Вести

Обрадовић у Шапцу са руководством о развојним пројектима

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић посетила је данас Шабац, где је разговарала са руководством тог града о планираним инфраструктурним пројектима за развој те локалне самоуправе.

Обрадовић је обишла Градску управу и Јединствено управно место (ЈУМ) које је у Шапцу отворено пре годину дана.

Обрадовић је рекла да је са градоначелником Александром Пајићем разговарала о начинима на које ресорно министарство може да помогне граду Шапцу и о улагањима и пројектима у том граду.

''Разговарали смо о реновирању дела матичне службе које ће бити боље уређено, али ће добити и софтверске програме'', рекла је  Обрадовић.

Приметила је да Јединствено управно место одлично функционише и да су грађани Шапца задовољни услугама које им пружа тај програм.

''Наравно да увек може боље, али радује ме да видим да Јединствено управно место изузетно функционише, да су грађани задовољни, да нема велике гужве и чекања, што је и суштина Јединственог управног места, да на једном месту брзо и ефикасно добијете решење за свој проблем и тако уштедите и време и новац'', рекла је Обрадовић.

Додала је да ће у Шапцу обићи и пункт за масовну вакцинацију у Економској школи, наводећи да се до сада вакцинисало и ревакцинисало око 18.000 грађана са територије Шапца.

 

Никола је ослепео са 19 година, сада ради у градској управи

Шапчанин Никола Нинковић (33), младић који је ослепео у 19. години, од данас је запослен у Градској управи у Шапцу као ИТ програмер, а Уговор о раду уручила му је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић током посете том граду.

Никола ће радити у сектору за информатику на пословима израде програма за евиденцију издатих докумената из матичних служби, а заједно са својим оцем Славком, који је такође програмер, раније је креирао софтвер за вођење електронске библиотеке за стручно усавршавање запослених у Градској управи.

Он је захвалио Обрадовић и Градској управи јер су му, каже, указали поверење да појача њихов ИТ кадар.

Обрадовић је рекла да је Никола херој Србије и да његова прича заслужује много више од новинске цртице са данашњег догађаја.

''Ово је прича која мора да '`звони`` Србијом, да остали градови и општине чују шта можемо да урадимо за своје суграђане, посебно за оне који имају одређени инвалидитет, а могу да помогну да локалне самоуправе функционишу, као што је то Никола до сада радио и наставиће да ради'', рекла је Обрадовић.

 

Помоћ Ромима да се пријаве за вакцинацију

Министарство државне управе и локалне самоуправе пружиће помоћ угроженим и маргинализованим групама, попут Рома, да се пријаве за вакцинацију против вируса корона, изјавила је Обрадовић у Шапцу, где је обишла пункт за масовну имунизацију.

"Ући ћемо у нехигијенска и подстандардна ромска насеља да помогнемо да се и Роми пријаве за вакцинацију, уколико то желе, а немају приступ интернету, видећемо и да на терену организујемо вакцинацију. Желимо да помогнемо свима који имају евентуалне потешкоће са пријавом на порталу еУправа", рекла је Обрадовић. 

Она је навела да је у том граду против вируса корона вакцинисано више од 18.000 грађана, а да је њих око 7.000 ревакцинисано.

Обрадовић је подсетила да је Србија прва земља у Европи, а трећа у свету по броју вакцинисаних против вируса корона и истакла да је то резултат озбиљног рада и посвећености државе.

Приметила је да је масовна вакцинација у Шапцу одлично организована,да нема гужви и да су грађани задовољни.

"Корона дуго траје, људи су психички уморни од приче о епидемији,а управо је то ризична тачка на којој не смемо да одустанемо. Зато је важно да наставимо да поштујемо мере и да се што више грађана вакцинише", истакла је Обрадовић.

 

 

Извор: Танјуг