Вести

Николић стигао Тадића

Поменути резултати истраживања вероватно су већ познати политичким странкама
на које се односе. Можда и због тога на дан објављивања препоруке за „бели  шенген“ од 1. јануара 2010. почела је утакмица преузимања политичких заслуга  за тај несумњиви успех Владе Србије.  
Један од тиражнијих таблоида објавио је неколико текстова с поруком да је председник Тадић „најзаслужнији за укидање виза“. Премијер Мирко Цветковић, иначе нестраначка личност, саопштио је да овим догађајем „ДС и коалиција окупљена око ње“ испуњавају предизборна обећања. Кључну улогу демократа поменуо је и потпредседник Владе Божидар Ђелић. Према оценама саговорника Данаса, реч је између осталог о страху владајуће партије да би коалициони партнер СПС могао да „преотме“ ту заслугу, односно да највећи политички профит извуче лидер социјалиста Ивица Дачић, који је као министар полиције имао запажену улогу у послу визне либерализације.
Портпаролка ДС Јелена Триван негира за Данас да та странка има бојазан од Дачића.
- Није довољна само европска оријентација, већ рад и резултати који су мерљиви. ДС је прошао голготу, нападали су нас радикали и ДСС не бирајући оружје и то се не сме заборавити - каже Триванова.
Наша саговорница наглашава да „нико у ДС не размишља о изборима и не покушава да кампањом око укидања виза велича ту странку“.
- И када је било криза, јасно је речено да ће Влада са ДС на челу издржати цео мандат. Зна се да једино ова странка може да уведе Србију у ЕУ и напредује на путу европских интеграција - истиче Триванова.
Стјепан Гредељ, истраживач Института за друштвене науке, ипак упозорава на могућност стварања „унутрашње опозиције“ унутар Владе.  
- Дачић има јаку музику у владајућој коалицији и због тога се не може са извесношћу претпоставити не само како ће изгледати политичка сцена у блиској будућности већ и ко ће успети да најуспешније капитализује значај укидања виза - каже Гредељ за Данас.  
Према његовим речима, ДС јесте најјача странка у владајућој коалицији, али има „незгодну екипу, која може да каже да нешто неће моћи, и да баш тако буде“. - Не очекујем да ће визна либерализација имати значајнијег одраза на рејтинг ДС, јер се то подразумевало у очекивањима гласачког тела које је већ опредељено за њих. С друге стране, унутрашња опозиција коју у власти представља СПС је јака и ДС неће моћи ништа убудуће да чини без њих - закључује Гредељ.
Јово Бакић, с Факултета политичких наука, за Данас каже да су садашњи рејтинзи политичких партија само сигнал за странке у ком правцу треба да се крећу, јер  се рејтинг до избора може знатно променити. - Разлике од један или два одсто су прилично мале. У истраживањима се два процента третирају у домену статистичке грешке - упозорава Бакић.
Саговорник Данаса не мисли да ће ДС моћи превише да капитализује успех укидања виза за Србију.
- Ако ДС рачуна да је „бели шенген“ једина ствар у подизању рејтинга странке, онда се грдно вара. Кључна је ствар не дозволити да стандард грађана буде погоршан и зато не верујем да би демократама одговарали избори на пролеће следеће године - истиче Јово Бакић.
Сви за Европу
Јово Бакић, социолог политике, сматра да СНС води политику која је прихватљива  грађанима. „Они више немају баласт Војислава Шешеља. Демократама више неће  бити тако лако да кажу грађанима да ће Србија пропасти уколико не гласају за ДС, јер ће и СНС водити Србију у ЕУ“, објашњава он.
Пад после узлета
Портпаролка ДС Јелена Триван каже да је скептична према свим истраживањима  јавног мњења, али да је чињеница да су тренутно СНС и ДС две највеће странке  у Србији. Она очекује да ће после првобитног узлета и популарности у бирачком телу, СНС полако почети да пада, а да ће успеси Владе за које је потребно време ићи у корист ДС и партнера из коалиције на власти.   
Биће теже
Следећи извештај Канцеларије за европске интеграције покриваће период јул - септембар 2009. и биће представљен током октобра. У том периоду и Владу и Скупштину очекује усвајање већег броја закона и подзаконских аката и самим тим пред њима ће бити још веће обавезе.