Вести

Омогућити Србима повратак у Хрватску

Не би ствар била толико актуелна да се „Олуја“ на одређени начин и дан данас не наставља. Наставља се кроз онемогућавање повратка свих оних Срба који су протерани са својих огњишта, кроз њихову неравноправност пред законима Републике Хрватске, која перманентно тврди да ствара услове за повратак српског становништва, али се супротно понаша, чак супротно и својим законима. Тако имате да се хрватске власти понашају супротно свом Закону о амнестији, па постоји читав низ тајних оптужница. У случају да неко од Срба жели да се врати, они га ставе на тајну оптужницу и потом ухапсе. Дакле, и на такав начин се онемогућава повратак читавих породица на своја огњишта.
Додатни проблем јесте и генерисање мржње према Србима, у чему на неки начин, посредно или непосредно, учествује и сама држава Хрватска. Очит пример јесте емитовање Томсоновог концерта на државној телевизији, са кога се шаљу нацистичке и шовинистичке пароле и којем присуствује две трећине посланика хрватског Сабора.
Српска напредна странка позива на неодложно стварање услова за повратак Срба крајишника у своје домове. Позива на омогућавање остварења свих оних права, на првом месту права на имовину за исте те људе. Такође подсећамо да је хрватска привреда један од највећих инвеститора у српску привреду. Само у овој години преко 200 хрватских компанија уложило је свој капитал у нашу земљу. На другој страни, сведоци смо да се српским компанијама перманентно онемогућава продор на хрватско тржиште. Читав низ покушаја је осујећен. Због тога Српска напредна странка захтева успостављање реципрочних односа, економских односа Србије са Републиком Хрватском. Зашто је то врло важно? Управо због тога што је долазак српских компанија на територију Хрватске један од предуслова и за повратак Срба, јер када дође српска компанија самим тим ствара се могућност за отварање нових радних места и за повратак истих тих људи у своје домове и у своја места. Само равноправна економска сарадња може бити предуслов нормалних односа, на првом месту, између две економије, а самим тим и између две државе.
Хвала вам. Сада ће вам се обратити мој колега Марко Ђурић. Он ће нешто више говорити о тренутној парламентарној кризи у Републици Србији.
Марко Ђурић: Даме и господо новинари, у светлу најновијих дешавања везаних за усвајање антидемократског и антиевропског Закона о информисању, Српска напредна странка сматра да је Србија закорачила у озбиљну и дубоку парламентарну кризу. Неубедљиво и неуверљиво за све грађане Србије звуче образложења да се седница Скупштине наводно одгођена за крај августа спонтано или из, не знам ни ја каквих, тобоже небитних разлога. Сви смо били сведоци да је та иста седница Народне скупштине сазвана наврат-нанос, да су изостале и јавна расправа и озбиљнија дебата и дискусија и о овом Предлогу закона и о неким другим предлозима закона у оквиру овог заседања, тако да таква тврдња и таква уверавања звуче крајње неубедљиво. Још фантастичније звучи тврдња појединих представника власти, да евентуално усвајање ових измена Закона о информисању не може да угрози ову Владу.
Српска напредна странка поставља питање – шта је то што ову Владу држи на окупу, ако не могу да је угрозе ни катастрофална економска криза, ни усвајање катастрофалних закона, ни општа експлозивна социјална ситуација? Дакле, шта је то што такву једну Владу држи на окупу?
Са друге стране, неформални договор између Либерално демократске партије, Г17 и Демократске странке око усвајања ових измена Закона о информисању и неких додатних, тобоже закона, за које нико не зна шта су тачно, ни шта садрже, и тако даље, само демонстрира чињеницу да Либерално демократска партија није аутентично опозициона странка и да је спремна у сваком тренутку и по потреби да прискочи у помоћ владајућој већини. И ово је нешто што нарочито треба да имају на уму бирачи Либерално демократске партије приликом одлучивања на наредним изборима.
Јуче смо чули из уста једног високог представника Демократске странке који, с обзиром на своје године и академско звање, у тој странци ужива заиста велики ауторитет, дакле, чули смо из његових уста да је аутоцензура нешто што је добро, прихватљиво и похвално. Мислим да овакве врсте коментара ни у ком случају не могу да допринесу усвајању овог Закона, а још мање могу да допринесу стварању једног нормалног и демократског амбијента у медијима у Србији. Мислим да је то нешто што треба посебно да забрине представнике средстава јавног информисања.
Дакле, дебакл Владе у вези са Законом о информисању опомиње нас на чињеницу да постоји једна дубока неусаглашеност и нефункционалност унутар саме Владе; да постоји једна дубока неусаглашеност унутар самог Парламента и да постоји додатна неусклађност између Владе и Парламента. У таквим условима функционисање државе је озбиљно угрожено и Српска напредна странка сматра да је најбоље решење пружити грађанима Србије нову шансу и сазвати што хитније ванредне парламентарне изборе.
Оно што грађанима Србије треба понудити и оно за шта ће се Српска напредна странка нарочито залагати, јесте управо прилика да сви заједно добијемо нову шансу и да Србија коначно почне да побеђује и на осталим пољима онако као што смо то видели у спорту. Ја бих желео да искористим прилику да у име Српске напредне странке, од срца, честитам и нашим златним ватерполистима, Нађи Хигл и Милораду Чавићу на феноменалним резултатима који су, заиста, понос читаве земље.
Уколико имате неких питања ми смо спремни да одговоримо. Уколико не, хвала вам што сте дошли на нашу конференцију. Пријатно.