Вести

Одлуку ћу донети на Ускрс

Новинар: Господине Николићу, Штефан Филе вас је позвао да остварите политички дијалог и институционалну борбу. Шта ви на то кажете, какве су шансе да дијалог наставите, рекли сте јуче да сте прекинули са њима?
Томислав Николић: Та изјава Штефана Филеа се драстично разликује од интерпретације става Европске комисије коју сте могли да прочитате у нашим медијима. И, баш као и Његова светост, и Европска комисија сматра да су Србији потребни и они који су на власти и они који су у опозицији. И да не испуњава власт само услове Европске уније, него сви грађани. Није чланство само за власт него  за све грађане. Мислим да је то једно нормално писмо. А никада вам нисам рекао да сам прекинуо са Европском унијом.
Новинар: Не, не, не, него са овима из власти.
Томислав Николић: Па није Штефан Филе из Демократске странке.
Новинар: Рекао је да треба наставити политички дијалог.
Томислав Николић: Ево седам дана водим дијалог са самим собом. Први дан сам имао неку врсту разговора са председником Демократске странке, али то није био дијалог. Из дијалога изађу резултати, а оно је било само изношење мојих ставова и његова молба да прекинем, као да смо пријатељи, па ме пријатељ моли да прекинем. Српска напредна странка никада није изашла из институционалне борбе и она наставља да се бори, са мном или без мене. И то сте  видели и ових дана на улицама када је сваки наш скуп протекао као да сам ја на њему, као да директно кажем људима – немојте ништа лоше да урадите. Тако да и ако се ово заврши добро за мене наша борба ће да се настави на исти начин. Нити сам ја сада острашћен, нити сам љут, нити сам бесан, нити сам у себи створио неке непријатеље. Мени је неких људи у власти жао зато што не умеју да се понашају. И неких људи у медијима. Великог броја људи ми је било жао пре два дана, данас смањујем тај број, пошто су медији постали коректнији и нормалнији. А првих дана је требало, изгледа, одмах да се убијем, како су то у неким медијима желели. Имамо још данас Велики петак, сутра Велику суботу, одлучићу до Ускрса.

Новинар: Може ли до Ускрса нешто да се промени? Да ли чекате нешто, још неко писмо, било шта што би вам помогло да одлучите?
Томислав Николић: Не, не, не. Ово ми само пакују се жеље моје породице и пријатеља из Странке исказане првог дана. Али до Ускрса сам заиста у оваквом посту, а за Ускрс видећемо да ли ћу ја да будем једини Србин који не једе ускршње јаје. Видећемо.
Новинар: Значи, да ћете нам у недељу рећи шта сте одлучили или по Ускрсу?
Томислав Николић: Највероватније, да вам не кварим Ускрс. Будите код својих кућа за Ускрс.
Новинар: У том разговору са самим собом да ли мислите да има смисла да настављате овако после Ускрса?
Томислав Николић: У том разговору са самим собом закључио сам да је све ово до сада имало смисла.
Новинар: Шта сте добили овиме?
Томислав Николић: Шта сам изгубио? Па, да ли мора нешто да се добије? Прво, сазнао сам, проценио сам све људе у Србији који нешто значе. Имам сада о њима потпуно јасно мишљење. Потом, успоставио сам и контакт са неким људима за које сам мислио да никад неће бити успостављени добри контакти. Затим, медији су били на тапету и показали су са колико снаге и воље и моћи Демократска странка влада медијима. Затим, Странка је показала да може боље да се учврсти када се нешто овако деси, него када су нормалне прилике. Потом, изјаснили су се о свему томе и Српска православна црква и Европска унија, коју су неки хтели да упрегну у кола да је сасвим свеједно шта ћу ја да урадима, јер је Србија у рукама Демократске странке. Затим, добио сам и став руског амбасадора, који сигурно не говори у своје име, да је потребно одмах да прекинем да бих могао да бих могао да помогнем Србији. Много тога сам добио. Заиста, осим килограма, а чини ми се да ми здравље није урушено, бар тако лекари кажу, ништа друго нисам изгубио.

Новинар: Да ли сте успели да обједините праву опозицију?
Томислав Николић: Свака опозиција је права, ако не учествује у власти. Нисам и никад нећу моћи да објединим опозицију, зато што постоје странке у опозицији које се играју политиком, ишчекују пет посто да би о нечему одлучивале, али праве опозиционе странке мислим да сада знају да ако желе да се власт промени да треба да се окупимо сви око Српске напредне странке. Ја мислим да смо много више раздора изазвали у владајућој коалицији.
Новинар: Да ли је то повлачење ако каже Странка да избори сада више нису битни?
Томислав Николић: Није повлачење, зато што и последњим чином нисам успео да дођем до ванредних парламентарних избора, а Странка није спремна да уради оно због чега би било ванредних парламентарних избора. То и сами знате. Дакле, власт која има посла са Српском напредном стрнаком, као опозицијом, зна да ако остане тврдоглава неће бити избора. Зато што ми нећемо да направимо ниједан гест којим бисмо на силу изазвали изборе. Али, на крају крајева, шта то сад значи. Ми смо све своје рекли, они су све своје рекли и кад-тад биће избора. Ја не очекујем да од сутра процвета цвеће по Србији и да власт створи било какав бољи политички, економски, привредни амбијент. Једноставно, тонемо и даље, волео сам да престанемо да тонемо, волео сам да државу воде они које и народ овог часа хоће. Није успело. Нека то остане на председнику Тадићу. Немој да се вади тумачењем Устава које чак и новинари читају, ако је рекао да ће избори бити у јануару, одакле му то право. У Уставу не пише да он може да каже да су у јануару. Сваки договор је био могућ.
Новинар: Да ли то значи да је стварни циљ читаве ове борбе био да се види право лице ове власти с обзиром да датум избора није договорен?
Томислав Николић: Ја мислим да се право лице ове власти видело одавно. Међутим, још једну ствар вам нисам навео као успех овог мог циља, мислим да у Србији више нико не може да каже да ћемо ми ићи са Демократском странком после избора. Сад је потпуно јасно, ваљда и последњем грађанину Србије, и последњем аналитичару. И да, нисам поменуо аналитичаре, скоро сви су на платном списку Демократске странке. И скоро сви у Министарству спољних послова на платном списку. Тако да вас сад ваљда не чуди како су се понашали ових дана.
Новинар: А реците ми да ли сте имали телефонске контакте са неким од западних амбасадора?
Томислав Николић: Не, само писма.
Новинар: Имате ли поруку за Васкрс?
Томислав Николић: Па, ми смо данас, ја сам у име Српске напредне странке честитао Патријарху српском господину Иринеју и свим православним хришћанима долазећи највећи хришћански празник. Ево ове године се, као да је Бог гледао, то све саставило у исти дан, и римокатолици и православни и ја им желим мир, срећу и благостање, много успеха, много деце, здравље, пре свега, и да остваре бар део својих циљева. Хвала вам.
Новинари: Хвала.
Томислав Николић: Христос васкрсе.
Новинари: Ваистину васкрсе.
Томислав Николић: А да, јуче су неки сликали како сам држао чашу, а ви остали нисте имали прилике.
Новинар: Сад можете мало да пијете из флаше.
Томислав Николић: Не могу, непристојно је. Непристојно је из флаше, али пијем воду,  да знате.
Новинар: Хвала вам много. Пријатно.
Томислав Николић: Хвала вам свима.