Вести

Обрадовић: Влада није одустала од увођења платних разреда

Посланици Народне скупштине ће данас одлучивати о предлогу Владе за поновно одлагање увођења платних разреда. О том политичком изазову се говори већ седам година. Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић рекла је да Влада није одустала и да постоји политичка воља за увођење платних разреда, као и то да не би била могућа потпуна примена платних разреда да је остао актуелни рок.

Обрадовић је навела да је за њу најважнија порука грађанима Србије да Влада није одустала од увођења платних разреда.

"Не да нисмо одустали, него ћемо значајно интензивирати све активности на имплементацији сета закона који се тичу система плата", рекла је Обрадовић.

Додала је да се у уторак разговарало о одлагању рока за увођење платних разреда за јануар 2022. године, али је напоменула да током следеће године неће губити време.

Како је Обрадовићева навела, да је јануар 2021. остао рок, не би могла да се оствари пуна имплементација по ступању закона на снагу и да су за пуну примену закона неопходне две до три године.

"Од оног трена када ми покушавамо да уједначимо зараде свих секретарица или свих возача у Србији, немогуће је да у истом трену, у једном месецу, ви успоставите ту корекцију плата. Оно што јесте суштина приче о платним разредима је да ми заиста људе за исте послове платимо истом количином новца", истакла је министарка државне управе.

Напоменула је да због разлике у трошковима живота у различитим деловима Србије постоје одређени корективни коефицијенти.

 

Суштина закона - задржавање најквалитетнијих људи у јавној управи

Обрадовић је навела да је суштина закона да се најквалитетнији људи задрже у јавној управи и да је то могуће само уколико се праведно вреднује њихов начин рада.

Обрадовић је рекла да је попис радних места озбиљан посао који је рађен претходних година.

"Ми смо 2016. године направили каталог радних места. Он обухвата 1.500 радних места. Наравно, постоји и шифарник радних места који се води у регистру у Министарству финансија који је детаљно определио коефицијенте и начине исплате зарада", истакла је Обрадовић.

Нагласила је да су за примену платних разреда кључне две тачке - да постоји политичка воља и да постоји новац у буџету.

"Политичка воља, не да постоји, апсолутно је то један од, рекла бих, политичких споменика које треба ова влада да остави за собом и то јесте нешто што ће да донесе правду за зараде, за запослене у јавној управи", рекла је Обрадовић.

Министарка је истакла да је у протеклом периоду у вези са платним разредима одржан велики број састанака, а да је само у једном месецу одржано 60 састанака са 12 синдиката.

 

Уважавају се све добронамерне критике

Обрадовић је навела да се уважавају све добронамерне критике у вези са увођењем платних разреда и да је, како је оценила, "критизерство из фотеље", без икакве одговорности за изговорено, нешто што је неозбиљно у нашем друштву.

"Ја бих са ове позиције сада могла да изговорим брдо политичких порука. Нећу то. Хоћу да говорим у име људи, хиљаде експерата који раде на припреми примене платног система. Те људе треба похвалити, они разговарају свакодневно са синдикатима. Наставићемо те разговоре", рекла је Обрадовић.

Додала је да Србија има озбиљну подршку Европске уније за имплементацију платних разреда и да ће се користити најбољи примери из европске праксе и да се они уводе у правну нормативу.

"За мене је веома важно испред овог министарства да све буде врло транспарентно, да та јавна расправа обухвати што више учесника. Нама треба консензус да бисмо ми успели да имплементирамо ове законе. Ако их напишемо на папиру, а они се у пракси лоше спроводе - ништа нисмо урадили", истакла је Обрадовић.

Напоменула је да је епидемија ковида 19 доста смањила капацитете у јавној управи и да многи људи не долазе на посао. Њима је пожелела брз повратак.

 

Војска и полиција нису потпуно изостављене

Обрадовић је рекла да војска и полиција нису у потпуности изостављене из реформе платних разреда и да су војска и полиција својим законима регулисали зараде и начин исплате.

"Они ће бити обухваћени овим законом и биће контролисан начин исплате зарада и у тим секторима војске и полиције, али морају да имају неке специфичне коефицијенте које ће одређивати њихов посао", навела је Обрадовић.

Говорећи о зарадама функционера, министарка државне управе је рекла да је то специфична тема и да се на њу не може олако одговорити.

"У овом тренутку функционери имају ниже зараде него што то имају остали, него што је то пример у европским државама, али мислим да заиста у овом тренутку када се боримо са ковидом и са последицама утицаја на економију Србије, последње што треба да причамо је о платама политичара", рекла је Марија Обрадовић.

 

 

Извор: РТС 1