Вести

Обрадовић: Питање родне равноправности отворити на сваком месту

Питања родне равноправности и насиља у друштву треба отворити на сваком месту - у медијима, парламенту, породици, школама и другим васпитним установама сматра народна посланица Српске напредне странке и чланица Женске парламентарне мреже Марија Обрадовић поводом најављеног увођења правилника о родној равноправности и партнерском насиљу у школе у Србији од јануара 2019.године.

Обрадовић истиче да са децом треба много више разговарати о тим питањима и објаснити повезаност питања родне равноправности са насиљем у породици, насиљем према женама и вршњачким насиљем.

''Морамо да разговарамо са децом и отворимо те теме пред њима, јер они вероватно мисле, ако се о нечему не разговара, да се то подразумева'', рекла је Обрадовић.

Говорећи о учесталости насиља, Обрадовић је навела да је наше друштво слика онога што се дешава у целом свету и да је тешко изоловати своју државу од трендова у свету.

''Када смо почели да говоримо да смо постали отуђени једни од других и да нема саосећања, отворила се прича да је наше друштво много агресивније. Али висок степен агресије и насиља у комуникацији и у међусобним односима видите у свим земљама у свету, све толико заоштрено да су се људи променили'', казала је Обрадовић.

Упитана да ли се у парламент шаље порука какво друштво треба да будемо и како треба да се комуницира и осуди насиље у скупштини, Обрадовић је рекла да је слика парламента другачија него раније, али да никада није била идеална јер то ''место сукоба и различитих мишљења''.

Сматра да парламент није најважнији као узор и начин понашања у друштву, иако јесте један од сегмената.

''Као политичар гарантујем само за себе и могу да утичем на колеге и окружење, али не могу да преваспитавам на сваком месту. Заборавили смо на одговорност појединца, тиме што ћу увек инсистирати на пристојности, чак и када су сви око мене непристојни, шаљем одређену поруку'', рекла је Обрадовић.

 

 

 

извор: Танјуг