Вести

Николић: Дајте шансу Србији

„Борис Тадић ће морати да ме погледа у очи и одговора за катастрофалне резултате своје осмогодишње владавине. Неће бити новинара да га заштите нити владиних цензора који ће забранити да му се постављају незгодна питања. Сутра увече сви ће видети да је Србија у великом проблему ако Тадић поново буде председник, да само Српска напредна странка може да донесе промене и спаси земљу. Свако ко је незадовољан због пута којим Србија годинама иде, има само један избор - да изађе на биралиште и гласа 20. маја за промене. Грађани треба да гласају против Тадићевих манипулација, застрашивања, цензуре, корупције. Постоји само једна нада за спас ове земље, а то је глас за промене 20. маја! Заједно ми то можемо, дајте шансу Србији“, нагласио је Томислав Николић.

Транскрипт говора Томислава Николића, Сава центар, 15.05.2012.
Томислав Николић: Браћо и сестре, даме и господо, мислио сам данас да вам прочитам говор, и наочаре сам понео, али ви заслужујете да вам нешто кажем и од онога што нисам написао. Најпре свим грађанима Србије желим да се захвалим зато што су изашли на изборе 6. маја и то да својим гласом одређују судбину Србије. Знате, до пре 12 година живели смо под контролом једне политичке странке, која је мислила да је свемоћна, уживала је велико поверење народа и онда се то некако истопило зато што је предуго била на власти, мислили смо дошла је нама демократија, развијаћемо је сви помало, учествоваћемо сви у томе, нећемо више имати некога ко мора бити на власти и заиста 6. маја Србија је очекивала  велике промене. Ја нисам срео човека који је рекао да ће да гласа за њих. Дакле, не само ми који смо имали своју опцију, не само ми који смо имали ову дивну коалицију која се представила на изборима, нема у Србији тог броја гласова, то је била та велика крађа и манипулација. Србија је доживела неколико пораза откако су расписани избори, први пораз кампање у Србији је био што је председник државе заступао само једну политичку странку, а онда кад су расписани председнички избори Србија је доживела најгору могућу медијску кампању каква постоји у цивилизованом свету. Да се земља заврти уназад, да се врати једно 100 година уназад можда би нашли неког ко би био инспирација за овакву врсту кампање према политичком супарнику.

Ми смо без икакве медијске заштите прошли кроз ове изборе, стигли смо  до краја, нападани за све  и свашта, очекивало се шта ћемо да кажемо по било ком питању и одмах будемо нападнути, ако кажемо бело онда што није црно, ако кажемо црно нападнути смо што није бело. Нападали су  из дана у дан чак и из медија који се издржавају од новца грађана Србије. Осећа се трулеж из српских медија, непроветреност, осећа се да тамо одрастају слуге и само преузимају функције у медијима, а остају исти као што су били. Осећа се да тамо има много  људи који воле Србију  и само чекају примедбу када ће Србију да нападну, говоре о нама најгоре ствари, говоре како смо пре 4,5,6 година били другачији, а не кажу  као што су рекли  пре четири године - браво, алал вера, него кажу - шта сте ви то хтели пре 4 године, што нисте остали тамо закопани. Па ми смо хтели лако да победимо, шта сте нам ви требали на политичкој сцени да се равноправно носите са нама, са којим  ћете ви медијима напредњаци и ваша коалицијо пред нас, па ми све имамо у рукама. Можда направите неку продукцију на телевизији, па и то ћемо да вам затворимо,можда направимо неки спот па и то ћемо да вам забранимо. Пара немате, с чим ви да се борите, а не знају да смо ми у ствари народ и народ нема пара, ни народ нема телевизију, народ нема медије, народ нема с чим да се бори против ове немани. Па победиће народ, нема тог диктатора који је вечито побеђивао свој народ, па неће тако ни ДС.

Хвала вам што сте те две неправде издржали, можда се нисте најбоље снашли код треће и последње, код крађе избора, та ноћ је била, не поновило се, ноћ дугих хемијских оловака, то је била ноћ у којој су џакови нестајали и појављивали се, шта каже онај бесмислени портпарол тужилаштва - тражили смо џак међу оних 20 који недостају. Нисам ни знао да недостаје 20 џакова, много му хвала што ми  је рекао да он зна за 20 који недостају. Па ко иде у затвор тужиоче, што недостаје 20 џакова или ће Томислав Николић у затвор што је нашао један. То вам је за наук, ако нађете 20. маја  неки џак бежите од њега ко ђаво од крста, појуриће вас тужилаштво у овој наопакој земљи у којој се све ради против народа. Те ноћи очекивали сте бољи резултат. Ја вам сад кажем - имали сте бољи резултат, победили сте са много већом разликом и нисте се осећали као победници те ноћи зато што се појавио један који је одмах рекао да ће да буде премијер. Шта њега брига, каже, ко ће да победи на изборима, ко ће да буде други, он ће да буде председник владе, он зна како ће да уцени Бориса Тадића да буде председник владе. Па што нама не каже како уцењује Бориса Тадића, што нама не каже како он то уцењује Бориса Тадића, па он је министар полиције, па ваљда дугује да нам каже шта он то зна. Зато драги моји социјалисти који мислите да сте сад вратили углед СПС у време Милошевића грдно се варате, није ово СПС у време Милошевића ово је Тадићев СПС, ово сте помагали Тадићев СПС па ако вам је Србија на уму хоћете ли том Тадићу да дате гласове да победи у Србији?!  И зато вас молим драги моји напредњаци и остали чланови наше  коалиције  и ови из НС и ови из Покрета снага Србије, они из Покрета социјалиста и све дивне људе из мањинских странака чији ће сваки по један члан да буде посланик зато што желим да буду у парламенту, не мислим Вељо на НС један, него на  националне мањине, зато вам кажем победићете и у недељу, немојте уопште да се бринете због тога.

Ја сам јуче предложио РИК ( ДС) да на свим бирачким местима буде председник један од наше две странке, да компјутер избаци на којим бирачким местима ће бити наш председник, на којем ће бити њихов председник. Данас су одбили да то ставе на дневни ред и ми нећемо имати ниједног председника на бирачком месту у недељу, имаће радикали, имаће све друге политичке странке, половина њих неће да дође уопште тог дана на изборе, што њих брига ко ће да буде председник Србије. ДС ће да има своје председнике на бирачким местима, а ми ћемо имати вас и зато вас молим никада озбиљније, никада није било важније, ништа прече него да одредимо судбину своје деце, својих унука тако што ћемо да им дамо наду, тако што ћемо да скинемо са грбаче овог народа, не само Бориса Тадића него целу булументу хајдука која иде за њим, гледа шта још има где да се опасе, шта где да се убере, шта где да се украде, шта да се прода, шта да се изгради, да би узели проценте.

И зато ће тај наш дуел сутра бити веома важан. Зато што ми имамо на стотине новинара и свако од њих ће да напише да сам пре неколико година био против ЕУ, неће да напише да сам био против ако нам отима Косово и Метохију, а то мислим и сада и нећу да променим никада. Па ће још да ме подсете на неке изјаве, чак су ме подсетили да сам имао 15 неоправданих у 4. разреду Техничке школе и тројку из владања. Јесте, тад се бежало на важне утакмице, цело оделење побегне  по три- четири часа, четири утакмице за годину дана. А шта су питали Бориса Тадића, јесу ли га ишта питали, мене сликали са мојим пријатељем Вељом и са Богољубом Карићем кога бих да заштитим од прогона, али да каже ако је крао с ким је крао, ако није крао ко је крао. А с ким су сликали Бориса Тадића, што га не сликаше са оним његовим тајкунима страначким, са оном политичком елитом, олигархијом. Каже није стекао ништа у животу, а како да стекне, а шта је па радио, да није био на прузи као ја, да није градио мостове и путеве као ја, да није градио стамбена насеља као ја. Каже - правио је лутку, па да је направио Барбику сад би имао пара, а могао је да буде директор лутрије да има огромну плату, могао је да буде директор аеродрома зарадио би много пара. Како то председник државе омогућио свим својим потпредседницима да зараде десетине милиона евра а он живи као голаћ. С ким си онакав си, то си ти мени рекао Борисе Тадићу кад си ме сликао са Вељом. Ево ја те сликам са Ђиласом, Шапером, Крстиће, Дулићем, Петровићем и осталима. Зашто Бориса Тадића нико не пита што си лагао овај народ пре четири  године, што си обећао 200.000 радних места, што си обећао 1000 евра бесплатно ако те изаберемо. Колико нас је потценио, тад је рачунао да са обећаних 1000 евра може да добије изборе, а данас нам је обећао 70 и опет мисли да ће да добије изборе, каже обећао народу бесплатно новац.  

Ја знам да су тешка времена, да су времена најтежа у историји и Србија се не поверава у руке Борису Тадићу када јој је најтеже у историји, кад будемо изградили земљу, када будемо богати, кад изградимо и правни и демократски систем, кад више ови који су на власти више не могу да краду, нека дође Борис Тадић, нека победи Борис Тадић тад више ништа неће моћи да упропасти. Данас он више ништа не може да изгради, јер кад вам мајстор поквари водоводну инсталацију или струју, не зовете њега да поново поправља него зовете новог, другог, овај је упропастио Србију, а  сад морају да дођу мајстори да је поправе, сад морају да дођу други људи, бољи, честитији, поштенији, на овим изборима и Борис Тадић и ја се боримо против Бориса Тадића, ја да не буде више он, а он да  не буде исти. Извините, не верујем му ни ако каже да је напољу киша, ја нећу да носим кишобран, још ако то потврди државна телевизија онда ћу у кратке панталоне.

Ја највише молим за разумевање оне који нису били пресрећни да учествујем у другом кругу избора и морам да вам кажем да сам и сам много о томе размишљао, консултовао сам многе људе, наишао на различита мишљења, разговарао са сином Радомиром Николићем и са другим сином Александром Вучићем,  са оним Вучићем са којим сам у тешкој свађи и са којим не говорим, обојица су били за то да учествујем на изборима и знате адути су на њиховој страни, сада и мојој. Он би био председник свакако, ја бих добио 50 или 100 гласова и остало би да је победио са 500.000 гласова. С друге стране, а ко каже да ће он да победи на овим изборима. Ја браним ваше право на слободу, демократију, ваше право да победите, ваше право да вас нико не малтретира, ваше право на слободне медије. Ја браним ваше право да председника државе назовете својим председником иако није био у вашој политичкој странци, да верујете да ће да брине о вама као родитељ и зато сам на Главном одбору СНС оставио оставку, оставио своје дете СНС. Кад победим имаћете другог председника зато што желим да будем председник и другој деци, а не само својој, зато што желим да свако дође код мене потпуно слободно. Не знам шта им је требало да се овако понашају према мени, то је несрпско понашање, а нисам га видео ни у Енглеској, а нисам видео ни у некој другој демократској и цивилизованој држави. Кажу да је краљ Милан посланике држао у затвору и пуштао их само кад треба да се гласа за буџет, дођу, изгласају буџет и он их врати у затвор. Е тако би Борис Тадић да се обрачуна са мном. Ја ћу с њим лепо, најпре никада ми неће пасти на памет да угрозим њега и његову породицу, сад му опраштам што је слао своје отпораше на моју кућу, нисам их се уплашио, они су говорили о њему а не о мени. Мораћете да праштате, долази власт која ће да прашта. Тиме што је говорио толико лоше о мени тиме је рекао да лоше мисли о пола Србије, пола Србије која није гласала за њега, а сетите се пре 8 година је поделио нас на своју и ону другу Србију. Та подела је и дан данас у његовој глави, те поделе није могао да се реши и да није Устав забранио да он буде трећи пут председник, а ја то нисам износио у јавност пошто нисам желео да кажу да хоћу да га спречим да се боримо, морам да вам кажем бити 13 година  на власти је потпуно бесмислено. У Африци су поскидали оне што су били 13 година на власти и то на груб начин, а ДС не може после два мандата свог председника да нађе доброг кандидата за председника државе сем њега па каква је то странка. Ја у 20 редова могу да извадим 200 кандидата за председника Србије и сваки да вуде бољи од Бориса Тадића. Кад правиш странку једног човека са једним човеком се и почиње и завршава, а кад правиш странку за хиљаде, стотине хиљада онда сви имају шансу.

Ви, моји вршњаци са белим главама  и ова деца иза мене исту шансу имате у СНС. Само радите, хоћу да подигнете главе, хоћу да се спремите жестоко за недељу на изборе, у недељу на бирачка места, да изведете народ, у недељу чувајте оно што је наше. Рекао сам бранићемо и физички бирачка места, они кажу - хоће да бије Томислав Николић. Све они могу, могу да изврну сваку моју реч, зато и служе. Углавном новинари зато и служе, да дођу да слушају и чекају једну реч која може да буде исечена. Ја се не бојим новинара,  новинари ће једног дана бити слободни као птице, да кажу Томислав Николић није добар и да из кабинета председника Томислава Николића нико не позове и да им нико не прети, нико да им не замери, нико да не диктира наслове, наднаслове, да им нико не диктира тему. Данас сви новинари псују кабинет Бориса Тадића и раде за њега. Е па јадан је тај кабинет за кога раде и псују га, ја хоћу као што сте у СНС да волите странку и да радите за њу па и кад нема ништа за вас, па и кад нема ништа  да волите ову странку. За три и по године постојања победили сте на изборима. Па шта још може да се деси да будете срећни и задовољни? Да изгубите? Па нећете да изгубите, победићете. Србија мора да победи, одавно Србија није победила. Сила, моћ, диктатура све то пада једног дана кад се пробуди народ. Пробудите народ Србије, кажите му да има боље, померите га, покрените га најпре на колена па онда на ноге да кренемо напред, да имамо вољу, да имамо веру, да живи лакше Србија. Хвала што сте гласали 6. маја, хвала онима који су остварили изванредне резултате, позивам оне који су имали мало слабије да обрате мало више пажње њих су само мало више покрали. Све вас позивам 20. Маја, да славимо 20. маја у 9 сати велику победу Србије. Живела Србија!