта КФОР-а у координацији са албанским институцијама у Приштини.

Ситуација у Косовској Митровици је веома тешка. Општина Косовска Митровица и Звечан организују барикаду у месту Рударе и тако барикадама и својим телима грађани спречавају КФОР и косовске Албанце да још једном покушају насилно заузимање административних пунктова у Јарињу и Брњаку. До сада смо имали успеха у томе, јер су грађани апсолутно јединствени и решени да се не дозволи насилна окупација севера покрајине и зато упорно свакодневно позивају све политичке странке и локална руководства на јединство и слогу и разум.

Ми ћемо као странка учинити све да тог јединства буде и да сачувамо безбедност наших грађана. Не желимо да дозволимо да се било коме шта деси, иако нас оптужују и домаћи медији и међународна заједница да на тим барикадама стоје екстремисти и хулигани, а чињеница је да на барикадама стоје радници, универзитетски професори, декани факултета, жене, деца, дакле на барикадама је народ решен да сачува своје домове, огњишта и породице и на тај начин помогне држави Србији и натера је да одлучније крене у одбрану свог територијалног интегритета и суверенитета. Хвала.
 

Новинар: Кажете да сте јединствени, а то се није тако показало. Која је то странка која не дозвољава јединство и да ли је ово постала страначка ствар?
Крстимир Пантић: Ја не бих рекао да је јуче испољено нејединство. Реч је о томе да је неко хтео да препусти „врућ кромпир“ одборницима локалних скупштина да се изјасне о споразуму који је господин Стефановић потписао са командантом КФОР-а. Ја мислим да је то питање о којем треба да расправља Влада РС и Народна скупштина. Ви сте упознати са чињеницом да је Народна скупштина РС донела декларацију о ситуацији на северу покрајине и сматрамо да треба поново да заседају и дају своје мишљење да ли је споразум прихватљив или не. Што се тиче СНС споразум је неприхватљив, јер он испуњава све захтеве привремених албанских институција самоуправе на Косову и Метохији, а у суштини КФОР уместо тзв. царине Косова спроводи ембарго за робу из централне Србије.

Новинар: И блокаде остају?
Крстимир Пантић: Блокада у Рудару остаје. Ми смо синоћ разговарали са нашим грађанима. Они су одлучни у томе да остану на барикади док се наши захтеви не испуне. Ми смо, као челници општина, у обавези да бринемо о интересима наших грађана, али морамо да сарађујемо са државом, јер резервну немамо. Притиском који вршимо путем барикада и на државу и на међународну заједницу, мислим да ћемо натерати и једне и друге да почну озбиљније да се баве решавањем ових проблема.

Новинар: Стефановић је рекао да није на вама да одлучујете о споразуму, већ само да га спроведете.
Крстимир Пантић: Тачно је да је господин Стефановић потписао споразум у име Владе РС, међутим ми нисмо чули да се Влада изјаснила да је тај споразум прихватљив или не, поготово се није изјашњавала Народна скупштина РС. Ми смо пре неколико дана у разговору са председником Србије Борисом Тадићем изнели свој став, чак је и начелник Косовско-митровачког управног округа рекао да тај споразум за нас није прихватљив и да је неповољан за Србе и са тим се сложио и председник Тадић, али нам је рекао да је то једино што је у овом тренутку могуће остварити.

Новинар: Да ли се барикаде настављају?
Крстимир Пантић: Ми ћемо релаксирати те барикаде. Барикаде у Лепосавићу и Зубином Потоку ће бити делимично уклоњене да би КФОР и остале међународне организација имале слободу кретања, а у Рудару остају барикаде, али КФОР већ неколико дана има алтернативни пут кроз Косовску Митровицу и Звечан, чиме се избегава кретања магистралним путем кроз општину Звечан, тако да смо ми са наше стране учинили све да ситуацију држимо под контролом и да не дозволимо да нас међународна заједница оптужи да смо дестабилизујући фактор на северу покрајине. КФОР има слободу кретања, а барикада ће остати све док се наши захтеви не испуне, односно захтеви из декларације Народне скупштине РС која захтева изричито повратак на стање ствари пре 25.јула.
Хвала вам.