Вести

Опозиција се окупља око Српске напредне странке

О принципима ће вам говорити и представници других политичких странака, али што се Српске напредне странке тиче, нису промењени, нису померени из онога на чему смо своју политичку странку и основали, по чему смо постали препознатљиви. Ово су принципи за које су грађани Србије убеђени да само ми, ова коалиција, можемо да их спроведемо, ово су принципи које пропагирају и друге политичке странке, само што не успевају  да их остваре, јер су превише уплетени у много тога што је до сада упропашћавало Србију. Ми ћемо да потпишемо, ви ћете добити писани текст принципа да бисте могли да анализирате. Кад потпишемо ако имате неких питања, одговорићемо на њих.

Велимир Илић: Захваљујем се домаћинима који су све ово организовали, да ипак присуствујете овом свечаном чину за нас, а мислим и свечаном чину за Србију. Србија се одавно ујединила, сви они у Србији који тешко живе, који имају велике проблеме, који су незадовољни, који би желели да идемо знатно брже, боље, да се квалитетније живи итд. су се ујединили и објединили. И питају шта ви чекате из опозиције, зашто се не уједините и зашто не дате алтернативу лошој власти која је тренутно у Србији. Ево ми смо то већ учинили, како је господин Николић рекао, кров није стављен, очекујемо  и друге да дођу да нам помогну, ако желе, ако сматрају да је интерес Србије изнад ситно-страначких интереса и личних интереса. Према томе, видећете ове принципе, ми ћемо радити, стварати и направити једну малу владу, врло оперативну, ако бог да да победимо, а победићемо ја верујем сигурно. Та влада ће орочити сваки пројекат и знаћемо у Србији шта се ради и ко ће радити, ко  ће финансирати и на који начин, и да Србију запослимо, наравно српско село да ојачамо, да смањимо увоз, да повећамо извоз,  и све оно што ћете видети овде. Толико.

Миланка Карић: Добар дан свима. Данас је историјски дан за Србију, коалиција коју је направила СНС као најјача опозициона снага данас у земљи, једина саборна странка нас је објединила и окупила на заједничком задатку, а то је  да заједнички зауставимо даље пропадање и умирање Србије.  Дакле, данас смо сви на том заједничком задатку. СНС је једна, да тако кажемо, политичка снага која има потенцијал ујединитеља и генератора промена у овој земљи, а промене у нашој земљи морају бити суштинске. Србија, као што знате, се налази у катастрофалној економској ситуацији, у скоро безнађу. Наш задатак је да створимо другачију Србију, а наша коалиција ће у томе успети. Дакле, Србија мора да ради, Србија мора да рађа, Србија мора постати економски јака и технолошки развијена земља, то је предуслов сваког даљег напретка. Са наше стране ћемо помоћи максимално и сигурна сам да ће и друге политичке снаге, друге политичке опције прићи овој коалицији да заједно мењамо Србију.

Александар Вулин:  Ја наравно желим да се захвалим Српској напредној странци, посебно Томиславу Николићу и Александру Вучићу, зато што су имали храбрости да ураде нешто што је за српску политику јако необично, а то је да саберу уместо да поделе. До данас Србија је знала против чега је и против кога је, али није знала ни за шта је, ни са киме. Од данас Србија зна са киме је, зна за шта је, а није заборавила против чега је и против кога. Изволите.

    

Новинар: Да ли сте размишљали о називу коалиције, кога још видите од опозиционих странака под кровом који ћете једног дана дефинитивно подићи и да ли намеравате да оснујете можда владу у сенци?
Томислав Николић: Нисмо се договарали о имену. У споразуму фигурирају називи све четири политичке странке, потпуно равноправно, нисмо разговарали о формирању владе у сенци, зато што нас чека велики посао. Неке делове Србије још увек нисмо довољно добро обишли и убедили у то да постоје много бољи од оних који су на власти. Ја мислим да СНС са неким политичким странкама не може да буде у коалицији, али од данас се договарамо о томе зато што не желим да начинимо ниједан потез који би ожалостио било коју од ове четири политичке странке или је навео на сумњу да ли је учинила добар потез. Ви знате у свом политичком деловању које смо странке апострофирали као оне са којима нећемо. Пре свега, ДС зато што смо једина права конкуренција, и желимо да створимо политичку сцену на којој ћемо се такмичити са Демократском странком, која ће имати конкуренцију. У име СНС ја вам кажем да ту не долази у обзир ни Г17+, али позивам странке националних мањина да овакве споразуме направе и са нама и са онима који су на власти, да то буду принципи на којима ће они помоћи ономе ко победи да влада Србијом. Значи, постоје странке власти које озбиљно размишљају колико су изневериле своје бираче тиме што су ушли у ову веома сумњиву коалицију, коалицију која ће остати упамћена по злу и у којој ће они да сносе део одговорности.

Новинар: Да ли конкретно потписивање овог уговора значи да сте отворени и за друге странке?
Велимир Илић: Па знате шта, ми са ДСС смо имали сарадњу која је за ове изборе била и за претходне изборе и ти избори наравно важе до неких следећих избора. Ми и у парламенту сасвим нормално наступамо и имамо веома добру сарадњу, очекујемо их, ево кров није стављен, сви који мисле добро нека дођу добро су дошли. Наравно, сад има и неки писани папир који показује неке принципе које ко долази мора да подржи и сад знамо тачно о чему ћемо разговарати. Сви су добродошли и ту нема никаквих проблема.

Новинар: Господине Николићу, можете ли само да кажете шта сте зацртали,  превремене или редовне изборе?
Томислав Николић: Наш циљ су избори и учинићемо све што је могуће у једном демократском систему да до избора дође што пре. Од нас избори не зависе, ми смо за њих потпуно спремни, нека их распишу данас у најкраћем могућем законском року и ми ћемо на изборе да изађемо. Избори зависе од озбиљности Владе, колико Влада сагледава, колико оцењује да грађани још могу да издрже док се Влада не опорави. Србија не може да се опорави, са оваквом влашћу не може, можда може Влада да се опорави за неки проценат, па да можда имају 50% да уђемо у изборе, али ми се залажемо за изборе што пре. Волели бисмо да буду ванредни парламентарни избори, али ако будемо морали да чекамо нека знају да то у ствари Србија чека изборе, а онај ко Србију наљути тиме што је стављен на листу чекања онда кад чекања не сме да буде нека онда размишља о резултатима избора.

 

Новинар: Господине Николићу, како ће изгледати ваша сарадња са странком господина Вулина, то је странка левице, ви сте десно орјентисани? Пошто је то странка левице ако се рецимо чита „Печат“ чији је оснивач господин Вучелић и господин Вулин, ако тако благо могу да кажем они су изразити евроскептици и  на другачији начин гледају ствари од СНС?
Томислав Николић: Ова коалиција се није дефинисала ни лево ни десно. Ова коалиција да би победила мора да побеђује и на левици и на десници, међу бирачима који размишљају као господин Вулин и међу бирачима који размишљају као господин Илић, да не набрајам све четири политичке странке. Ако се определите само на једну страну, ви знате како то изгледа, то је само максимум пола, ако препустите другој страни да од нуле иде улево, а да ви идете само удесно онда ви немате више од 50% и никад не можете да формирате Владу. Што се ЕУ тиче, ми овде потписујемо веома јасно да желимо да Србија буде чланица ЕУ и то прихвата и Покрет социјалиста и СНС и ту међу нама нема дилема никаквих. Дакле, ја не видим разлога да ми не будемо у коалицији, а господин Вучелић је сам човек који одлучује где ће и и шта ће.

Новинар: Такође у овој коалицији је и ПСС Богољуба Карића, сви знамо да је он српски бегунац, знате да је оптужен да је проневерио милионе евра, ви најављујете формирање владе када дођете на власт са ПСС, јел то значи да ће сви процеси против Богољуба Карића бити одбачени?
Томислав Николић: Не, то значи да ће процеси моћи да се воде. Данашња власт је претњама Богољубу Карићу, чак и физичким претњама, омогућила да он оде из земље.

Новинар: Значи судићете вашем коалиционом партнеру?
Томислав Николић: Тако је, судићемо свакоме ко ће имати могућност да се пред судом појави и одбрани, а судије нека одлучују да ли је крив или не. Ја се тиме не бавим. За разлику од ДС ја не знам ко је у Србији крив, ко није. То ваљда знају само судије, равноправно да се боре за правду судије и браниоци. Онај ко је крив и држава учествује у процесу, свако са својим интересима, тужилаштву је задатак да осуде човека, браниоцу да га одбрани, а судији да одмери ко је ту у праву и шта је истина. Дакле, Богољуб Карић неће бити заштићен, али неће бити ни прогањан. Ако формирамо Владу он ће моћи да дође у Србију и да исприча шта се то у ствари дешавало, а ако судови процене да је крив он ће вероватно бити и осуђен.

Новинар: А хоће ли бити министар?
Томислав Николић: Молим, па немојте, нисмо се још договарали о персоналном саставу Владе, али у Србији нико неће да буде заштићен уколико се бави криминалом или се бавио криминалом. Ни министар, ни председник Владе, ни председник државе. Такву Србију бих волео да видим и данас кад су други на власти.
Александар Вулин: Ако могу само да додам пошто сте питали око европских вредности и осталог, наша коалиција је реална алтернатива садашње власти. Она садржи и левицу и десницу и центар и све ово што ми сада нудимо, али ће то бити српска левица, српска десница и српски центар, дакле нећемо се расправљати око тога да  нам је Србија изнад свега и да можемо да је крчмимо као ратни плен . Што се тиче ЕУ, ми смо потписали принципе и тих принципа се нормално морамо држати и држаћемо се и апсолутно ћемо се њих држати, али нама ништа не смета што сада нисмо чланови ЕУ да прихватимо неке стандарде који ће наш живот учинити бољим, рецимо да заштићени сведоци не шамарају министре на градилиштима, то би било врло европски, а ми то не радимо. Ја сам баш за те европске принципе у којима се такве ствари неће дешавати, у којима коридори неће каснити, у којима се директори јавних предузећа неће постављати политичком нагодбом, у којима се неће обећавати да ће се извршити реконструкција Владе две године касније, па су се сетили две године касније да Влада може да буде и мања и јефтинија. Па шта сте чекали две године, врло неевропски. Дакле, европске вредности које смо ми прихватили, потписали су вредности сваког човека, братство-једнакост-слобода, то је кренуло управо из Француске. И ту паролу нећемо заборавити него ћемо спроводити у реалан и прави живот, дакле око тога нема никаквих несугласица.
Што се тиче „Печата“, био сам питан, за разлику од већине Владе ја живим од свог рада, један од начина јесте и мој новинарски рад у листу „Печат“ као и у неким другим листовима који нису политички. Дакле, ја живим од свог рада и ту смо колаге. Став редакције „Печата“ је такав какав јесте, а став наше политичке опције и наше коалиције је више него јасан.

Новинар: Је ли Милорад Вучелић члан ваше странке?
Александар Вулин: Не, он је члан Главног одбора СПС.  

Новинар: Али је оснивач Покрета?
Александар Вулин: Не, Михаило Марковић и моја маленкост.

Новинар: А Вучелић?
Александар Вулин: Не, жао ми је што сам вас разочарао, али ако хоћете питаћу ја Милорада, пристаће он због вас сигурно. Врло сте шармантни и он би сигурно пристао, зашто да не.

Новинар: Говорили сте  о том споразуму о сарадњи, да ли та сарадња подразумева излазак на извборе на једној изборној листи?
Томислав Николић: Вероватно да, то нам говори и онај претходни споразум који смо потписали.

Новинар: Да ли ће скоро бити неки митинг заједнички?
Томислав Николић: Да видимо прво да ли полиција заиста има намеру да умлати све који се појаве на улици и да их класификује у оне који треба да буду умлаћени. Мислим да је веома рискантно било какво окупљање данас изазвано политичким жељама. Ја мислим да је сада на онима који су много незадовољнији од нас, који много теже живе, који страхују за сутрашњи хлеб, на њима је да искажу своје незадовољство. Ми у томе не бисмо да учествујемо, али очекујте нас да се овако у овом саставу ангажујемо сада широм Србије, и у затвореном и на отвореном простору, искључиво на скуповима, а не на демонстрацијама. Хвала вам најлепше