Вести

Обрадовић: Србија убрзано примењује зелену агенду

Теме подизања квалитета ваздуха и очувања животне средине уопште, у последње време избијају у први план - као реална потреба да човек живи у здравој средини, али и као лака мета за злоупотребе и један од начина политичке борбе. Народна посланица из Кнића и професорка хемије Јелена Обрадовић, каже да ово није проблем само у Србији, већ да је реч о глобалном проблему.

- Потребне су деценије како би све земље прошле кроз зелену транзицију. Највећи светски идустријски гиганти су највећи загађивачи, а Србија данас, сходно својој сразмери и капацитетима, улаже напоре да да свој допринос. Србија је међу првима на Западном Балкану усвојила Закон о климатским променама, којим се директно утиче на смањење емисије штетних гасова за 33 одсто до 2030. године. Тиме је показала спремност да приступи примени зелене агенде. Србија данас ради на тзв. одсумпоравању електрана, финансира замену старих котлова на угаљ у великим топланама, суфинансира куповину електричних возила, интезивно ради на пошумљавању, гради обилазнице око великих градова, чиме директно утиче на смањење концентрације издувних гасова у градским центрима. Oво су велики и вредни пројекти које данас ради одговорна Србија, коју води председник Александар Вучић, за разлику од пропалих политичких промотера животне средине из бившег режима, који мисле да је „зелено“ тренутно у моди, па су се сада сетили свежег ваздуха. Вероватно да би се додворили још којем странцу, јер су додворавање и љубљење ципела апсолвирали у страним амбасадама. Сада се и „облаче“ у зелено, да би били ближи Виоли фон Крамон, чувеној лобисткињи лажне државе Косово, која им је идол.

* Колико се у свету тзв. зелена агенда користи за политичку борбу, односно злоупотребљава?

- С обзиром на то да се питање очувања и заштите животне средине директно тиче сваке земље и сваког појединца, самим тим се и примена зелене агенде користи у политичким надметањима. Оне државе које кроз улагања у иновативна решења и зелене инвестиције, виде и велики профит, неретко и „политички поентирају“. Земље које тек улазе у зелену транзицију, често наилазе и на политичку злоупотребу ове теме, као што је то случај и у Србији. Формира се читава плејада опозиционих зелених групација и појављују тзв. зелени устанци, који представљају параване за политичка деловања, чији представници имају једини циљ - да политички профитирају. Пре месец дана Зеленовић је закључио да је као створен да води зелену политику, из разлога што се тако презива. Чак су и Двери постале еколози, па када опет буду махали тестерама и вешалима, вероватно ће их окитити цвећем. Јовановић, из некаквог зеленог покрета, који наводно „чува реке Старе планине“, хтео је пре неколико година да гради мини хидроцентралу, али када је одбијен, сетио се да те исте реке чува. Обмањивање грађана од стране прокламера пропалих политичких идеја и лажних душебрижника за животну средину је крајње лицемеран чин, иза којег неретко стоји утицај страних фактора са намером да се Србија дестабилизује. Такви заборављају да грађане лажима више не могу да обмањују и да грађани на изборима одлучују ко је радио у њиховом интересу, ко је направио путеве, отворио нове фабрике, подигао плате и пензије, ко улаже у животну средину, а ко их је довео на руб банкрота.

* Да ли је могуће да је у Србији раније, док су Драган Ђилас и његови компањони били на власти све било еколошки, чисто, да није било никаквих загађења?

- Ђиласу се „странка“ звала Зелени еколошки покрет, па су променили име у ССП, јер им је то звучало досадно. Сада су се опет предомислили, јер покушај Драгана Ђиласа да политички профитира на еколошким проблемима, представља врхунац његове политичке немоћи и безидејности. Стручњака за пљачкање градске касе, који је грађанима оставио само нагомилане дугове, проблеми загађења животне средине нису занимали. И док сада са новцем са Маурицијуса штампа своје страначке тзв. еколошке новине, са циљем да се дискредитује све што држава ради, Српска напредна странка, предвођена председником Александром Вучићем, на својим страницама исписује нову историју Србије и уводи масовну гасификацију и гас као еколошки, алтернативни енергент кроз Балкански ток и премрежавање државе гасном инфраструктуром.

* Који су реални еколошки проблеми који су пред Србијом, које мора у будућности да решава?

- Србија се налази пред многобројним изазовима када је реч о екологији. Стратешко опредељење Србије је имплементација Зелене агенде за Западни Балкан. Српска напредна странка, од свог доласка на власт, показала је да се одговорно суочава са свим проблемима. Врло важан државни пројекат је изградња канализационе мреже, који нико није завршио 50 година уназад, изградња система за пречишћавање отпадих вода у градовима и општинама широм Србије, санирање и решавање проблема са регионалним депонијама, смањење дивљих депонија, увођење нових система за контролу и праћење загађења, субвенције у циљу смањења емисије гасова, прелазак на зелену енергију – све ово је нова будућност Србије на којој Влада Србије и Министарство за заштиту животне средине предано раде. Прелазак на обновљиве изворе енергије, примена иновативних решења у производњи зелене енергије, зелена радна места и још већа инвестициона улагања у овој области јесу изазови који нас чекају.

* Били сте и у извршној власти, као заменица председника Општине Кнић, а сада сте народна посланица. Који од ова два веома одговорна посла Вам више одговара?

- И један и други посао су за мене једнако важни и одговорни. Када вам грађани укажу поверење, онда је то за мене још јачи мотив и обавеза да предано радим и да се борим за своју Србију, своју Шумадију и мој гружански завичај. Поносна сам што сам део Српске напредне странке, која мења Србију из корена и која је пружила прилику младим људима да, пре свега остану у Србији, да раде и да се боре да мењају своје окружење, како би њихова деца имала бољу будућност. Част ми је што сам део великог тима Српске напредне странке, коју води председник Вучић и што имам прилику да служим свом народу.

* Шта грађани Кнића мисле о председнику Александру Вучићу и његовој политици? Како се данас живи у Книћу?

- Доласком Српске напредне странке на власт у Книћу, ова општина са својих 36 села у срцу Шумадије, доживела је потпуни препород. За само четири године изграђено је више од 93 километра асфалтних путева, реконструисано је више од 300 километара атарских путева, домови здравља и амбуланте, обновљене су и опремљене школе, проширена је мрежа вртића, обновљени су домови културе, више од 900 субвенција додељено је у пољопривреди, уређено је корито реке Груже, које је деценијама плавила најплодније оранице, покренуте су две фабрике које су биле у стечају, незапосленост је смањена за 30 одсто... Поносна сам што се данас, након оваквих резултата Српске напредне странке, млади враћају у Кнић, стварају породицу и на имањима својих очева и дедова започињу производњу. А шта грађани Кнића мисле о председнику Александру Вучићу, најбоље говоре резултати на последњим изборима, на којима су му указали поверење од преко 76 одсто и апсолутна самостална власт на локалном нивоу.

 

 

 

 

Извор: СНС Информатор