Вести

Николић : Ко нема резултате биће одмах смењен

 После седнице извршног одбора СНС у петак, требало би да буде познато који ће локални функционери, градоначелници и директори јавних предузећа из наше странке бити смењени.

То је најавио за „Новости“ Радомир Николић, председник Извршног одбора напредњака, који тврди да његова странка тако уводи принцип одговорности у политички и јавни живот Србије.

* Откријете нам у којим градовима ће бити резова и колико ће функционера бити замењено? 

- Пре коначне одлуке страначких органа не могу да износим те информације. Биће смењени сви који у првих годину дана рада немају очекиване резултате. Ко је задовољио, биће јавно похваљен.

* По којим критеријумима мерите те учинке? 

- Егзактним и проверљивим. Сви су доставили извештаје о раду. Јасно се види какво су стање затекли и шта су у међувремену учинили. Да ли је смањен дуг, колико су јавне службе функционалније, је ли искорењена корупција. Где нема помака, уследиће одмах смене, а остале функционере ћемо наставити да оцењујемо.

* Хоће ли уследити ванредни избори у општинама и градовима чији функционери падну на страначком тесту? 

- Није нам циљ да изазивамо кризу власти, која би имала за последицу локалне изборе. Функционери ће бити замењени другим кандидатима.

* Зна ли се када ће бити одржани ванредни избори у Београду? 

- Очигледно је да ће по истеку рока за избор градоначелника Влада да уведе привремене мере у Београду. Потом ће, у складу са законским роковима, бити расписани избори. Најбоље је да Београђани изаберу своју власт.

* Ко ће бити кандидат СНС за градоначелника? 

- Још нисмо о томе разговарали унутар странке, али сам уверен да ће СНС победити на изборима у главном граду. Драган Ђилас је изгубио легитимитет и више неће бити градоначелник.

* Колико су основане спекулације да се спремате и за ванредне парламентарне изборе који би били обједињени са београдским? 

- Ми парламентарне изборе никада не искључујемо, али сматрамо да сада није време за њих. О спајању републичких и градских избора само сам чуо у медијима и о томе се нису водили озбиљни разговори унутар странке.

* Кaко намеравате да „скратите мандат“ Бојану Пајтићу и да изазовете изборе у Војводини кад ДС има стабилну већину? 

- Низ локалних избора у покрајини показују да су Пајтић и ДС потпуно изгубили поверење грађана. Видели смо то у Ковину, Србобрану, Зрењанину, Апатину, а видећемо и у Врбасу. Требало би да председник покрајинске Владе то схвати и да поднесе оставку. Није добро играти се вољом народа.