Вести

Николић и даље не узима храну ни течност кроз уста

Новинар: Од чега одступање, објасните?
Др Реик Хускић: Одступање од лабораторијских налаза. Сваки лабораторијски налаз има своје референтне вредности од - до, знате. И када долази до померања било у минусу, било у плусу, то се зове одступање од нормалног лабораторијског налаза. То је било у току јучерашњег дана у вези одређених електролита. То су одређени састојци крви, који су неиопходни, који регулишу рад многих важних органа. Ту је дошло до одређених одступања. Међутим, уз велико залагање првенствено наших интерниста, јер ја сам хирург, то је успешно кориговано, тако да смо, за сада, што се тиче електролита и тих статуса, задовољни. Али храну, нажалост, то је лична одлука у то не можемо ми залазити, пацијент и даље не узима, нити течност кроз уста.
Новинар: Јуче је била информација везана за проблем са бубрезима, да ли је то и даље тако или...
Др Реик Хускић: Да вам кажем, чим се не узима довољна количина течности, првенствено се односи на течности, долази до повећања одређених састојака у крви, такозваних ретената. Такође, о томе не бисмо говорили. То се коригује са адекватном инфузионом терапијом.
Новинар: С обзиром да је ово пети дан, каква је ситуација са цревима и са желуцем?
Др Реик Хускић: Добро, о томе не бисмо дискутовали, јер то већ залази у медицину, физиологију, знате. Он је, могу само да скратим и да кажем, за сада је пацијент под апсолутном медицинском контролом, тако ће наставити и даље све до момента док он не одлучи, било у смислу да настави то што је започео, значи да не узима храну и воду, или коригује, али то је његова лична воља на коју, лекари који учествују у конзилијуму, немају никаквог утицаја, нити желимо, нити можемо, то је ствар појединца.

Новинар: Када је почео да прима ту терапију, инфузију, да ли је он сад боље?
Др Реик Хускић: После кориговања, не кориговања, него после надопуне терапије ми смо задовољни. Ето толико бих вам рекао.
Новинар: Да ли то значи да је стабилнији у односу на јуче?
Др Реик Хускић: Нећемо говорити о томе, кад кажемо да смо задовољни мислим да можете да закључите, али је битно, значи, ми смо задовољни све до онога момента док пацијент не напусти ову установу. Али да вам кажем, ви то погрешно схватате, питате нешто у вези са медицином, пацијент је дошао, господин Николић, у ову кућу као здрав човек. Ми њега не лечимо од болести, него ми њега лечимо од физиолошког стања. Неузимање хране и довољне количине течности је ситуација да се ремети нормално физолошко стање, а то није болест, болест је нешто скроз друго. Болест из тога може произаћи, је ли тако, после неколико дана, али ми предузимамо све мере да се то спречи.
Новинар: Докторе, ваша колегиница је рекла да постоји могућност да интравенски узме хранљиве материје, да ли је то тачно или...
Др Реик Хускић: Не узима.
Новинар: А не узима.
Др Реик Хускић: Теоријски постоји, међутим, пацијент то не жели, али нећемо сад о томе. Кроз уста не узима ништа. Хвала.