Вести

Нисмо задовољни резултатима, исправићемо грешке

Ја ћу да вас подсетим на још једну ствар. У четвртак, на дан пред изборну тишину, иде најпрљавији текст у „Пресу“, наравно знате коме је близак „Прес“, против Игора Бечића, првог на листи Српске напредне странке у Врбасу. У четвртак, изненада, појављује се цела страница у „Новостима“, пола странице: „Криза траје, а они исплаћују екстра плате“. И при томе слагали апсолутно сваку реч! Ниједном одборнику у Земуну наши људи нису исплатили. Да би се критиковала наша локална самоуправа, да би људима било јасно да за нас не треба да гласају. Ниједну плату нисмо исплатили никад и ниједан динар, ништа нисмо исплатили одборницима никада, али шта да радите. То је Србија у којој данас живимо, али оно што је за нас веома важно, то је да нећемо да се миримо са тим. Ако ме питате да ли је могуће да 75% људи у Србији подржава режим, ако бисте рекли да је то реално, ја ћу вам рећи да је то немогуће! Али, очигледно да смо, пре свега, ми, једини који можемо да победимо режимске странке и режим данас у Србији, направили и одређене грешке које ћемо морати да исправљамо у будућности. Морам да признам да сам, ако ни због чега, срећан због чињенице, што за разлику од Ђиласа који је срећан кад изгуби изборе на Вождовцу, па мора цинично да се осмехује пред људима, што за разлику од радикала који када добију три, четири или пет посто на изборима су веома срећни, ја нисам ни мало срећан када на изборима у Врбасу пре два месеца добијемо три посто, данас добијемо 15 посто, апсолутно сам несрећан, незадовољан и ми ћемо знати како то да исправимо.

Ја мислим да је то поштен однос и према грађанима Србије и да је то једини искрен однос према грађанима Србије.

Изволите ако имате неко питање. Ми смо данас спремали друге теме да вам говоримо, о поскупљењу струје и о још нечем другом, али да не би новинари говорили како избегавамо теме које нам се не допадају, онда смо намерно желели да говоримо о томе.

Изволите ако имате неко питање. Ми смо на ваша питања спремни да одговоримо, а ових дана ће господа Селаковић и Ђурић говорити и о поскупљењу струје и о другим значајним темама за наше грађане и нашу земљу.

Изволите, Ђорђе.

Новинар: Рекли сте да ћете инсистирати на једној чињеници, да ћете се жалити на изборе, шта ћете...

Александар Вучић: Не, поднећемо кривичне пријаве. Дакле, у току је давање изјава људи, ја ћу вам доставити имена. Имамо 18 изјава људи, у току је њихово састављање. Поднећемо кривичну пријаву против људи, са изјавама са којих бројева телефона су позивани, јер су четири броја телефона, од тих 18, имали оне читаче, како се то стручно каже, бројева телефона са којих су позивани и ми их имамо. И то је забележно и доставићемо полицији. Морам да вам кажем, на томе ћемо истрајавати до краја, ако буде требало, кад кажем до краја, ако буде требало, док нам не кажу чији су активисти који су то радили, ко су били ти, тешко ми је да нађем израз - битанге је мала реч. Замислите да ви некога будите у три ноћу да бисте политичком противнику одузели глас. То се, просто, никад у Србији није дешавало. Свакаквих је прљавштина било, свега је било, али то се никад није дешавало. Док не будемо сазнали ко су ти активисти, ми имамо наговештаја, јер смо дошли до тих телефона, један је ишао и са фиксног телефона. Власник је извесни Шкрбић, па смо сазнали чији је члан и тако даље. Али ја не бих да говорим то, него бих да то полиција саопшти. А уколико то полиција не буде желела да саопшти, онда ће имати озбиљан проблем и сами ћете се изненадити како и колико ће озбиљан проблем имати челници режима са том чињеницом. Преко тога им нећемо прећи. То лепо нека они, колико могу, купују гласове. Неће то моћи на великим изборима, јер је немогуће, али овакве ствари да раде, то им нећемо допустити, ни на који начин и ни по коју цену. Ако буде требало, на различите начине ћемо да протестујемо, а видећете, врло ефикасно, док се не сазна истина са чијих бројева телефона и по налогу чије партије, су људи позивани, тобоже у име Српске напредне странке. Дакле, било је: „Добро вече, ми вас зовемо из Српске напредне странке, не заборавите сутра да изађете да гласате за нашу странку“. У три по поноћи, у сеоска домаћинства, кад људи мисле да му је умро неко када га у то доба зову. Можда га нико никад у животу у то време није ни позвао. Али то нису радили у десет случајева, то су урадили у 5.000 случајева. Ми смо успели јутрос да прикупимо 18 изјава, а ја знам да ви знате да је то све истина и знате да постоји велика паника код режима и зато толико пара улажу и то све тако раде, само да би показали како су они много моћни и јаки.

И у свему овоме има та једна добра ствар, што ће они стварно да помисле да је за њих 75% Србије и то је оно што није лоше! Наше је да видимо како и на који начин свему томе да се супротставимо. Ово је слика и прилика Ђукановићевског модела гласања, а сви знате шта то значи. Али, уопште не желим, дакле, да због тога кукам, већ желим да кажем да смо ми криви што то нисмо спречили. То је сасвим јасно. И ми ћемо о томе разговарати.

Новинар: Поднећете кривичну пријаву због...

Александар Вучић: Због чега? Због лажног представљања и узнемиравања јавности. Узнемиравања људи, ометања поседа, за шта год хоћете.

Новинар: Рекли сте и да ви нисте добро радили. У чему видите проблем? Рекли сте да ћете исправити то што нисте добро урадили. И да се надовежем на то, раније су радикали били на власти тамо, ви и они, ако се не варам, сад имате заједно девет. Да ли је тај разлаз последица, да сте због тога добили мање?

Александар Вучић: Ја морам да вам кажем једну ствар. Радикали су тамо имали 17-18, сад имају три мандата и они су задовољни изборним резултатом. Разлаз нема везе ни са чим, и за нашу странку су гласали, на листи смо имали више од пола људи који никакве везе са Српском радикалном странком нису имали. Дакле, и локални избори, а када буду дошли и парламентарни избори, ја вам сад то кажем, и то могу не по живот, него по шта год хоћете, нас двојица да се опкладимо, да вам покажем колико ћете бити у праву, биће то драматично различити резултати. А ми јесмо сад направили одређене грешке, и на локалном нивоу...

Новинар: А те грешке, како ћете исправљати?

Александар Вучић: Сазнаћете. Сазнаћете. Дакле, нећемо да кријемо ништа од вас, сазнаћете. Не желим о томе да говорим, исправићемо и одређене грешке на локалном нивоу, а исправићемо и своје грешке додатно. То немојте да мислите да је ико тамо гласао за глобалну политику, не, није нико. Него је дошао Бајатовић, па је делио гас у петак поподне, у време изборне тишине, у суботу - од пакета, од пара за кућу и тако даље. То ће вам сигурно рећи и сви из свих других странака, али ја желим да о томе што мање говорим, јер су то радили и на Косову, где сам вам о томе говорио и када смо победили, ако се сећате. О истом. При чему је овде било много бруталније, него у Грачаници. И ја вам сад кажем, то ће се исто дешавати и нико жив неће моћи да спречи да од државних пара црвени уложе пола милиона евра у Костолац и да жути уложе 600.000 евра у Костолац, наравно наших народних пара. Ми ћемо да уложимо 6.000 евра, а онда ћете да ме питате какав је наш изборни резултат. Наравно, бићемо незадовољни ако не победимо, зато што мислимо да и са 6.000 уложених у односу на 600.000 евра, истина и жеља за променама морају да побеђују и ми ћемо налазити нашу кривицу. И нема ту велике филозофије. Те приче – одвојили се, па сад не знате шта друго да причате. Одвојио се и Чеда Јовановић од њих, па шта. Па што њему то никад нико не помиње? Него имате као Баба Ванга имате онако транге-франге сваки дан, па расцепили се, па се расцепили. Ово је бивши радикал и тако ће сад сто година. Па што не кажете Чеди Јовановићу – бивши жути. Нисте му то рекли ни после три дана када се одвојио од Демократске странке и никада му то нећете рећи. Него, ето, безвезе да причамо.

Не, нешто друго је ту била ствар. Жути су дали паре радикалима да воде кампању против нас. Питајте их да ли је Извршно веће, интересантно је, ми немамо ништа против, то је добар пројекат Милица Стојадиновић Српкиња, знате то је заиста добар пројекат, иначе Војислав Шешељ је председник Организационог одбора, интересантно је да је Извршно веће Војводине први пут уплатило милион и 500.000 динара, баш када им је требало пред изборну кампању у Врбасу, на рачун Војислава Шешеља, мислим фирме која издаје „Милица Стојадиновић Српкиња и њена сабрана дела“. Баш интересантно! И знате ко се договорио? Договорили се Мирчић и Елезовић. И то вам неће ни крити. Е, те паре искористите, само водите кампању против напредњака. Ја знам да су сви они радили само против нас и огроман новац уложили да, не мислим вас лично или било кога, већ новинаре да пошаљу и да то направе. Ево, гледам мучени Ђилас у свом „Пресу“ каже, како је рекао: „Ма, демократе чудесне“, али ово је сад врло реално, Земун и Вождовац нису реални, који имају укупно безмало 400.000 бирача, а ово са 20.000 бирача је сасвим реално. Шта ћете људи? То је та објективност на нивоу.

Знамо ми за још неке наше грешке, које се тичу саме кампање и наших пропуста и њих ћемо исправљати. А ви проверите и за Милицу Стојадиновић Српкињу и за многе друге ствари.

Знам да наћете, пошто ће опет да буде да је Игор Бечић тукао сам себе. И сад ме интересује шта ће полиција да каже, да ли Игор Бечић да буде осуђен што се изубијао тамо. Претпостављам да ће и то да буде. И при томе сам једино, нажалост, на вашој телевизији могао да кажем да то није истина, јер су га заиста скоро убили. Али у локалним медијима, на Пајтићевој локалној телевизији је било – Игор Бечић уништава градску имовину. Зато што се из несвести подигао и ухватио за неонку и неонка му пукла у руци и поново пао у несвест, и тако је уништио градску имовину.

Имате ли још питања.

Новинар: Да, на изборима у Врбасу ДС је ишао без Г17 и видимо да је Г17 јако лоше прошла. Да ли то значи да та странка више не ужива никакво поверење?

Александар Вучић: Прво, ако ви мислите да је СПС јачи 18 пута од Г17, ја мислим да се грдно варате. Не бих потцењивао никада никога од њих. Много су сви јаки и много пара имају сви. И видео сам да је главна порука жутих данас да су без Г17, што ће рећи – бежите напоље, да су дали црвенима комплетну логистику, дали да троше државне паре. Питајте их и за неке кредите које је наводно Србија гас требало да добије 140 милиона евра од непостојеће фирме у Швајцарској, преко којих је то бизнисмена из Новог Сада и како требало да се оперу паре, па је то спречено у последњем секунду. Дакле, свашта им је дозвољено да би могло да се краде и пљачка. Ја никада не бих потцењивао ниједног политичког противника, па ни Г 17 и видим да се томе новинари радују, пошто мисле да је много добар ДС и много добар СПС. Ја мислим да ДС и СПС ни у чему нису бољи од Г17. Извините што сам вас разочарао.

Напротив, не видим никакву разлику. И ови из Г 17 су ми, ако ништа, за нијансу отворенији од ових из ДС-а и СПС-а, који су онако, фолирантски лопови.

Новинар: И имам још једно питање. Да ли очекујете сличан сценарио и на Вождовцу око крађе гласова?

Александар Вучић: Очекујем сличан покушај. Одмах да вам кажем, не верујем да ће проћи, јер ћемо одмах предузети одређене мере. Ако ништа биће бар снимака Машана Лекића то вам гарантујем, изненадиће се. Мислим да ћемо чак и из Врбаса нешто успети да добијемо, а Машана Лекића ће бити колико хоћете.

Али да се разумемо, ја вас молим да ми само ово нико не заборави, посебно вас Ђорђе, да не буде да је то једини разлог. Други важнији разлог за нас је наша кривица и на томе ћемо посебно морати да радимо.

Имате ли још питања?

Хвала вам најлепше што сте дошли на нашу конференцију.