Вести

Николић: Не треба и нећемо са ДС

"Очекујем да после избора веома лако формирамо владу јер ће то бити влада са којом ће многе странке желети да сарађују. Нас програм је такав да немамо никог ко може да каже да смо му непријатељи. Желимо да победимо и прекинемо доминацију ДС, али то није непријатељство, већ политичка утакмица", истакао је лидер напредњака истичући да СНС има партнере и за пре и за после избора.

Он је навео да СНС разговара о изборима са многим странкама, да са ДС са нема никакве контакте од априла 2011. године и да не планира владу са ДС, Социјалистичком партијом Србије и Г 17 плус, јер не жели да их амнестира за све што су урадили, односно нису урадили у протеклом периоду.

Као странке које не види у партнерству са СНС, Николић је навео и Српску радикалну странку, Либерално демократску партију и Српски покрет обнове.
"Не можемо да идемо једни са другима, и онај ко победи имаће јаку конкуренцију и јаку опозицију што је добро за Србију. Промена власти је основ за демократију и промене у друштву", оценио је Николић и поручио да ДС, Г 17 плус и СПС треба да остану у опозицији да би се утврдило због чега је Србија оволико посрнула у четири године.

"Ако се утврди да су радили најбоље што могу, а нису били способни, ништа не можемо јер их је народ бирао, али ако има криминала у ономе шта су радили, онда ће морати да одговарају", истакао је он.

Николић је рекао да СНС разговара и да ће разговарати са странкама мањима, са ПУПС-ом, странком Расима Љајића и Демократском странком Србије са којом је тренутно у најбољим могућим односима, али са којом се не слаже по питању неопходности европских интеграција.

Председник СНС је истакао да би било неморално да покуша да формира владу ако основи мање гласова од ДС.

"Мислим да онај ко победи у политичком окришају СНС-ДС треба да формира владу и никад нећу да се трудим да пређем онога ко ме је победио уз помоћ тих језичака на ваги који се изборе за цензус од пет одсто", казао је Николић наводећи да би таква влада била оптерећена притисцима и уценама.

Најавио је да ће кампања СНС бити скромна и да ће је водити "од  врата до врата", без "прљавих трикова" и да ће захтевати промене и заустављање ерозије стандарда, социјалне сигурности, морала и апсолутног пропадања Србије.

"Након победе утврдићемо колики су дугови Србије и шта може да се врати, шта је све договорено и потписано везано за Косову и наравно шта је са страним инвеститорима и да ли их нема због корупције, закона, прописа и опште несигурности за улагање", казао је Николић.

Он је најавио да ће СНС спроводити све оно на шта је указивао у опозицији, да ће укинути бројне агенције и уредити јавне набавке које су означене као корупциона област.

"Разговарао сам са озбиљним људима и веома сам заинтересован за идеју каква постоји у Јужној Кореји. Тамо софтвер врши јавне набавке, локална самоуправа објави шта жели да уради, а програм сам објављује оглас, цени понуде, избацује најбољг понуђача и упућује га на склапање уговора са локалном самоуправом. О том дану размишљама - кад нико ниће моћи да каже достави ми такву понуду,
урадићу то и то, или не можес да учествујеш ако не даш новац", указао је он.

Навео је да је у последњих 10 година доста учињено, али да је проблем што је мало тога и примењено да би се уредила држава и поручио да приче о томе да ће напредњаци зауставити реформе и укидати институције служе само за плашење бирача.

Николић је рекао да је априла 2011, после протеста напредњака и његовог штрајка гладају, СНС одлучио да се "повуче са улице" и не захтева радикалне потезе, да не би утицао на одлуку Европске уније о давању Србији статуса кандидата и да је све учинио да Србија напредује у том процесу, али да је власт, лошим и неозбиљним
понашањем, то одложила.

"За шта могу данас да нас оптуже? Да можемо да будемо гори од њих? Нико (то) не може. Може само да будемо бољи, јер знамо да нас чека пропаст на следећим изборима ако будемо гори од њих. Србију чека пропаст ако се не појави бољи од њих", проценио је Николић.