Вести

Николић: Помоћи ћу наставак пута ка ЕУ

 

Николић је напоменуо да ће штитити Устав Србије, поштовати и чувати територијални интегритет државе и да ће покушати да обједини све политичке снаге у земљи како би се утврдила и спроводила заједничка политика према Косову и Метохији.

Филе је поручио да ће ЕУ бити највећи савезник Србије на њеном путу ка пуноправном чланству у тој организацији.

"ЕУ ће вас подржавати и биће ваш највећи савезник. Стајаћемо раме уз раме са вама и грађанима Србије", рекао је Филе и објаснио да је на инаугурацију дошао да искаже приврженост Србији, њеном народу и њеним напорима да модернизује земљу, као и европским интеграцијама.

Филе је напоменуо да ЕУ жели да Србија напредује на путу ка пуноправном чланству и да са нестрпљењем очекује продубљивање односа Србије и ЕУ и тесну сарађњу са председником и другим институцијама на том послу.

"Можете да рачунате на моју личну подршку, као и на подршку ЕУ", истакао је комесар.
Церемонији инаугурације присуствовали су премијер Мирко Цветковић, вицепремијер Ивица Дачић, министри Вук Јеремић и Милан Марковић, лидер ДС Борис Тадић, као и председници ЛДП, ДС С, УРС и ЈС Чедомир Јовановић, Војислав Коштуница, Млађан Динкић и Драган Марковић.

Од лидера региона инаугурацији су присуствовали председник Црне Горе Филип Вујановић и председник РС Милорад Додик, док су међу представницима дипломатског кора били амбасадори ЕУ, Русије и Немачке Венсан Дежер, Александар Конузин и Волфрам Мас.

Свечаности је присуствовао и патријарх српски Иринеј, надбискуп Станислав Хочевар као и представници других верских заједница и конфесија, а међу званицама из јавног, културног и спортског живота били су председник Олимпијског комитета Србије Владе Дивац, селектор фудбалске репрезентације Синиша Михајловић, председник Ф С С Томислав Караџић...

 

Транскрипт говора председника Томислава Николића на инаугурацији:
„Даме и господо, Уважене екселенције, Поштовани господине Филе, Часни оци, Драги пријатељи, Грађани Србије,
Почаствован и поносан што вам се данас обраћам као председник Србије, обећавам да ћу све своје време, снагу, знање и енергију посветити нашој Србији, њеном развоју и благостању грађана. То је мој дуг, то је моја обавеза према свим грађанима наше отаџбине који данас тешко живе, неретко крпе крај са крајем, не виде јасну перспективу за себе и своју децу и очекују од мене, али и будуће Владе, да мењамо стање у Србији, да живот учинимо бољим, а нашу отаџбину лепшим и привлачнијим местом за живот.
Управо зато, сваки разговор са било којим званичником из света почећу и завршићу молбом да њихови инвеститори дођу и уложе новац у Србију, а спреман сам, својим ауторитетом, да помогнем, да и овде, у нашој земљи, сами обезбедимо неупоредиво боље услове за оне који имају новац и који могу да запосле наше раднике. Свеобухватне реформе почећемо од себе. Мораћемо да радимо, али и да штедимо више.

Трошкови мог кабинета, иако не велики, биће смањени, а то ће морати да ураде и све остале институције и државни органи, како бисмо мање оптеретили привреду, скинули јарам са народних леђа и окачили га нама, политичарима, око врата.

Пред нама су тешка времена у којима ћемо већом одговорношћу, марљивошћу и јасним планом показати свима да Србија има решење, да Србија има потенцијала и да Србија хоће и може напред.
Сарађиваћу са будућом Владом. Међутим, сваку Владу и њен рад, као неко ко је добио најшире народно поверење, надзираћу и критиковаћу. Тражићу од ње и сам учествовати у жестокој борби против криминала и корупције, нећу се смирити док се не сазна све и не пронађу кривци за пљачкашку приватизацију која је спроведена у Србији. То сам обећао и од тога нећу одустати.
Градићу пријатељства по свету, јер Србија нема право да има непријатеље. Европски пут Србије је пут будућности, пут економског просперитета и помоћи ћу Србији да тај пут настави.

У интересу Србије сарађиваћу са свима, и на Истоку и на Западу, јер Србија тиме само добија, а не може ништа да изгуби. Посебно желим да нагласим да ћу у региону водити политику мира, стабилности и сарадње. Србија и њена деца упиру поглед у будућност, зато нећу дозволити да различити погледи на поједине догађаје из прошлости угрозе нашу заједничку будућност. Све разлике и проблеме решаваћемо мирним и демократским средствима, дијалогом, пре свега.
Штитићу Устав, поштоваћу и чуваћу територијални интегритет Србије, и покушаћу да објединим све политичке снаге у нашој земљи да утврдимо и спроводимо заједничку политику према нашем Косову и Метохији.

На крају, желим да се захвалим бившем председнику Тадићу који је обављао ову дужност у претходном, изузетно тешком, периоду, у нади да ће убудуће председници имати лакши посао од нас двојице. Посебно хвала Вама господине Филе, јер сте увек били уз Србију, а надам се да нас и у будућности нећете напустити.
Живела Србија!“