Вести

Николић: Без воде и хране до избора

Председник СНС Томислав Николић замолио је учеснике протеста да тај потез схвате као његов "лични и хришћански чин".
"Ми смо урадили све што једна нормална и демократска странка може да уради да би се расписали избори. Нисмо нудили рушење излога, институција, Београда, а сад нудимо своју жртву", рекао је Николић.
Нека гледа режим како одлазимо један по један, али неће дочекати да сви одемо, рекао је Николић.
Он је рекао да "Србија понекад и заслужује понеку жртву".

"Борисе Тадићу, када ми се нешто лоше деси, распиши изборе због грађана Србије који ће живети и без мене и без тебе", поручио је Томислав Николић.
Подсетимо, Николић је раније рекао да очекује да ће власт већ данас одлучити да ванредне изборе закаже за 18. децембар, јер, како је најавио, напредњаци ће на митингу изнети понуду пред којом, како се изразио, нико неће моћи да остане нем.
Окупљенима на платоу испред Дома Народне скупштине обратили су се и остали лидери партија окупљених на митингу - потпредседник Српске напредне странке Александар Вучић, председник Нове Србије Велимир Илић, као и председник Покрета социјалиста Александар Вулин.

Међу онима коју су говорили на данашњем митингу били су и председник Ромске партије Срђан Шајин, професор Правног факултета Оливер Антић, као и секретар Удружења параплегичара Београда Вукашин Бошковић.

Такође, говорили су и представник Срба са Косова Милан Ивановић, као и Зоран Драгишић, представљен као председник Иницијативног одбора Радничко-сељачког покрета Србије.

Након завшетка митинга, рано по подне, лидери и активисти напредњака и лидери коалиционих партнера поседали су на стиропоре на бини.

Томислав Николић, Александар Вучић и Велимир Илић позвали су потом симпатизере који су остали окупљени око бине код Народне скупштине да се разиђу, али су они то одбили скандирајући "Нећемо, нећемо" и "Хоћемо на Дедиње".
Вучић: Доста лоповског режима
Заменик председника СНС Александар Вучић оценио је да је Србији "доста лоповског режима, који је опљачкао целу Србију".

Вучић је поновио захтев за ванредним изборима - не помињући датум - како би опозиција, како је рекао, извукла Србију из кризе у коју је увела корумпирана власт ДС, СПС и Г17.
"Неће нас уплашити претње Тадића. Својим лажовизијама и прљавим новинама режим не може да сруши народну енергију и отпор, јер народ нико није победио, па неће ни ДС, СПС и Г17 плус", каже Вучић.
"Сваког дана Тадићев режим поручује како немамо програм, а они имају програм. Њихов програм је како да се опљачка Србија, а наш да доведемо нове инвеститоре и усвојимо нове законе о јавним набавкама, влади, мање корупције, поштенија расподела и мање криминала и да извучемо Србију из највеће кризе у којој се нашла", рекао је Вучић, који се успротивио и продаји Телекома Србија.
Вучић је окупљене више пута замолио да остану мирни и да "ниједан камен не полети".

"Данас је дуг дан, али вас молим да ниједан камен не полети. Не треба нам разбијање институција. Ми хоћемо изборе и борбу против лопова. Нас је више овде него њих у целој Србији", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће скуп "потрајати", али није прецизирао какав ће бити даљи ток догађаја.
Илић: Ненормални ако не распишу изборе
Председник Нове Србије Велимир Илић поручио је владајућој коалицији да "није нормална", ако не распише ванредне изборе.
"После свега што ћете видети данас, ако сутра не распишете изборе, ви нисте нормални", рекао је Илић на митингу дела опозиције окупљене око Српске напредне странке.
Србија, навео је Илић, не ради, није се запослила, не прима плату и не може да плати струју.

"Србија не може да преживи са вама и зато нам требају избори и зато треба да одете", поручио је Илић властима и оценио да је то демократски, јер постоје "бољи са којима ће Србија бити срећнија".
Председник Покрета социјалиста Александар Вулин оценио је да је Србија уморна од "крадљивих и пребогатих" министара, "лажљивих" политичара и председника, за којег сматра да је председник само своје странке, а никад целе Србије.
"Данас је Србија дошла да се упозна са онима који је воде, да им се представе, јер је ови који владају не познају", рекао је Вулин на митингу. Према његовим речима, власти "на својим телевизијама не виде незапосленост, беду, несрећу, и не виде у шта су претворили Србију".