Вести

Николић са Хилари Клинтон

Српски председник и државна секретарка сагласили су се да треба отворити нову фазу разговора, уз учешће представника на високом нивоу, а сваки разговор мора бити јасан, са јасним тумачењем и закључцима који ће бити могући приликом имплементације на терену, саопштила је Прес служба председника Србије.
Николић је Клинтоновој рекао да је "стратешки циљ Србије наставак европских интеграција, али и сарадња са свим земљама које у томе проналазе заједнички интерес".
Клинтонова је обећала пуну подршку САД на европском путу Србије и помоћ у решавању свих отворених питања, а пре свега око питања везаних за Косово и Метохију.

"Она се сложила са чињеницом да разговори треба да буду озбиљни, на високом нивоу и да не треба губити време. САД су обећале да ће помоћи у процесу заштите становништва на Косову и Метохији, посебно неалбанског", саопштено је из Прес службе председника Србије.

Николић је истакао да Србија никада неће признати независност Косова и да ће се залагати за консензус свих странака око принципа на којима ће бити засновани разговори.
Интерес Вашингтона је да Србија допринесе миру и стабилности у југоисточној Европи, настави да развија добросуседске односе и разговорима реши спорна питања, истакла је Клинтонова.
Николић је америчкој државној секретарки рекао и да су Србији преко потребне стране инвестиције и додао да ће, ако је потребно, лично инсистирати да се страним инвеститорима обезбеди повољнији амбијент.
Председник Србије је позвао америчке компаније да улажу у српску привреду наводећи да она има перспективу.

Николић о одрживом развоју
Последњег дана самита у Рију - који је окупио делегације 191 земље, председник Николић је поручио да Србија тај скуп сматра прекретницом ка глобалном преласку на зелену економију.
Обраћајући се учесницима самита, Николић је нагласио да је регионална сарадња кључна за остваривање циљева одрживог развоја.
"Србија чврсто верује да је јачање регионалне сарадње, уз ангажовање регионалних организација и тела, кључ за успешну имплементацију међународно дефинисаних циљева, укључујући и закључке ове конференције", рекао је Николић.  

Подсећајући да ће број становника на нашој планети до 2050. године порасти на девет милијарди становника, Николић је истакао да је јасно да интензиван развој привреде и друштва базиран на екстензивном коришћењу природних ресурса, који је окарактерисао 20. век, није могуће наставити нити приуштити.
"Неопходно је обновити политичку посвећеност одрживом развоју као нашем крајњем циљу и зеленој економији као средству за његову реализацију. Морамо имати на уму да је одговорност за креирање прецизне и јасне агенде за будућност управо на нама, политичким лидерима из читавог света", навео је Николић.
Према његовим речима, Србија конференцију "Рио плус 20" сматра својеврсном прекретницом која ће нас усмерити ка глобалном преласку на зелену економију.

Нови економски модел
Како је додао, прелазак на нови економски модел треба да осигура привредни раст, креира нова радна места, искорени сиромаштво, обезбеди економску валоризацију природног капитала.
Председник Србије истакао је да је, у складу са својом политиком усаглашавања са напредним економским стандардима ЕУ, Србија, уз подршку УНДП-а и УНЕП-а, израдила Студију о зеленој економији и перспективи институционалних реформи у циљу постизања одрживог развоја.  
Иновативни предлози, попут Омбудсмана за одрживост, као и Савета за одрживи развој (на нивоу УН), према његовој оцени, могли би допринети успешном унапређењу институционалног оквира на глобалном нивоу.

"Србија остаје привржена јачању еколошке димензије институционалног оквира за одрживи развој, што за резултат треба да има успостављање специјализоване агенције УН за питања заштите животне средине", нагласио је Николић.
Представници 191 државе, међу којима 86 шефова држава или влада, окупили су се у Рио де Жанеиру да би постигли историјски пакт о зеленој планети који би милијарде људи извукао из сиромаштва.
На самиту УН, који је назван "Рио плус 20", пошто се на истом месту одржава после тачно 20 година, делегацију Србије предводи Николић, а на скупу су и шеф дипломатије Вук Јеремић и министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић.