Вести

Обрадовић: Радићемо на реформи управе и система плата

Реформа јавне управе и локалне самоуправе, као и реформа платних система тзв. платних разреда биће две кључне теме којима ће се бавити Министарство за државну управу и локалну самоуправу, изјавила је министарка за државну управу Марија Обрадовић.

Обрадовић је на онлајн Београдском економском форуму истакла да ће Министарство осим на ове две реформе радити и на увођењу е-управе.

"Наставићемо с даљим формирањем јединствених управних места широм Србије. Чека нас петнаестак управних места која су спремна за отварање и ја ћу наредних дана инсистирати да се она покрену“, навела је Обрадовић.

Истакла је да се са отварањем ових места чекало јер се чекао нови министар, што према њеној оцени није требало радити.

"Инсистираћу да то покренемо и да све буде са мање сликања а више ефекта за грађане“, указала је Обрадовић.

Како би се службеници на нивоу државе и локалних самоуправа што боље оспособили за обављање поверених задатака, могу да се едукују у националној академији за јавну управу, изјавила је Обрадовић.

Обрадовић је говорећи на онлајн Београдском економском форуму истакла да од сада у академији могу да се едукују не само функционери већ и сви службеници.

Према њеним речима најновији програм обуке, који је доступан од прошле недеље на онлајн платформи националне академије, јесте подршка комуналним инспекторима и комуналним милиционерима да могу ефективно да спроведу надзор над применом мера за заштиту становништва од заразних болести.

Обрадовић је истакла да се од око 60 градоначелника и председника општина, колико их је добило понуду да прођу обуку, њих 44 активно укључило.

"Због садашње ситуације обуке ће се изводити онлајн и они ће сваког четвртка и петка до краја године имати онлајн програме на теме основног финансијског управљања, управљања јавним политикама, увођење електронске управе и слично", навела је Обрадовић .

Додала је да ће у фебруару и марту обуке бити настављене на друге теме као што су систем јавних набавки, унапређење јавних услуга, држање продуктивних састанака.

 

 

Извор: Танјуг