Вести

Очекујемо договор о сарадњи са Савезом самосталних синдиката

Основа ССС се није превише бавила високом политиком, спољном политике Србије, они то препуштају политичарима, али су веома детаљно ушли у односе које држава има према послодавцима, запосленима, према школству, здравству, истина баве се и тиме како би требало да изгледа влада, колико министарстава, колико секретаријата, колико агенција, мислим да и ССС и ми имамо историјску улогу, историјску одговорност и да после ових избора ако не покренемо ствари, ако не извршимо промене да ћемо и сами сносити одговорност зато што нисмо успели да се договоримо или зато што оно што смо договорили можда нисмо спровели.  
Што се СНС тиче, ми смо данас у разговоре ушли говорећи и о стварима  у којима се потпуно слажемо и о стварима у којима још нисмо постигли сагласност пошто много тога у Србији у ових  12 година окренуто искљуво на једну страну и треба то полако враћати на другу. У принципу у ових 12 година владавине ДОС-а у различитим облицима увек је негде запостављан човек, радник, незапослен, болестан, студент, пензионер. Нигде није тај људски лик узиман у обзир и мислим да та социјална димензија Владе није никад до краја имала своју примену у свим досадашњим Владама које су наступале сурово, неолиберално све до дана кад је постало јасно да треба спашавати голи живот појединца и грађана Србије, а да је промоција суровог капитализма ипак, чак и у Америци застала пред проблемима које имају људи да би преживели нормалан дан.

Ми смо се договорили да ССС настави своје разговоре са политичким странкама,  али да би било потпуно  јасно како ћемо даље да сарађујемо, договорили смо се да у неком одређеном року имамо коначни став о томе хоћемо ли заједно да мењамо ову државу или не. Ја сам велики оптимиста зато што не видим да се програмски, посебно у циљевима разликујемо уопште. Мислим да смо ми једини у стању да окупимо широки народни фронт људи који можда различито мисле, различитих политичких странака, различитих учесника у политичком животу, у јавном животу,  али људи свесних своје одговорности. Данас треба Србију окренути набоље, сутра може да буде већ касно. Ми ћемо после овог са вама разговор наставити пошто разговарамо много озбиљније и много конкретније него на првом састанку. За мене је то знак да се ствари крећу веома добро и позитивно. Изволите господине Орбовићу.

Љубисав Орбовић: СССС је данас почео са преговорима политичких странака, оно што је било очекивано а и што сам обећао неком од новинара да ћемо прве разговоре водити са СНС, то смо и урадили, и оно што је врло значајно данас смо у ових првих сат времена имали заједниче ставове односно СНС је прихватила мање - више све оно што синдикати траже, све оно што је значајно за будућност незапослених, за будућност пензионера или речено просто за грађане Србије. Велико нам је задовољство да смо могли да дођемо до јединства у том делу, разговори ће се наставити и после овога, можда око неких техничких питања и једне динамике која ће бити неопходна да се конкретизују ти захтеви, шта је то што се може урадити у неком краћем временском периоду, која су то питања и нормално имају захтеви за које смо и ми потпуно свесни да се не могу обавити тако брзо, да то не може бити, ако будемо заједно у споразуму, у власти да се не може обавити у првих 5,6 месеци или годину дана, у оквиру једног мандата може да се уради, оно што је битно и што је циљ ССС. Значи, и овај разговор и разговор који ћемо водити са  другим политичким партијама је да се врати вера у будућност овоме народу, да ова земља може да иде напред и поред светске економске кризе да има исувише простора направио неки бољитак у наредном периоду. Ја просто верујем да ћемо доћи до адекватног решења, да ћемо имати у наредном периоду сарадњу у будућности и као синдикат као једна велика моћна партија у Србији. Изволите.

Новинар: Поменули сте коалициону сарадњу, јел то значи да ви у овим преговорима имате и захтеве нпр. хоћемо толики број посланичких места, толико министарских места...?
Љубисав Орбовић: Ми тражимо један систем, оно што се договоримо да може да се контролише. Значи, ми не улазимо у ову причу тек приче ради нити да би дали, сви пред изборе обећавају, нема те политичке партије која неће обећати и тражимо да ако се обећа имамо и могућност контроле. На тај део разговора још нисмо дошли, он за нас није приоритет, није нам најбитнији, али ћемо у сваком случају разговарати на ту тему и да ћемо и ту имати решење, али основ приче је оно око платформе.

Новинар: Претпостављам да ћете имати идеју како би се спровела контрола, 10 посланика, 2 министра....?
Љубисав Орбовић: О томе нисмо разговарали ни у Синдикату. Нећете ми веровати, а нисмо разговарали, верујте ми. Нисмо разговарали  који су у том смеру захтеви нити према овој нити према другој политичкој опцији.

Новинар: Јел би волели да будете министар?
Љубисав Орбовић: Ја сам врло јасно то рекао да моје амбиције не постоје у том смеру и сигурно одговорно тврдим, ово је пети пут да понављам, а ви сте новинари....не да бих волео него нећу сигурно бити, нити имам тих амбиција нити било коју другу политичку функцију.

Новинар: Кажете да је ово почетак разговора са политичким странкама, шта је био од пре неки дан разговор са ДС-ом?
Љубисав Орбовић: Јесте ли били на конференцији за новинаре?
Новинар: Ја вас питам како су протекли разговори....
Љубисав Орбовић: Разговоре смо водили и са СНС и са господином Јовановићем, ЛДП-ом, Динкићем, Расимом Љајићем како виде излаз из кризе у земљи, надолазеће кризе, решења која нуде, како то виде политичке партије. Тај облик састанка се десио у неком периоду када су у Србији почеле приче о изборима.

Новинар: Јел можда има нека тачка у програму у коме се не слажете?
Томислав Николић: Па већ сам вам рекао да постоји неколико тачака о којима ћемо морати озбиљније да разговарамо пошто СССС тражи с правом нека решења која није могуће брзо постићи, а ја мислим да су они свесни тога. Једноставно траже да Србија не буде вазална држава према страним инвеститорима, страним кредиторима, знате и сами да се то односи на многе бенефиције које људи добијају отпуштајући наше раднике и ми ћемо наравно поштовати безмало све захтеве, мислим да их имате на сајту СССС, дакле за нас потпуно прихватљиви као да је преписиван наш програм, а наравно да СССС није политичка странка и да има право да изнесе и жеље које дугорочно треба остваривати или уштедама у другим сегментима, на пример бесплатно школовање и здравство, зато треба обезбедити средства а свакако да је то и жеља СНС једног дана. У нашем следећем мандату сигурно ће деца моћи бесплатно да се школују, а грађани наравно, не дај боже болести, моћи бесплатно да се лече.

Новинар: А везано за стране инвеститоре, њихове услове пословања?
Томислав Николић: Па знате, ако страни инвеститор дође, отпусти вам све раднике и прими 1000 неквалификованих радника и за њих добије 9 милиона евра то није добар однос државе, за то време 5.000 радника запослено код домаћих послодаваца изгубе посао, а да му нико није помогао да та радна места очува. Ово је време када треба сачувати сва радна места, а за нова радна места сви инвеститори у Србији ваљда треба да имају исте услове.

Новинар: Да ли мислите да (питање за обојицу) да уколико Орбовић изабере да наступи на вашој листи да ли ће чланство синдиката то прихватити, како ће се то одразити у гласовима?
Томислав Николић: Ја мислим да неће то да изабере господин Орбовић него чланство. Одлука коју донесе савез биће, каква год она да буде пошто сам мало ушао у систем по коме функционише СССС, то никада није био један човек па није ни данас.
Љубисав Орбовић: Ево господин Николић је одговорио, ево и ја ћу. Значи, не постоји могућност да ја одлучујем о томе, ја сам само један од оних који може да гласа и ето крајем фебруара ће бити седница Већа која одлучује, односно има статутарно право да одлучује о томе. Од 125 чланова ја сам само један глас у свему томе. Кад је у питању ово претходно питање страних инвеститора, знате ако се настави оваква политика онда нема смисла да идемо на изборе, што би ишли на изборе кад би се наставила иста политика. Нико није против страних инвеститора, али на овај начин да се домаћи инвеститори деградирају да им се не даје простор, а да по сваку цену финансирамо и плаћамо и довођење неких фирми који ће отворити 300, 200, 500 или 1000 радних места, мислим да просто та политика мора да се промени. У ком смеру ће она ићи то ћете видети.

Новинар: Али извините, ако кажете политика мора да се промени иначе не вреди ићи на изборе јел то значи да нећете сарађивати са онима који су сада на власти?
Љубисав Орбовић: Ја то нисам рекао. Ја говорим о политици, знате и онај ко је на власти и он мења политику. Шта, ићи ће са овом политиком?! Па ако сте имали прилике да слушате, ајде сад није овде да говорим, али председник Тадић кад је говорио и он је оно што је нама рекао говорио да и он сам не сматра да је та политика добра. Значи, промена политике се просто мора десити. Ко је тај ко ће је водити! Ово је очито лоше ко је води, па ко год да био.

Новинар:А зашто сте одлучили да разговарате прво са СНС, значи ли то да нагињете ка њима?
Љубисав Орбовић: Значи, није баш неки јак одговор, малопре сам рекао, али је истинит. Неко од ваших колега, чини ми се неко од новинара Новости, ако се не варам, је исто питање питао. Пошто је први разговор био са господином Томом Николићем и СНС који смо имали да ли то значи да ћемо имати са њима и први разговор и кад будемо донели одлуку. Ја сам рекао – не, не значи, онда су они поставили питање - па ви то онда вршите деградирање. Ја сам прекинуо одмах. Прво ћемо разговарати са СНС, очито да ту има неке симболике, али то је био мотив.
Томислав Николић: Или процене, мислим да је то процена да је СНС најјача политичка странка у земљи, да ће наш покрет освојити највише гласова, да ћемо највероватније бити у ситуацији да формирамо Владу.

Новинар: Помињали сте неке рокове, када ће се знати?
Томислав Николић: Па ево чули сте сада да ће СССС у фебруару, у другој половини фебруара донети одлуку о томе.

Новинар: Имам два питања, интересује ме тај сусрет ваш са људима из ДС. На том пријему нашој екипи телевизији Свет плус инфо је забрањено извештавање уз оправдање да немамо акредитацију, а председник Тадић и потпредседник Ђилас су били фактички ту у својству ДС. Пи-ар служба председника  нас је удаљила, па је питање заправо да ли се ту ради о злоупотреби положаја функције пи-ара председника, јер је агенција већ више пута реаговала у смислу коришћења државних функција у предизборној кампањи?
Томислав Николић: Па ја мислим ја сам чуо изјаву господина Орбовића истог часа кад се то десило и сматрам да је потпуно исправна, иако он није политичар, али је проценио да медијима треба омогућити да присуствују. То како ће медији да известе то је ствар уређивачке политике, али никада вам се неће десити, било коме од вас да вам буде ускраћено право да присуствује било ком нашем догађају. Оставите нама за право, посебно мени који сам веома угрожен понашањем неких од медија, да одлучим с ким ћу да сарађујем, али то не значи да нећете моћи да уђете у ову салу или у било коју другу, то може да значи да нећете добити интервју, да нећете добити неку изјаву, јер не вреди неким медијима, не вреди да говорите оно што је ваш програм и ваша идеологија, они су на страни режима по сваку цену па макар се све у Србији срушило и зашто бих ја сарађивао са онима који руше Србију. Мислим да је сваки глас против ове власти знак за кабинет председника Републике да скочи на онога ко је тај глас испустио и да га ућутка заувек, а за 12 година борбе за демократију, а против некаквог претходног стања ми смо дошли много даље и много ниже него где смо били до 2000. године, тада је бар 200 локалних телевизија могло да каже нешто против централне власти, данас против централне власти више нико не сме да се усуди да нешто каже.
Ја сам рекао господину Орбовићу - видите шта се дешава мојим сарадницима и мени, направимо ли неку врсту договора очекујте тог дана, можда чак и данас већ да крену режимски медији да оцрне СССС, господина Орбовића и његове сараднике лично. Тај терет морате да у овој „демократској Србији“ да носите, јел ко сте ви да говорите нешто против његове екселенције председника, против његове екселенције председниковог сарадника за медије, против његове екселенције градоначелника, против његове ове, његове оне. Значи, ушли смо у медијски мрак у коме многи од вас не знате како ће да изгледа ваш чланак, како ће да изгледа ваш прилог пошто ће прилог да иде код цензора, а они ће да одлуче шта сме да се објави, шта не сме. Мени више не вреди да се појављујем на скуповима пошто ме неће бити, посебно у извештају РТС-а, али зато не могу да гледам пренос јуче од Бориса Тадића. Не пуштате нас на миру да гледамо, да уживамо са нашим спортистима, гледам како скаче Борис Тадић, дајте му лопту да пуца бар у го кад га већ сликате све време утакмице, дајте му рекет, дајте му лопту, нешто учините од њега да постане популарни спортиста.
Значи, обавезујемо вас да кад вам се пожалимо овако као што се и ја вама жалим да никада нећете имати дискриминацију као људи који се баве извештавањем грађана, а то како извештавате то је ваше право као што сам против тога да човек буде смењен зато што је нешто рекао или да му прете затвором зато што је нешто рекао, као што сам био против Закона о информисању којим су новинари дошли у ситуацију да могу да буду кажњени за оно што кажу или напишу. Тако ће бити и кад победимо, зато што сматрам да без демократије нема напретка људског друштва и да ниједна диктатура није била богата, била је богата за појединце, а народу није остајало ништа.

Љубисав Орбовић: Па не знам, ако ја уђем у политику да ли ћу морати овако опширно да дајем ко је све крив. Мислим да је била у питању техничка грешка за коју смо ми одговорни, јер није могао неко други да се меша у наше послове. Верујте, ми нисмо знали, вероватно колега који је водио прес центар испред синдиката није био довољно виспрен да каже – извините, ви овде не одлучујете ма ко да сте. Ја на срећу или жалост не знам ни ко је, ни дан данас ко је та госпођа, уважавам све што она ради, господин Тадић и његови сарадници су били на скупу као представници ДС и ми смо на томе инсистирали. Значи, када сам их представљао рекао сам да су они у тој функцији, искључиво не као председник државем него  као председник ДС, представљајући своју партију и програме и решења у том делу.

Новинар: Стварно Јасмина као портпарол председника није имала овлашћења то да ради.
Љубисав Орбовић: Стварно не знам да ли је Јасмина и ко је, значи не бих могао о томе да говорим, али ја се извињавам јер се то десило у нашој кући и овде ако се деси нешто што није примерено, нисам ја крив него господин Николић.
Томислав Николић: Хајде прихватите извињење.

Новинар: Још једно питање, господине Николићу министар полиције Ивица Дачић недавно је изјавио да истрага о погибији Ранка Панића није ни после 4 године дала никакве резултате, шта кажете на то?
Томислав Николић: Па не само та истрага, него и истрага многих убистава која су у јавности означена као веома симптоматична, рецимо истрага о убиству Славка Ћурувије није дала резултате и наша обавеза је, пошто нисмо умешани и никога немамо разлога да штитимо, наша обавеза је да изађемо у јавност када будемо у могућности и кад нам буду доступни сви документи. Има основа да не може да се пронађе, или је пронађен па је сакривен, дакле бићете обавештени сигурно оно што данас власт крије то ми немамо разлога нити хоћемо да кријемо. Што се убиства Ранка Панића тиче, није тешко пронаћи који је то полицајац учинио, тај би само страдао колатерално, битно је ко је наредио тако грубу и тако дивљачку употребу силе у којој је могло и то да се деси. Не крију они појединца, радо би га дали јавности да заврше тај посао, али тај би човек рекао ко је то у ствари оранизовао и зашто смо ми тучени тога дана кад ничиме нисмо пореметили јавни ред и мир.

Новинар: Да ли  сте ви размишљали о томе шта сте ви спремни да понудите у том кадровском смислу, колико посланичких мандата, министарских места итд?
Томислав Николић. Не, нисмо размишљали о томе и неће то да буде услов да се договоримо или не. Ми морамо да се договоримо, овај програм као што у тој општој коалицији договарамо да програм СНС буде основа по коме се ради и онај ко са нама жели да учествује у променама мора да има програм наш заједнички, а не свој и не своје јавно предузеће и не своје министарство, не свој феуд. Ово ће први пут да буде један тим, верујте да нам је потпуно свеједно колико посланика или одборника или министара ће имати партнери, ми смо сви као један и рекао је господин Орбовић - не дај боже да ви одустанете од циљева које договоримо или не дај боже да ми иступимо, значи ми заједнички у то улазимо и ако не остваримо циљеве иступамо заједно. Нема разлога нико да се на нас љути, први ћемо ми бити на себе љути што то нисмо успели. Дакле, нисмо говорили о ономе што вас занима, мислим да прво треба да се скочи па да се каже хоп. Ми смо ухватили залет, ми ћемо на изборима да скочимо најдаље и даље од осталих, а онда ћемо врло лако да се договоримо. Ако су они имали храбрости да се договарају са нама прво и ако ми имамо храбрости да отворено покажемо на шта смо све спремни  онда ћемо ми лако да се договоримо.

Љубисав Орбовић: Ако могу сам једну још реченицу. Морам да кажем да доживљавам лично разочарање да се све своди на питање министарског места или неког другог места. Ако је то само циљ, онда не треба ово да радимо, а изгледа да смо као друштво ушли у то да гледамо само трговину, ко ће коме транге-франге да одради тај део посла. То је разочаравајуће, бар што се мене лично тиче, и будите сигурни оно што сам вам рекао, остаће тако. Хвала лепо.

Томислав Николић: Пријатно.