Вести

Обрадовић: Суштина еУправе је да смо на услузи грађанима

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић нагласила је да се многе услуге могу завршити преко еУправе.

Услуга еУправе омогућава да се путем портала пријави неправилност. Суштина еУправе је да смо на услузи грађанима, да смо прави сервис грађана, нагласила је министарка.

Обрадовић је рекла да шалтери за многе административне ствари одлазе у прошлост.

Министарка је нагласила да се централни регистар налази на једном месту, грађани треба да посете сајт, да се региструју.

Ми увелико достављамо пореска решења преко еУправе.

Говорећи о пријави за вакцинацију преко еУправе, министарка је рекла да је до сада 497.000 људи вакцинисано, а до данас се пријавило 900.000 грађана.

Министарка је нагласила да грађани немају никаквог разлога за страх јер ће сви њихови подаци бити заштићени.

"Начин приступања подацима је строго контролисан, нема разлога да се размишља о злоупотреби података грађана", рекла је министарка Обрадовић.

Говорећи о заштити бирачких спискова грађана Србије, министарка је истакла да "никада није био боље ажуриран бирачки списак".

Министарка је говорила и о расколу у Демократској странци. Обрадовић је подсетила да је 5. октобра прошле године Бранислав Лечић поднео захтев да буде заступник ДС.

"Очекујем да ћемо то решити у наредних 30 дана, од дана пријема потпуне документације", рекла је министарка и нагласила да су строго поштоване процедуре за регистрацију странака.

Упитана да ли себе може да види на месту будућег премијера Србије, министарка је рекла: "не могу".

 

Нема више шетње од шалтера до шалтера

Отварање јединствених управних места на нивоу градова и општина посебан је вид јачања електронске управе, оценила је Обрадовић.

"На једном месту у општини имате један шалтер где дођете, кажете шта је ваш проблем, од решавања управних послова, преко социјалних и борачких примања, до бирачких спискова, све оно због чега одлазите у различите општинске службе по различитим спратовима, сада ћете на једном месту доћи, изрећи свој проблем, биће формиран предмет, а за неколико дана бићете обавештени да дођете по потребу или документ", објаснила је Обрадовић и нагласила да се на овај начин грађанима штеде време и новац.

Обрадовић је додала да држава има централни регистар који обједињује 15-ак службених евиденција, где институције међу собом размењују информације и да је систем до априла у пробној фази.

Министарка је позвала људе да се региструју на порталу еУправе и постану е-грађани.

 

 

 

Извор: Курир