Вести

Нови избори лоше решење

- Спремни смо да уђемо у власт и да се понашамо одговорно. Бесмислено је ићи на  поновљене изборе и то је најгоре могуће решење. Наша обавеза је да се  договоримо, јер се у општини Вождовац не ради о проблемима од планетарног  значаја, већ о питањима која се односе на асфалтирање путева и рада пијаца -  наглашава Вучић. Према његовим речима, боље је да и нека друга странка формира власт, ако СНС то не успе, него да се иде на нове изборе.
Ниједна од партија нема довољан број мандата да би самостално формирала власт  у општини Вождовац. Скупштина општине има 56 одборника, а СНС је освојила 18  мандата, листа За европски Вождовац 17, коалиција ДСС-НС-НП седам, СПС ПУПС-ЈС шест, СРС три. Исто толико мандата освојила је и ЛДП, док је Листа за  толеранцију Расима Љајића освојила два. Када би се власт у Вождовцу формирала по земунском моделу, напредњаци би са ДСС и коалицијом око СПС имали већину, односно 31 одборника. Демократе би могле да покушају да формирају власт са СПС-ЈС-ПУПС, али чак и уз учешће ЛДП и Листе за толеранцију не би имали довољан број одборника. Исто би прошла и СНС уколико би покушала да формира општинску власт с радикалима и народњацима.
Шта каже Статут Града
Према Статуту Београда, Скупштина градске општине мора бити конституисана у  року од 60 дана од објављивања коначних резултата избора. Под конституисањем  Скупштине општине подразумева се верификовање мандата одборницима, избор  председника и секретара Скупштине. У року од 30 дана одборници су дужни да  изаберу извршне органе - председника и општинско веће. Ако се то не догоди  Скупштина града именује привремени орган, а председник Скупштине Београда  доноси одлуку о расписивању нових избора.