Вести

Николић: Промена власти не угрожава европске интеграције

Николић је рекао да не треба очекивати да ће се ЕУ на било који начин мешати у наредне парламентарне изборе у Србији и опредељивати за било коју страну, јер је "незамисливо да ЕУ тражи фаворита међу странкама које су за европске интеграције".
"Мени су овде рекли да ЕУ неће да се меша у то како ми у Србији решавамо нарасле проблеме и да је битно само да Србија испуни све захтеве до октобра, до дана када ће Европска комисија предложити да Србија добије статус кандидата", рекао је он.

Николић је казао и да је његова странка спремна да одложи протесте и захтеве за ванредне парламентарне изборе до изношења мишљења о апликацији Србије за чланство у ЕУ, уколико власт обећа да ће те изборе расписати након тога.
"Ми нећемо ометати Србију на путу ка ЕУ, али сада је на властима да учине одлучујући корак, да седнемо и разговарамо да бисмо постигли договор око заједничког циља, а то је статус кандидата после чега треба ући у преговоре (о чланству у ЕУ), што је најважније за Србију", рекао је Николић.

Он је напоменуо да се ради о "уступку Србији, а не Демократској странци".
Николић је рекао да греше они који оптужују Европску комисију да се превише меша у унутрашње ствари Србије и да издаје упутства политичарима како треба да се понашају.
"Ми овде данас нисмо добили ниједну директиву, него смо само разменили мишљења", рекао је Николић.
У кабинету европског комесара Филеа Тањугу је речено да је данашњи састанак, који је организован "у оквиру редовних контаката са опозицијом" у Србији, одржан на иницијативу СНС.
Теме разговора биле су, како је речено у Филеовом кабинету, уобичајене - односи Србије и ЕУ, политичка ситуација у Србији и припрема мишљења Европске комисије о апликацији Србије за чланство у ЕУ.