Вести

Николић: СНС и ДСС треба да сарађују у заједничком интересу

И пре три месеца разговарали сте са Коштуницом, али уместо договора само су појачане тензије између СНС и ДСС. Испоставило да се нисте разумели нити да сте се договорили да ли ЕУ има алтернативу или не. Шта сад може да се промени?
- У разговору да председником ДСС све ћемо да разјаснимо. И то ће бити крај. Ако се сложимо, ако коначно буду разумни и разговарамо равноправно, онда ће опозиција бити ојачана, а ако те изјаве буду различите, то ће бити знак да не желе да опозиција победи ДС.

Потпредседник ДСС Милош Јовановић оптужио је СНС да делује као формална, а не суштинска опозиција, и да вам не верује да после избора нећете формирати Владу са ДС.
- Е, баш се нашао ко да ми не верује. Нека тај пита грађане да ли ми они верују. Бољи је онај који верује него онај који је преварио па, ценећи по себи, не верује никоме. Можда не верује ни да сам жив, па ни у то не мислим да га уверавам.

ДСС вам не верује и да нећете у Владу са ДС после избора. Да ли бисте пристали да потпишете да нећете у власт са ДС?
- Е, то стварно више нема смисла! Заиста више нећу да разговарам на ту тему ни са ким! Ако сам рекао да треба да ме ставе на стуб срама ако направим коалицију са ДС, што ме више даље питате?! Испада да је једина сврха мог постојања у политици да докажем да нећу са „жутима". Коме ја то треба да се доказујем да нећу с овима или са онима. Кажем да нећу и онда ме хиљаду пута питају „а, је л' стварно нећеш„!

Како мислите да победите ДС? Истраживања показују да нећете моћи сами да формирате Владу, а с вама неће ни опозиција ДСС, СРС, ЛДП, а ни странке власти, Г17 и СПС?
- А ја питам како ће ДС да формира власт ако ни с њима неће нико из опозиције? Садашњи коалициони партнери им неће бити довољни да после избора формирају власт. И странке националних мањина ће бити на испиту на који их ја унапред сад стављам! Дакле, ко од нас победи, мислим на ДС и СНС, нека им националне мањине помогну да формирају власт. Сматраћу да су некоректни и нелојални према држави ако ономе ко буде слабији помогну да престигну јачег. Ја никада нећу да тражим да помоћу посланичких места које су они освојили победим демократе.

Рекао сам да Србија неће у НАТО
ДСС вам замера да нисте до сада изнели ниједан доследан став ни о једном крупном питању попут уласка Србије у НАТО?
- Како нисмо изнели кад сам рекао да Србија неће у НАТО. Али, немојте молим вас, Јелена Триван не заслужује да ја коментаришем оно што она говори, као што не желим да коментаришем ни изјаве ситних чиновника из ДСС. Ако неко жели са мном да разговара на ту тему, онда то може председник странке. Да се осврћем на то шта говоре портпароли или некакви тамо функционери странке који су изабрани по милости њихових председника, мене то не интересује.