Вести

Обрадовић: Држава је озбиљно посвећена пружању подршке свим грађанима

"Очекујем да људи после ове данашње иницијативе знају да је држава озбиљно посвећена подршци свим групама становништва у процесу имунизације против Kовид 19", изјавила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић након данашњег обиласка Маринкове баре, једног од подстандардних насеља, које се налази на територији градске општине Вождовац и у коме живе припадници ромске заједнице.

Обрадовић, државни секретар Стеван Глигорин, као и председница општине Вождовац Ивана Томић, председник Савета за социјална питања Војислав Стокић и Звонко Митровић, представник Ромске заједнице, разговарали су са становницима Маринкове баре у циљу упознавања свих заинтересованих становника насеља са процесом пријаве за вакцинацију против вируса Kовид 19 преко Портала еУправа и путем кол центра.

Министарка је поручила да је први потез укључивања ромске популације у процес имунизације била онлајн емисија коју је МДУЛС организовало у сарадњи са организацијом Опре Рома Србија, а да ће у наредним данима сви градови и општине добити јасне инструкције на који начин да успоставе сарадњу са ромском заједницом по овом питању. Такође, Министарство је апеловало на све градове и општине да током пандемије не искључују струју и омогуће приступ пијаћој води у подстандардним насељима.

"Ми морамо да будемо у контакту са угроженим групама, да људи који то желе буду евидентирани и да им се омогући да се вакцинишу", закључила је Обрадовић.

Заинтересовани становници Маринкове баре имали су прилику да се пријаве на Портал еУправа и искажу заинтересованост за вакцинацију против Kовид 19, у чему су им помагали волонтери општине Вождовац, на пунктовима са лап топ рачунарима, које је поставило Министарство. То је била прилика да се са министарком разговара и о другим проблемима са којима се ромска заједница у Србији суочава.

Министарка је и овом приликом позвала све грађане да се придржавају мера, апеловала на већу диспциплину и најавила појачан инспекцијски надзор широм Србије током наредних дана, имајући у виду да је ситуација алармантна и да само дисциплином, поштовањем мера и савета лекара и стручњака, као и вакцинацијом можемо победити у борби против Kовид 19.

 

Одговорност грађана кључна у борби против короне

Обрадовић је изјавила да је држава озбиљно посвећена сузбијању епидемије корона вируса и апеловала на све грађане да поштују епидемиолошке мере јер, како је поручила, ниједна мера државе не може да допринесе борби против Kовида 19 као што то може одговорно понашање грађана.

"Држава никада не може да уведе ту врсту строге мере колико ће људи да пробају да изврдају све оно што је прописано", рекла је Обрадовић.

Навела је да полицијски час не може да нам помогне, ако људи крену да се окупљају у својим домовима.

Додала је да ће бити времена за прославе и све друге врсте скупова, али да је важно да сада, барем ових месец дана, будемо дисциплиновани и поштујемо епидемиолошке мере.

"Строго се кажњава неношење маске, без обзира да ли сте вакцинисани или ревакцинисани ", поручила је Обрадовић.

Навела је да су се на Kризном штабу чуле критике на рачун инспекција и најавила да ће бити појачан инспекцијски надзор на терену у циљу спречавања ширења корона вируса.

"Мораћемо да много озбиљније, са много више ауторитета наступамо на терену... појачаћемо инспекцијске контроле у скијалиштима и зимским центрима јер очигледно тамо свест људи није на довољно високом нивоу", рекла је Обрадовић.

Апеловала је на све грађане да поштују епидемиолошке мере - носе маске, држе физичку дистанцу, не окупљају се...

"Свака је вакцина скупа, сваки дан здравственог радника који се налази на вакциналном пункту кошта. Чини ми се да грађани Србије нису довољно свесни колико држава издваја новца и зато сваки труд којим желимо да поправимо овај процес мора да буде максимално ефикасан и практичан", рекла је Обрадовић.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг