Вести

Незадовољство влашћу потпуно оправдано

Ипак, статистички подаци показују да је у 2010. години порастао БДП, порастао извоз?
- Фризирани су подаци о стању БДП-а јер се он даје у текућим ценама, да би се тако инфлаторно надуван приказивао као основ за задуживање. Јер је најважније да останемо кредитно способни, не са могућношћу да враћамо дугове него да будемо погодни као тражиоци кредита. Начин мерења статистичких података је био предмет прикривања неуспеха или лоших трендова или припрема за лоше мере. Али злоупотреба статистичких података под овом влашћу доведена је до апсурда. Не можете да се поуздате ни у шта док вам ММФ или Светска банка не одјаве пројектоване податке као што су БДП и инфлација. Па и проценат незапослености не показује праву слику, па се тако онај ко се само једном ангажовао за посао три дана, скида са листе незапослених. Или се, рецимо неко ко се није јавио у Националну службу, јер је био у болници, такође скида са листе незапослених. И сада ви треба да верујете у податак колико је стварно незапослених.

Да ли је Србији била потребна сарадња са ММФ-ом?
Била је. Створила се лажна слика о ММФ-у, да они диктирају, траже, налажу. Али истина је да имамо Владу која је недобронамерена према својим грађанима и која је лења и која ништа не ради док нема присилу. Или од незадовољних грађана или док нема присилу кредитора. ММФ је најјефтинији кредитор и мислим да никада у јавности није допрла истина о ММФ-у. Ова институција у ствари само каже шта је циљ. А циљ је низак јавни дуг, мерен према БДП-у, циљ је ефикаснија и јефтинија држава. Зар то није циљ свих грађана? А начин на који ће се то постићи одређујемо ми сами. У чему се разликује кад одете код банке и тражите кредит? И они вам кажу морате да имате одређену плату.
Ова власт није урадила никакве реформе пензионог система, десет година није урадила ништа да преусмери вишкове отпуштених људи из погрешних незаконитих и сличних приватизација, није урадила ништа да створи амбијент за запошљавање. Кажу како је код нас најјефтиније основати фирму и није опорезив профит. Али нико не говори о томе да постоји човек кога треба да потплатите да би дошли до могућности да се бавите неком производњом. Нико неће да каже да се том производњом можете бавити али немате коме да пласирате зато што немате опет неку пречицу, корупциони пут, јер су јавне набавке само прича о светском достигнућу, у ствари је реч о највећој организованој пљачки.

Хоћемо ли живети боље у 2011. години?
- Не очекујем да ћемо живети боље док год људи који су на власти раде ово што раде. Незадовољство које постоји, потпуно је оправдано. Власт је изгубила контакт с реалношћу и уљуљкала се у незаконито трошење буџета што је равизија буџета и показала.

Да ли нас у следећој години чека већа инфлација и јачање евра?
Мена забрињава дисонантност изјава између министарке финансија и гувернера НБС. Док министарка процењује инфлацију од четири одсто, гувернер прича о 14 процената. Играју се с курсом евра пред долазак гастарбајтера, не воде рачуна о томе како се надувавају фактуре приликом увоза робе, све ми говори о томе да себичност и похлепа постају два горућа проблема који нису филозофски. Немогуће је прогнозирати вредност курса. Јер ви немате економске разлоге, нити имате мерљиве податке, нити поуздано сидро за које се можете ухватити када предвиђате. Просто је све ствар волунтаризма, одлуке, договарања.

Какав вам је утисак оставио буџет за 2011. годину?
- Основни утисак је да Влада упорно инсистира на добијању одобрења Скупштине да добије право да пет одсто буџета троши како она хоће. Да добије законитост незаконитог трошења. То је могуће само код нас, понавља се случај из прошлогодишњег буџета. Изузетак прошле године који је тражен због кризе, опет се понавља овај пут као правило. Ако имате буџет од преко 800 милијарди динара то значи да ће власт потрошити 40 милијарди динара мимо плана који треба да одобри Скупштина. Имамо преко три милијарде евра дуга у буџету који је осам милијарди, то значи да само неко није прогласио стечај над овом државом. Ставка субвенције приватним предузећима је повећана за 365 процената са две и нешто милијарди динара на осам и нешто милијарди. То значи да ћемо и даље финансирати причу о „Фијату“ јер је на томе ова власт добила
изворе.