Вести

Нова власт стартоваће већ данас

- Залажемо се за равномеран развој општине и желимо да сви житељи Земуна имају
основне услове за живот. Ту пре свега мислим на развој инфраструктуре у свим земунским насељима, и то је један од приоритета. Планирамо да изградимо модерну марину на земунском делу Дунава, са великим пристаништем, што би у великој мери допринело развоју туризма - каже Простран за „Блиц“.
Према његовим речима, нова власт планира и да реконструише све фасаде у старом језгру Земуна, како би овај део општине добио стари сјај.
- Очекујемо добру сарадњу са градским властима у решавању проблема које имају Земунци. Утицаћемо и као општинска власт, али и преко наших коалиционих партнера који већ јесу у власти на нивоу града - објашњава Простран.
Он очекује да ће се добро снаћи на новој функцији с обзиром да му послови општинске управе нису страни. Наиме Простран (33), иначе дипломирани менаџер, радио је у претходна два сазива у општини Земун као менаџер, на развојним пројектима, а био је и члан Управног одбора ЈП „Пословни простор Земун“.
Будући партнери у земунској власти протеклих дана договарали су се о подели руководећих општинских функција. Поред председника општине, СНС-у је припало и место секретара (Живота Јоцић), као и начелника општинске управе (Југослав Петковић). У Општинском већу напредњаци ће, поред председника, имати још шест чланова.
Према коалиционом договору, коалицији око социјалиста припало је место заменика председника општине, и ту функцију ће преузети Саша Љубинковић (СПС), док ће заменик председника Скупштине општине бити Олга Зорић (ЈС). Ова коалиција ће у Општинском већу, поред заменика председника, имати још два члана.
Трећи партнер у власти, коалиција ДСС-НС-НП, свог човека ће поставити на место председника Скупштине општине (Бранислав Тутуш), а имаће и директорско место у ЈП „Пословни простор Земун“. Народњацима припада и једно место Општинском већу.
Конститутивна седница општине Земун биће одржана данас, када ће бити изабрани
председник и секретар Скупштине општине, али још није сигирно да ће у истом дану бити изабрани и највиши општински функционери. Уколико се то не догоди, највероватније ће наредна седница бити одржана сутра или прекосутра.
Скупштина општине Земун има 57 одборника. На ванредним локалним изборима одржаним 7. јуна ове године СНС је освојила 23 мандата, коалиција „За европски Земун“ 19, СРС шест, коалиције СПС-ПУПС-ЈС и ДСС-НС-НП по четири мандата, док је Листи за толеранцију Расима Љајића припало једно одборничко место.
„Нећкање“ на Вождовцу
Још није познато које ће странке на Вождовцу формирати власт, али „начелних  разговора“ између СНС и коалиција ДСС-НС-НП и СПС-ПУПС-ЈС јесте било.
Народњаци очекују да ће се наредних дана ови преговори интензивирати, као и да ће прво причати са СНС, а потом ће напредњаци разговарати са коалицијом  СПС-ПУПС-ЈС. Према незваничним информацијама, коалиција око СПС није желела да „у пакету“ преговара око власти у обе београдске општине, тако да су разговори о формирању власти на Вождовцу тренутно „на чекању“. Конститутивна седница општине Вождовац заказана је за 10. август.
Нови земунски функционери
Председник општине - Бранислав Простран (СНС)
Заменик председника општине - Саша Љубинковић (СПС)
Председник Скупштине општине - Бранислав Тутуш (ДСС)
Заменик председника СО - Олга Зорић (ЈС)
Секретар општине - Живота Јоцић (СНС)
Начелник општинске управе - Југослав Петковић (СНС)