Вести

Обрадовић: Подићи свест да насиље неће бити толерисано

Потребно је подизање свести јавности да ниједна врста насиља неће бити толерисана и да ће бити најстроже санкционисана, а у томе ће заједно учествовати полиција, тужилаштво и центри за социјални рад, поручила је данас потпредседница СНС Марија Обрадовић.

Она је подсетила да свака четврта жена у Србији трпи неки облик насиља и у просеку на сваких десет дана једна жена у нашој земљи буде убијена.

Обрадовић је, поводом Међународног дана против насиља над женама, 25. новембра, са активистима СНС у центру Београда указала да Закон о спречавању насиља у породици, који је ступио на снагу средином прошле године, јесте дао ефетке, али да њена странка тим ефектима није задовољна.

"Само 10 одсто жена које буду жртве насиља кажу да су и пријавиле насиље, то је још увек мали проценат", истакла је Обрадовић и додала да по новом Закону сви знају да треба да пријаве насиље, али је питање колико њих заиста пријави насиље.

Каже да су жене изложене, не само физичком, већ и психичком, сексуалном и економском насиљу, о којима се, истиче, у Србији слабо говори.

"Због тога је потребно подизање свести јавности да ниједна врста насиља неће бити толерисана и да ће бити најстроже санкционисана, а у томе ће заједно учествовати полиција, тужилаштво и центри за социјални рад", подвукла је Обрадовић.

Најавила је да од нас почиње реализација пројекта "16 дана активизма", током којег ће, каже Обрадовић, до 10. децембра бити обележени важни датуми који се тичу поштовања људских права.

Ти важни датуми су, наводи она, 1. децембар Међународни дан борбе против сиде, затим 3. децембар Међународни дан посвећен особама са инвалидитетом и 10. децембар као Међународни дан људских права.

"Насиље над женама је само један део ружне приче. Атмосфера у друштву, позивање на линч, вешање, силовање су теме које не смеју да буду тема 21. века у Србији", истакла је Обрадовић и позвала жене из опозиције, које су ћутале када су лидери из опозиције позивали на линч и силовање премијерке Ане Брнабић да слободно кажу шта мисле о томе.

"Ово је дан када говоримо да насиље над женама не сме бити, а стојимо поред оних који позивају да једна жена буде силована у Србији", рекла је Обрадовић јер се на само десет корака од штанда СНС налазио се и штанд Женске мреже СЗС, те су је новинари упитали да ли ће прићи чланицама СЗС и то им рећи лично.

"Ја немам проблем да то и учиним. Ја сам са свима њима добро функционишем у оквиру Женске парламентарне мреже у којој се налазе женске опозиционе посланице. Нећу да кажем имена, али могу рећи да многе од њих се стиде својих лидера, стиде се људи који су позивали на силовање и вешање", истакла је Обрадовић.

Упитана да ли је чула да су се жене из опозиционих странака оградиле од тих изјава, Обрадовић каже да она то није чула.

"Чини ми се да ни јавност није чула да су се жене у опозицији оградиле од тих позива, али могуће да је то и моја грешка. Међутим, јавност би могла на мој помен да каже "Обрадовићка ниси чула, ми сви осуђујемо". Чини ми се да то јавност неће да уради, ако уради ја ћу повући своју реч", рекла је Обрадовић.

Сматра да има много "затворених врата" за жене у политичким странкама и да не могу да проговоре у тренутку када се догоди неки напад, јер, како каже, припадају врсти жена које строго поштују страначку дисциплину.

"Ово није осуда, већ питање за мушкарце у тим странкама, због чега нису отворили врата за жене да проговоре шта мисле о нападу на премијерку", запитала је Обрадовић.

 

 

Извор: Танјуг